Επενδύσεις που προάγουν την θέση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο – Galaksias Portal News
Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ενισχύει τον κλάδο του φαρμάκου σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.
Ολοένα πιο ανταγωνιστικές γίνονται οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, κάνοντας συνεχείς επενδύσεις, παράγοντας καινοτομία και διατηρώντας ταυτοχρόνως τον ασθενή στο επίκεντρο του σχεδιασμού τους. Η DEMO ξεχωρίζει ανάμεσά τους, κατακτώντας την μία πρωτοπορία πίσω από την άλλη.
Στα σχεδόν 60 χρόνια της ύπαρξής της έχει καταφέρει να γίνει, μεταξύ άλλων, η πρώτη εταιρεία σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέσιμων προϊόντων, η πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις σε αριθμό τεμαχίων στην Ελλάδα, η πρώτη στις εξαγωγές επώνυμων παραγόμενων προϊόντων και επίσημος προμηθευτής της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού.
Με το νέο επενδυτικό πλάνο της που ολοκληρώνεται το 2027, κατακτά νέες πρωτοπορίες, καθώς γίνεται η πρώτη φαρμακοβιομηχανία που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοτεχνολογίας και η πρώτη που παράγει πρώτες ύλες φαρμάκων στην Ελλάδα. Δίνει επίσης νέα θέση στην Ελλάδα στον ευρωπαϊκό τομέα του φαρμάκου, αφού ανοίγει τον δρόμο για την σταδιακή επάρκεια και αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τρίτες χώρες.
Σε εγχώριο επίπεδο
Το επενδυτικό πλάνο της DEMO άρχισε να εφαρμόζεται το 2021, με την εταιρεία να επενδύει σε νέα εργοστάσια και εγκαταστάσεις, καθώς και σε εξελιγμένες τεχνολογίες.
Στο Άγιο Στέφανο Αττικής δημιουργεί το πρώτο σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας της χώρας μας. Στην Θέρμη Θεσσαλονίκης λειτουργεί ήδη Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης χημικών μορίων. Στην Τρίπολη ολοκληρώνονται τα νέα εργοστάσια που κατασκευάζει η εταιρεία και στα οποία θα παράγονται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες.
Στόχος της εταιρείας είναι στα νέα Κέντρα και εργοστάσια να αναπτύσσονται σε ετήσια βάση πέντε νέες δραστικές πρώτες ύλες και 21 τελικά προϊόντα, με τη δυναμικότητα να είναι 50 τόνοι πρώτης ύλης και 100 εκατομμύρια τεμάχια τελικού προϊόντος τον χρόνο. Επιπροσθέτως αυτών, έως το 2027 θα έχει αρχίσει και την έρευνα και ανάπτυξη τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Οι επενδύσεις αυτές έχουν ζωτική σημασία για την Εθνική Οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ θα αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας μας κατά 1,13 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργούν ευκαιρίες για την αύξηση των κλινικών μελετών που διενεργούνται στη χώρα μας και ανοίγουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης.
Υπολογίζεται ότι σε πλήρη ανάπτυξη μόνο στις νέες εγκαταστάσεις της Τρίπολης θα δημιουργηθούν 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, στη Θέρμη στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης θα απασχολούνται συνολικώς 100 νέοι επιστήμονες.
Και στην παγκόσμια αγορά
Οι επενδύσεις αυτές ενισχύουν στρατηγικά την θέση της DEMO στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, με τη δυνατότητα ανάπτυξης και παραγωγής δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων να είναι η αιχμή.
Η δυνατότητα αυτή είναι το καθοριστικό πρώτο βήμα για να απεξαρτηθούν η Ελλάδα και η ΕΕ από τις αγορές της Ασίας (Κίνα, Ινδία), που έως τώρα αποτελούσαν την κύρια πηγή των δραστικών ουσιών των ευρωπαϊκών φαρμάκων.
Η εξάρτηση από τρίτες χώρες αναδύθηκε ως σημαντικό μειονέκτημα την εποχή της πανδημίας, όταν διεκόπησαν οι εισαγωγές για σημαντικό χρονικό διάστημα λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και στο διακρατικό εμπόριο.
Προς την απεξάρτηση αυτή θα συμβάλλει και η καθετοποίηση σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας του φαρμάκου.
Υπολογίζεται ότι οι νέες μονάδες της Τρίπολης θα μπορούν να καλύψουν το 20% της ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν. Επιπλέον, με τις νέες επενδύσεις της η DEMO εξασφαλίζει και την επάρκεια του ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε βιοομοειδή φάρμακα. Τέλος, αποκτά ενισχυμένη δυνατότητα εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά, αφού οι νέες επενδύσεις της πληρούν τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων και δραστικών ουσιών.
To άρθρο DEMO: Επενδύσεις που προάγουν την θέση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ