Οικονομία

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων – Galaksias.gr


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023, 18:58

Aνοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι αποδόσεις τους, καθώς τα θετικά μηνύματα από την εξέλιξη του πληθωρισμού, δημιουργούν προσδοκίες στους επενδυτές για «συγκράτηση» του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα ο πληθωρισμός στη Γαλλία έκλεισε το Δεκέμβριο στο 6,7% , σε επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο εκείνου που προέβλεπαν οι αναλυτές (7,3%) Ανάλογη εξέλιξη καταγράφηκε και στην Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Δεκέμβριο σημείωσε αύξηση κατά 9,6% από 11,3% το Νοέμβριο.

Η εγχώρια αγορά ακολούθησε την τάση των Ευρωπαικών αγορών με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κάτω από το 4,5%. (4,83%) .

Θετικά επηρεάζει τα ελληνικά ομόλογα το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Fitch.

O διεθνής οίκος αξιολόγησης ( ο οποίος τοποθετεί τη χώρα δύο βαθμίδες κάτω από το επίπεδο της επενδυτικύης) πρόκειται να ανακοινώσει την «ετυμηγορία» του στις 27 Ιανουαρίου.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,53% από 4,74% χθες έναντι 2,27% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,26% από 2,30% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0603 δολ. από το επίπεδο των 1,0546 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0599 δολ.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button