Έρευνα βρήκε νέο μοριακό μηχανισμό που εμπλέκεται στον διαβήτη τύπου 2
Ζήσης Ψάλλας
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια ασθένεια κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν την χρησιμοποιεί αποτελεσματικά. Προκαλείται από τον συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης για παχυσαρκία, καθιστικής ζωής και ανθυγιεινής διατροφής και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης μαζί με συναδέλφους τους, εντόπισαν έναν μοριακό μηχανισμό που εμπλέκεται στην ανάπτυξη της ασθένειας.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Redox Biology, περιέγραψε -σε ασθενείς και δείγματα ζωικών μοντέλων διαβήτη τύπου 2- μια μείωση στις μιτοχονδριακές πρωτεΐνες που συνθέτουν πολύπλοκες υπομονάδες της αναπνευστικής αλυσίδας. Αυτή η μείωση των πρωτεϊνών σχετίζεται με αύξηση του ενδοκυτταρικού μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να είναι μια μέθοδος για τη διάγνωση της νόσου.
Τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια που παράγουν ενέργεια στα κύτταρα και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι δυσλειτουργίες τους σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση από την οποία ξεκινά ο διαβήτης τύπου 2. Ο στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί εάν υπήρχαν αλλοιώσεις στις σύνθετες υπομονάδες της μιτοχονδριακής αναπνευστικής αλυσίδας που θα μπορούσαν να συσχετιστούν με τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Στη συνέχεια, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν το μονοξείδιο του αζώτου -ένα παρόν μόριο στα μιτοχόνδρια που δρα ως αγγελιοφόρος των κυττάρων σε διάφορες φυσιολογικές και παθολογικές διεργασίες- εμπλέκεται σε αυτές τις αλλαγές.
Οι ερευνητές ανέλυσαν μυϊκά δείγματα παχύσαρκων ασθενών με διαβήτη τύπου 2 (εμφανίζεται συνήθως γύρω στην ηλικία των 55 ετών), παχύσαρκων ασθενών με πρώιμο διαβήτη (περίπου 25 ετών) και δείγματα ζώων-μοντέλων με διαβήτη.
«Βρήκαμε ότι οι συνθετάσες mtRNA (πρωτεΐνες που συνθέτουν τα μιτοχονδριακά σύμπλοκα) παίζουν σημαντικό ρόλο στα ελαττώματα που παρατηρούνται στη μιτοχονδριακή αναπνοή, καθώς η μείωσή τους περιλαμβάνει τη μείωση της σύνθεσης ειδικών υπομονάδων των συμπλόκων της αναπνευστικής αλυσίδας και, ως εκ τούτου, μια μιτοχονδριακή δυσλειτουργία που σχετίζεται με μεγαλύτερη παραγωγή αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) και συγκεκριμένα του μονοξειδίου του αζώτου» ανέφερε η Maribel Hernández-Alvarez, ερευνήτρια στη Βιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ