Πολιτική

«Γνώριζε και μου έλεγε να σταματήσω» λέει ο Τζιόρτζι

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η βελγική δικαιοσύνη αν θα συνεχιστεί η προφυλάκιση ή όχι της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ την ίδια ώρα ιταλικά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν στοιχεία από την κατάθεση του Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Σημειώνεται πως η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή ερευνάται για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate και κρατείται εδώ και μέρες στη φυλακή του Χάρεν στις Βρυξέλλες.

Η ακροαματική διαδικασία που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες ξεκινά στις 10:00 ώρα Ελλάδας και η απόφαση αναμένεται νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η διαδρομή των χρημάτων

Την ίδια ώρα οι ιταλικές εφημερίδες αποκαλύπτουν νέες πτυχές για το Qatar Gate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της Τζιόρτζι, του Αντόνιο Παντσέρι και του Αντρέα Κοτζολίνο. Όπως αποκαλύπτει, η ιστοσελίδα Il Fatto Quotidiano, ο Τζιόρτζι έχει ήδη κατονομάσει έναν «Αλγερινό» με τον οποίο γίνονταν οι συνεννοήσεις.

«Ήταν κάποιος που εργαζόταν για την κυβέρνηση του Κατάρ και το όνομά του ήταν Μπεταχάρ Μπουντζελάλ. Αυτός με έφερνε σε επαφή με κάποιον από την Τουρκία, πιστεύω ότι ήταν παλαιστινιακής καταγωγής» φέρεται να έχει πει ο Τζιόρτζι.

Ο ίδιος αποκάλυψε στην κατάθεσή του τη διαδρομή των χρημάτων, λέγοντας πως το άτομο αυτό του είχε δώσει ένα κινητό τηλέφωνο, με το οποίο επικοινωνούσε μαζί του: «Αυτόν έπρεπε να πάρω για να εισπράξω τα χρήματα. Πάντα ήταν ένα διαφορετικό πρόσωπο και κάθε φορά διέγραφα τον αριθμό ώστε να μην αφήσω ίχνη».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως σύμφωνα με έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών του Βελγίου «το Κατάρ έκανε τις δωροδοκίες στην καρδιά της Ευρώπης. Ήταν μια ομάδα την οποία αποτελούσαν ο Τζιόρτζι και οι εργοδότες του, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι και ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής, Αντρέα Κοτζολίνο».

Οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου εικάζουν πως η ομάδα του Παντσέρι δρούσε υπό τις οδηγίες μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου αλλά και της κυβέρνησης του Κατάρ: «Λειτουργούσαν διακριτικά χωρίς να εμφανίζονται ανοιχτά υπέρ του Μαρόκου μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες ορολογίες και κρύβοντας χρήματα στα σπίτια τους».

Article inline ad #5

Το τρίγωνο της «πληρωμής»

Ο Τζιόρτζι φέρεται να έχει ισχυριστεί πως ο ίδιος μιλούσε με το κινητό αρχικά στον «Αλγερινό», στη συνέχεια επικοινωνούσε με τον Παλαιστίνιο από την Τουρκία και εν τέλει με μια επαφή στο Βέλγιο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως το ποσό δεν ήταν σταθερό και δεν το αποφάσιζε ο ίδιος. 

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή είπε πως το «τρίγωνο» πληρωμής λειτούργησε «δύο ή τρεις φορές τον χρόνο».

Ο Τζιόρτζι αναφέρθηκε και στον πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Άτμουν λέγοντας ότι «έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση. Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα».

Η αδερφή της Εύας Καϊλή

Ο ίδιος μίλησε και για ένα ταξίδι που έκανε δώρο ο Ατμούν στον ίδιο, τον Παντσέρι και τις οικογένειές τους τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα, ο Τζιόρτζι σημείωσε πως: «Δίστασα στην αρχή αλλά τελικά είπα “ναι”. Είχαμε συζητήσει και για την αδερφή της Εύας και τον γαμπρό της αλλά τελικά δεν δέχθηκαν».

Ο Τζιόρτζι είπε πως η κρίσιμη αλλαγή έγινε το 2019: «Ο Παντσέρι πρότεινε τη δημιουργία μιας ΜΚΟ. Στην πραγματικότητα το πρότεινε ο “Αλγερινός”. Χρειαζόμασταν έναν τρόπο για να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα ενεργοποιούσε τους “συναγερμούς”. Το είχαν ζητήσει οι Καταριανοί».

Σημείωσε, πως αυτός ήταν ο λόγος που βοήθησε στην Fight Impunity και έσπευσε να τονίσει πως «όλοι οι άνθρωποι που εμφανίζονται στην ΜΚΟ δεν γνώριζαν την πραγματική προέλευση των χρημάτων. Αγνοούσαν τη σχέση της ΜΚΟ με το κράτος του Κατάρ. Μόνο εγώ και ο Παντσέρι γνωρίζαμε».

«Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα»

Τέλος, το δημοσίευμα καταλήγει πως ο Τζιόρτζι ισχυρίστηκε ότι: «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευσή τους αλλά δεν είναι μέρος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει αρκετές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο. Είχα αντιληφθεί ότι η δουλειά γινόταν ολοένα και πιο σημαντική, ότι εξελισσόταν σε βαθμό που δεν φανταζόμασταν και ότι το σύστημα δεν ήταν υγιές».

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button