Υγεία

Άκρως επικίνδυνοι οι ιπποπόταμοι του Πάμπλο Εσκομπάρ – Έχουν κάνει κοπάδι και επιτίθενται σε ανθρώπους – Galaksias Portal News

Οι απόγονοι των παράνομων ιπποπόταμων που εισήγαγε στην Κολομβία ο Πάμπλο Εσκομπάρ τη δεκαετία του 1980 έχουν πολλαπλασιαστεί και άρχισαν να επιτίθενται σε ανθρώπους.

Οι ιπποπόταμοι, που ξέφυγαν από τον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο του «βασιλιά των ναρκωτικών» και κατέφυγαν στα κοντινά ποτάμια, αναπαράχθηκαν και πλέον  έχουν κηρυχθεί είδος που απειλεί το οικοσύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Hacienda Nápoles έγινε τουριστικό αξιοθέατο μετά το θάνατο του βαρόνου το 1993. Τα περισσότερα από τα ζώα ζουν ελεύθερα στα ποτάμια και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Κολομβίας να ξεκινήσει τη στείρωσή τους τον Νοέμβριο.

«Είναι πολύ, πολύ επικίνδυνοι. Οι ιπποπόταμοι έχουν αρχίσει να επιτίθενται στους ανθρώπους», είπε ένας κάτοικος της περιοχής στο Fox News.

Άλλοι χαρακτήρισαν το είδος ως «απρόβλεπτο» και «επιθετικό», λέγοντας ότι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης αν συναντήσετε έναν από αυτούς τους ιπποπόταμους είναι απλώς να κρυφτείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, η υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας Susana Muhamad είπε στους New York Times: «Βρισκόμαστε σε αγώνα ενάντια στο χρόνο όσον αφορά τις μόνιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και το οικοσύστημα».

 

Δύο αρσενικοί ιπποπόταμοι και ένας θηλυκός υποβλήθηκαν σε χειρουργική στείρωση τον Νοέμβριο, δήλωσαν οι περιβαλλοντικές αρχές.

Η δράση αυτή είναι μέρος μιας μεγαλύτερης κυβερνητικής προσπάθειας για τον έλεγχο του πληθυσμού των 169 θηλαστικών που περιφέρονται χωρίς επίβλεψη σε ορισμένα ποτάμια.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη στείρωση 40 ιπποπόταμων ετησίως, τη μεταφορά ορισμένων από αυτούς σε άλλες χώρες και πιθανώς ευθανασία.

Η στείρωση απαιτεί χρόνο, επειδή ο εντοπισμός και η σύλληψη των επιθετικών ζώων είναι περίπλοκη, δήλωσε ο David Echeverry López, επικεφαλής του γραφείου περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνος για το σχέδιο.

Οι βροχοπτώσεις γύρω από την περιοχή έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες σύλληψης των ζώων. Περισσότερο γρασίδι σημαίνει ότι «έχουν υπερπροσφορά τροφής, οπότε το να τους δολώσουν για να τους συλλάβουν γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο», είπε ο Echeverry.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν 169 ιπποπόταμοι στην Κολομβία, ειδικά στη λεκάνη του ποταμού Magdalena, και ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα μπορούσαν να υπάρχουν 1.000 μέχρι το 2035.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το σχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος είπε ότι η διαδικασία είναι δαπανηρή – κάθε στείρωση κοστίζει περίπου 9.800 δολάρια – και ενέχει κινδύνους για τον ιπποπόταμο, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων στην αναισθησία ή θανάτου, καθώς και κινδύνους για το υγειονομικό προσωπικό των ζώων.

Ο ζωολογικός κήπος του Εσκομπάρ

Ο Εσκομπάρ δημιούργησε τον δικό του ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στη Hacienda Napoles καθώς αξιωματούχοι του Puerto Triunfo είχαν απορρίψει τα σχέδιά του για έναν ζωολογικό κήπο στην πόλη επειδή υπήρχε ήδη ένας στο Μεντεγίν, σύμφωνα με το βιβλίο «Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πατέρας μου», που έγραψε ο γιος του Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ.

Ο βαρόνος αποφάσισε επίσης να δημιουργήσει τον δικό του ζωολογικό κήπο αφού παρατήρησε ότι οι συνεργάτες και ηγέτες των καρτέλ Fabio Ochoa, Juan Ochoa και Jorge Ochoa είχαν εξωτικά ζώα στα δικά τους κτήματα.

Έτσι, το αφεντικό του Καρτέλ του Μεντεγίν αγόρασε συνολικά 1.900 εξωτικά και άγρια ζώα από έναν ζωολογικό κήπο στο Ντάλας για 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι υπήρχε μόνο ένας ιπποπόταμος –ένας αρσενικός– και είπε σε έναν φίλο του ότι χρειαζόταν περισσότερους.

«Πρέπει να αγοράσεις έναν ακόμη ιπποπόταμο γιατί η Κιβωτός του Νώε ταλαντεύεται», είπε ο Πάμπλο Εσκομπάρ. «Καλέστε στο Μαϊάμι και ζητήστε τους να μου στείλουν έναν θηλικό ιπποπόταμο σε ένα αεροπλάνο τώρα».

Η αριθμός ιπποπόταμων του ζωολογικού κήπου αυξήθηκε σε τέσσερις, συμπεριλαμβανομένων τριών θηλυκών.

Μερικά από τα ζώα μεταφέρθηκαν σε ζωολογικούς κήπους μετά το θάνατο του Εσκομπάρ το 1993, ενώ άλλα τράπηκαν σε φυγή και πολλαπλασιάστηκαν.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button