Ελλάδα

«Όταν το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη» – Τι λένε μετανάστες που ζουν στην Κρήτη – Ρέθυμνο



Ο 39χρονος Άζιρ Εκράμι από την Αίγυπτο είναι ένας από τους χιλιάδες μετανάστες που το 2009 άφησε την πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στο Ρέθυμνο με την ελπίδα να «χτίσει» ένα καλύτερο αύριο για την ζωή του. Σήμερα ο Άζιρ είναι καθηγητής της ελληνικής και αραβικής γλώσσας και μαζί με την σύζυγο του έχουν δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έχουν έρθει για ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της ειδικής εκδήλωσης που έγινε στο Ρέθυμνο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης.  Όπως ειπώθηκε μεταξύ άλλων στις μέρες δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα χιλιάδες «αόρατοι» μετανάστες, οι οποίοι δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια παραμονής, με αποτέλεσμα ο φόβος και η ανασφάλεια να κυριαρχεί στην ζωή τους.

Ο 39χρονος Άζιρ Εκράμι από την Αίγυπτο είναι ένας από τους χιλιάδες μετανάστες που το 2009 άφησε την πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στο Ρέθυμνο με την ελπίδα να «χτίσει» ένα καλύτερο αύριο για την ζωή του. Σήμερα ο Άζιρ είναι καθηγητής της ελληνικής και αραβικής γλώσσας και μαζί με την σύζυγο του έχουν δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια. Και ενώ ο Άζιρ δεν είναι ένας «αόρατος» μετανάστης για την Ελλάδα, εκατοντάδες άλλοι όμως, παραμένουν στο περιθώριο επειδή τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους για να βγάλουν άδεια παραμονής, είναι πολλά, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο ημέρας μετανάστευσης.

Σήμερα στο Ρέθυμνο ζουν και εργάζονται περίπου 8.000 μετανάστες εκ των οποίων οι 7.400 έχουν άδεια παραμονής, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από το νέο έτος. Η μεγαλύτερη κοινότητα είναι η Αλβανική που αριθμεί 4.200 άτομα και ακολουθούν οι Ινδοί (1,250), οι Σύριοι (500), οι Πακιστανοί (350), οι Ρώσοι (230), οι Ουκρανοί (220), οι Μολδαβοί (180) και οι Αιγύπτιοι (90).

Η εκδήλωση για τους μετανάστες που οργάνωσε ο δήμος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, είχε χρώματα, γεύσεις και «αρώματα» άλλων πολιτισμών, που όμως θα πρέπει ενώνονται αρμονικά με την ελληνική κουλτούρα για ένα αύριο χωρίς ρατσισμό και ξενοφοβία.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button