Πολιτισμός

«Το Μπλε Καφτάνι»: Μια ταινία με θέμα την ομοφυλοφιλία, η επίσημη πρόταση του Μαρόκου για τα Όσκαρ

Μια ταινία έκπληξη για τα ήθη και το συντηρητισμό του μουσουλμανικού Μαρόκου παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαρακές, όπου κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής. Νωρίτερα είχε ξεχωρίσει στις Κάννες, στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα». Το φιλμ «Το μπλε καφτάνι» της 42χρονης Μαριάμ Τουζανί εστιάζει στην ομοφυλοφιλία, θέμα ταμπού στο Μαρόκο. Η Μαροκινή σκηνοθέτις θεωρεί ότι κάτι αλλάζει στη χώρα της:

«Νομίζω ότι σήμερα, έχουμε αρχίσει να είμαστε πιο ανοιχτοί, καθώς βλέπουμε άρθρα στα ΜΜΕ που κάνουν λόγο για άτομα της LGBT κοινότητας, ενώ πριν δεν υπήρχε καμιά αναφορά. Με άλλα λόγια, αρχίζουν να υπάρχουν στα μάτια της κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης, κάτι που είναι ήδη ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Αλλά νομίζω ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο».

Στο «Μπλε Καφτάνι», κεντρικοί χαρακτήρες είναι ο Χαλίμ και η γυναίκα του Μίνα. Το ζευγάρι φτιάχνει και πουλά παραδοσιακά φορέματα σε έναν από τους πιο παλιούς εμπορικούς δρόμους στο Μαρόκο. Η σχέση τους θα δοκιμαστεί από την άφιξη ενός νεαρού, όμορφου μαθητευόμενου για τον οποίο ο Χαλίμ αισθάνεται έλξη.

Η Μαριάμ Τουζανί πιστεύει ότι το φιλμ έχει να κάνει με την αγάπη και όχι με την ομοφυλοφιλία. Προσφέρει όμως την ευκαιρία να γίνει αυτή η συζήτηση: «Αυτό που θέλω να πετύχω μέσα από αυτήν την ταινία είναι να δημιουργήσω ενσυναίσθηση για τους χαρακτήρες, να τους γνωρίσετε, να τους δώσω την ευκαιρία να καταλάβουν ποιοι είναι, να τους αγαπήσετε όπως είναι. Για μένα λοιπόν είναι πάνω από όλα μια ταινία για την αγάπη, δεν είναι μια ταινία για την ομοφυλοφιλία. Είναι μια ταινία για την αγάπη. Πιστεύω ειλικρινά ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας πει πώς να αγαπήσουμε ή να μην αγαπήσουμε κάποιον, ανεξάρτητα από το μέρος στο οποίο ζούμε στον κόσμο».

Η ταινία της Μαριάμ Τουζανί είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους παραγωγή της. Είναι η επίσημη πρόταση του Μαρόκου για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας. Αυτό ήταν έκπληξη, καθώς το ομοφυλοφιλικό σεξ τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκιση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

«Το Μπλε Καφτάνι» έχει καταφέρει μάλιστα να φτάσει στη λίστα με τις 15 ταινίες. Στις 24 Ιανουαρίου θα μάθουμε αν θα είναι στις τελικές υποψηφιότητες στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button