Ελλάδα

Τιμές … ’91 βλέπει ξανά η Κρήτη, στο ελαιόλαδο!

Στα 4,60 ευρώ η μέση τιμή αυτή τη στιγμή – Περαιτέρω άνοδο της τιμής “βλέπει” ο Μύρων Χιλετζάκης

Από τις 1360 δραχμές του 1991, στα 4,60 ευρώ το κιλό το 2023! Αυτή είναι η αντιστοιχία στις ένδοξες στιγμές της τιμής του ελαιολάδου, με τους παραγωγούς να τρίβουν τα χέρια τους, βλέποντας τους κόπους τους να ανταμείβονται, σε μία …super ελαιοκομική περίοδο για την Κρήτη! Την ίδια ώρα, οι “βασιλιάδες” του ελαιολάδου Ιταλία και Ισπανία βιώνουν μία κακή χρονιά, με μείωση της παραγωγής τους περίπου κατά το ήμισυ, γεγονός που στρέφει τις χώρες αυτές προς την Ελλάδα προς αναζήτηση ποσοτήτων ποιοτικού ελαιολάδου.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης “από το 1991 έχουμε να δούμε τέτοιες τιμές στο ελαιόλαδο στο νησί μας. Έχει μείνει ως ανάμνηση η τιμή του ελαιολάδου αλλά και της σταφίδας τότε, που ήταν στα πιο υψηλά επίπεδα”. Ο ίδιος όμως επισημαίνει ότι φέτος η Κρήτη ξεπέρασε και το “ένδοξο” – ελαιοκομικά – 1991, με τα αποτελέσματα να είναι ορατα και σε άλλους κλάδους της οικονομίας: “Πάνω από μισό δισ. ευρώ θα πέσει στην αγορά του νησιού από την εμπορία του ελαιολάδου” – εξηγεί ο ίδιος.

Στο νησί, φέτος, αναμένεται η παραγωγή να φτάσει τους 100-120 χιλ. τόνους ελαιολάδου, με τις ποσότητες μέχρι στιγμής να αγγίζουν τους 70 χιλ. τόνους και το εμπορικό ενδιαφέρος από την Ιταλία και την Ισπανία να ειναι πολύ μεγάλο.

ελαιοτριβείο

Όπως ανέφερε ο κ.Χιλετζάκης, με βάση τα στοιχεία της 29ης Δεκεμβρίου, η Ισπανία που συνήθως παράγει 1,5-2 εκ. τόνους, φέτος δεν αναμένεται να υπερβεί τις 750 χιλ. τόνους ελαιολάδου, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση 51,8% η οποία αναμένεται να φτάσει το 53%. Την ίδια ώρα η ετήσια κατανάλωση ελαιολάδου στην Ισπανία είναι 357 χιλ. τόνοι, δηλαδή 7,72 κιλά το χρόνο κατ’άτομο!

Η Ελλάδα, ως τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη, αναμένεται να φτάσει σε παραγωγή, φέτος, τους 310-320 χιλ. τόνους ελαιολάδου, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια αλλαγή στον ελαιοκομικό χάρτη της χώρας, η οποία όμως δε συνοδεύεται από υποδομές που θα ενισχύσουν και τη στρατηγική διαχείριση του προϊόντος. “Ο ελαιοκομικός χάρτης της χώρας έχει αλλάξει. Η Βέροια έχει πια ελαιόδεντρα, ενώ στη Νεμέα κάθε χρόνο φυτεύονται 35.000 ελαιόδεντρα και εκριζώνονται αμπέλια – και ειδικά η μαύρη κορινθιακή ποικιλία” – λέει ο κ.Χιλετζάκης. Ο ίδιος όμως επισημαίνει ότι “δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την επιλογή των καλλιεργειών. Ο Ισπανός δημιουργεί απόθεμα κάθε χρόνο, καθώς έχει ανοξείδωτους αποθηκευτικούς χώρους. Η Κρήτη αυτή τη στιγμή έχει αποθηκευτικούς χώρους για μόλις 40 χιλ. τόνους ελαιολάδου” – εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών & Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.

ελαιόλαδο

“Να πουλήσω το λάδι μου ή να περιμένω;”

Στο μείζον αυτό ερώτημα ο Μύρων Χιλετζάκης απάντησε χωρίς περιστροφές, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συνθήκες. “Είναι συγκυριακή η αύξηση της τιμής λόγω μείωσης της παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν αύξηση” – είπε, όμως έκανε λόγο για “τεράστια εμπορική ζήτηση από την Ιταλία, όπου η τελευταία δημοπρασία στο Μπάρι “έδωσε” τιμή στον παραγωγό 6,20 ευρώ!”

“Το λάδι θα ανέβει” – εκτιμά ο κ.Χιλετζάκης, κάνοντας λόγο για μια “κοιλιά” στην τιμή που καταγράφεται κάθε χρόνο, μέσα στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ο ίδιος έκανε λόγο για “εμπορικό τρικ” αλλά και για αδιανόητες τακτικές κάποιων που αυτή τη στιγμή αγοράζουν σε τιμή 4,60 ευρώ.

“Η μέση τιμή αυτή τη στιγμή είναι στα 4,90 ευρώ. Υπάρχουν εμπορικές πράξεις με τιμή 5,08 ευρώ, υπάρχουν και κάποιοι που εκμεταλλεύονται την “κοιλιά” και παίρνουν με 4,60 το λάδι” – ανέφερε ο Μύρων Χιλετζάκης, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της τιμής του ελαιολάδου στην Κρήτη.

πηγη

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button