Οικονομία

Το δημόσιο αντλεί 3 με 4 δισ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου – Galaksias.gr

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2023 η οποία πιστώνεται στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και στον ΟΔΔΗΧ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στη δημοπρασία για το 10ετές ομόλογο, διαμορφώνει σχετικά ικανοποιητικό επιτόκιο, ενώ μεγάλη είναι και η ζήτηση.

Οι προσφορές είναι πάνω από τα 20,5 δισ. ευρώ που έχουν υποβληθεί ήδη για την νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου στην οποία προχωρά σήμερα ο ΟΔΔΗΧ.

Τα βιβλία άνοιξαν το πρωί, με το αρχικό guidance να διαμορφώνεται στο Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,5% περίπου. Ωστόσο, το επιτόκιο μειώθηκε λόγω και της ισχυρής προσφοράς, στο Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,45% περίπου, για να μειωθεί εκ νέου κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,4%.   

Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει ποσό μεταξύ των 3 και 4 δις ευρώ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε επιτυχή την σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Συγκεκριμένα τόνισε «η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023».

Και συμπληρώνει «η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον. Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

To άρθρο Μεγάλη επιτυχία Σταϊκούρα: Το δημόσιο αντλεί 3 με 4 δισ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button