Πολιτική

«Χαμηλότερο κόστος ενέργειας, επενδύσεις και θέσεις εργασίας οι στόχοι του νέου ενεργειακού σχεδιασμού», είπε ο Κώστας Σκρέκας

Ο Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια (ΕΣΕΚ) για την περίοδο ως το 2030. Το πρόγραμμα έχει ως κύριους στόχους την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, τη μείωση του κόστους της ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Βασικοί μοχλοί του μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ενδεικτικά το 2030 το 80 % της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ), ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, η αποθήκευση και η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια, μεταφορές κ.α. Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα του σχεδιασμού για την ενέργεια που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

«Οι στόχοι του ΕΣΕΚ είναι μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μειωμένες τιμές ενέργειας για τον καταναλωτή και αυξημένη παραγωγικότητα. Αυτό που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής θα είναι μειωμένο σε σχέση με το κόστος που θα πλήρωνε χωρίς την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια, όπως θα είναι μειωμένη και η συμμετοχή της ενεργειακής δαπάνης στο εισόδημα», τόνισε κατά την παρουσίαση της πρότασης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι δράσεις που περιελήφθησαν στο σχέδιο δίνουν έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία και διαρθρώνονται σε 7 άξονες: Ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευση ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα, εξηλεκτρισμός των μεταφορών, εισαγωγή του πράσινου υδρογόνου και των συνθετικών καυσίμων καθώς και δέσμευση – αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Επενδύσεις 30 δισ. το χρόνο

Ειδικότερα, ο ενεργειακός σχεδιασμός προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 30 δισ. ευρώ το χρόνο για την περίοδο 2026-2030 (περιλαμβάνεται το σύνολο των δαπανών και για αγορές οχημάτων), ή 15 δισ., ευρώ χωρίς τη δαπάνη για μεταφορές, 38.000 περισσότερες θέσεις εργασίας (σε σχέση με το σενάριο μη υλοποίησης του ΕΣΕΚ) και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 55 % σε σχέση με το 1990.

Θεαματική είναι η ανάπτυξη του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής που προβλέπεται για την επόμενη 7ετία καθώς το συνολικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας προβλέπεται να φθάσει στα 75 γιγαβάτ, από 22 γιγαβάτ το 2022. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται στα φωτοβολταϊκά που θα φθάσουν στα 34,5 GW (4,8 GW το 2022) και στα αιολικά (27,8 GW από 4,6 GW το 2022) ενώ μηδενίζονται οι λιγνίτες και το φυσικό αέριο παραμένει στα 5 GW. Αντίστοιχα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να εκτοξευθεί σε 173,7 τεραβατώρες από 56,6 το 2022.

Σημαντικά αναβαθμισμένοι σε σχέση με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ είναι οι στόχοι ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που προβλέπουν ότι το 2030 το 19 % των κατοικιών θα έχουν υλοποιήσει εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση ενώ το 20 % θα διαθέτουν αντλίες θέρμανσης. Αντίστοιχα στον τομέα των μεταφορών προβλέπεται ότι ένα στα τρία νέα οχήματα το 2026-2030 θα είναι ηλεκτρικό και το 0,8 % θα λειτουργούν με υδρογόνο.

Το νέο ΕΣΕΚ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

To άρθρο «Χαμηλότερο κόστος ενέργειας, επενδύσεις και θέσεις εργασίας οι στόχοι του νέου ενεργειακού σχεδιασμού», είπε ο Κώστας Σκρέκας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button