Πολιτική

Επέτειος 16 χρόνων επεμβάσεων TAVI & 12 χρόνων MitraClip στην Ελλάδα – Galaksias Portal News

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 16 χρόνια από τις πρώτες ιστορικές επεμβάσεις διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI) και 12 χρόνια από τις πρώτες επεμβάσεις διαδερμικής επιδιόρθωσης ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας (MitraClip) που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τοποθετώντας τη χώρα μας ανάμεσα στις πρώτες παγκοσμίως που εφάρμοσαν αυτές τις πρωτοποριακές μεθόδους και το ΥΓΕΙΑ στην αιχμή των ιατρικών εξελίξεων στην καρδιολογία.

Οι πρώτες επεμβάσεις TAVI διενεργήθηκαν από τον Διευθυντή του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ, Δρ. Κωνσταντίνο Σπάργια και την ιατρική ομάδα υπό την διεύθυνση του Καθηγητή κ. Δ. Κόκκινου το 2007*. Λίγα χρόνια αργότερα το 2011 ο Δρ. Κωνσταντίνος Σπάργιας σε συνεργασία με τον Δρ. Μιχαήλ Χρυσοχέρη, Αναπλ. Διευθυντή Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ, εισήγαγαν στην ιατρική πρακτική της χώρας μια ακόμη καινοτομία, τη διαδερμική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας, χωρίς ανοιχτό χειρουργείο, με το σύστημα Mitraclip.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδερμικές θεραπείες καρδιακών βαλβίδων αποτελούν μία από τις σημαντικότερες καινοτόμες εξελίξεις στον τομέα της Καρδιολογίας την τελευταία 16ετία, μέσω των οποίων απλοποιείται η θεραπεία των ασθενών και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος προσφέροντας αξιόπιστες και αποτελεσματικές λύσεις για την έγκαιρη και άμεση αντιμετώπιση αυτών των καρδιολογικών παθήσεων. 

Το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ ιδρύθηκε το 2010, συνδιευθύνεται από τον Καρδιοχειρουργό Δρ. Στρατή Παττακό και αποτελεί κέντρο αναφοράς και εκπαίδευσης, όχι μόνο σε πανελλήνιο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, διαθέτοντας ένα από τα μεγαλύτερα διαχρονικά και πιο πολυσχιδή προγράμματα TAVI, που πλέον μετρούν περισσότερες από 3.000 εφαρμογές. Παράλληλα, οι ιατροί του Τμήματος σε συνεργασία με τους καρδιοχειρουργούς Δρ. Νικόλαο Μπουμπούλη και Δρ. Γρηγόρη Παττακό, Αναπλ. Διευθυντή Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ, έχουν εισάγει για πρώτη φορά στη χώρα και πολλές άλλες νέες διαδερμικές θεραπείες βαλβίδων, όπως το 2013 και το 2015 τις πρώτες στην Ελλάδα διαδερμικές επεμβάσεις αντικατάστασης Μιτροειδούς και επιδιόρθωσης Τριγλώχινας βαλβίδας, με τη χρήση διαφόρων συσκευών. Η πρωτοπορία αναγνωρίζεται με την συμμετοχή του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων σε μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες που προάγουν την επιστημονική γνώση και εξέλιξη στον τομέα των διαδερμικών βαλβίδων. Η εμπειρία των ιατρών είναι απαράμιλλη στον Ελλαδικό χώρο αλλά και από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, και αξίζει να σημειωθεί πως οι κκ. Κωνσταντίνος Σπάργιας και Μιχαήλ Χρυσοχέρης είναι εκπαιδευτές επεμβάσεων TAVI, MitraClip και PASCAL.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΥΓΕΙΑ επιδεικνύει σταθερή δέσμευση απέναντι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την προσφορά ασφαλών και αποτελεσματικών λύσεων για τη θεραπεία των καρδιακών βαλβίδων με διακαθετηριακές μεθόδους. Στο πλαίσιο αυτό, στο ΥΓΕΙΑ πραγματοποιούνται διαδερμικές εμφυτεύσεις όλων των τύπων βαλβίδων και διορθωτικών συσκευών που είναι διαθέσιμες σήμερα και που είναι ελάχιστα παρεμβατικές, με μικρότερους κινδύνους επιπλοκών και με ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες του ασθενή. 

Σχολιάζοντας τις πρωτοποριακές αυτές διαδερμικές μεθόδους, ο Δρ. Κωνσταντίνος Σπάργιας, τόνισε: «Η εμφύτευση βαλβίδας χωρίς χειρουργείο με καθετήρα, όπως η στεφανιογραφία, χωρίς χειρουργικές τομές και εξωσωματική κυκλοφορία φάνταζε ως εξωπραγματική πριν από 16 χρόνια. Γι’ αυτό και όταν πραγματοποιήσαμε από τις πρώτες επεμβάσεις στον κόσμο, η αγωνία ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων μας, ασθενών, γιατρών, νοσηλευτών, της ομάδας της παραγωγού εταιρείας της βαλβίδας, που και αυτοί βρίσκονταν στην αρχική φάση εκμάθησης, αλλά και του εκπαιδευτή μας και πρωτοπόρου της μεθόδου, Dr JD Webb. Ακόμη και σήμερα, εκείνες οι πρώτες επεμβάσεις παραμένουν ανεξίτηλα εντυπωμένες στη μνήμη μου».

Οι πρώτες επεμβάσεις TAVI διεξήχθησαν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο από την Ιατρική Ομάδα που πλην του κ. Σπάργια ως κύριου χειριστή απαρτίζονταν από τους κκ. Α. Μαγγίνα, Γ. Παυλίδη, Γ. Σταυρίδη, Μ. Χούρι και Σ. Λακουμέντα υπό τη διεύθυνση του καθηγητού κ. Κόκκινου.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button