Τεχνολογιά

Το ChatGPT, οι μηχανές αναζήτησης και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης – Galaksias.gr

Για την ακρίβεια, η τελευταία σκοπεύει να αξιοποιήσει το ChatGPT στο Bing, δηλαδή τη δική της μηχανή αναζήτησης και επιπλέον να επενδύσει και περί τα 10 δισ. δολάρια στην OpenAI προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει περαιτέρω με την ανάπτυξη του GPT-3, ενός νευρωνικού δικτύου, το οποίο είναι ο πραγματικός λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εκ πρώτης όψεως, ο προφανής λόγος που υπήρξε τόσο μεγάλη δημοσιότητα είναι πως η ενσωμάτωση του ChatGPT στο Bing θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για την κυριαρχία της Google στο χώρο των μηχανών αναζήτησης. Κάτι που έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές από τον περασμένο Νοέμβριο που το ChatGPT έγινε διαθέσιμο. Σημειώστε επιπλέον ότι η Microsoft έχει προνομιακή σχέση με την OpenAI όσον αφορά στην αξιοποίηση του GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer – 3).

Πρακτικά, το ChatGPT είναι ένα chatbot που βασίζεται στο GPT-3. Με τη σειρά του, το GPT-3 είναι μία τεχνολογία, η οποία -σε μία αρκετά βασική εξήγηση- επιτρέπει σε μία «μηχανή» να δημιουργεί κείμενο που να μοιάζει ότι έχει γραφτεί από άνθρωπο! Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επεξεργασίας γλώσσας μέχρι σήμερα, με 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μοντέλο -προκειμένου να «εκπαιδευτεί»- έχει τροφοδοτηθεί με έναν τεράστιο όγκο δεδομένων είναι προφανές ότι οι απαντήσεις που μπορεί να δώσει κινούνται σε εντυπωσιακά επίπεδα. Ιδίως εκείνες που είναι στην αγγλική γλώσσα.

Περισσότερα δεδομένα, καλύτερη αναζήτηση

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button