Οικονομία

Η γαλοπούλα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού… – Galaksias.gr

Με γέμιση ή χωρίς η γαλοπούλα, που καταναλώνουμε κάθε χρόνο, ανήκει πια κι αυτή στις ελληνικές παραδόσεις, ως έδεσμα των Χριστουγέννων.

Ιθαγενές πουλί της Αμερικής ήρθε μέσω των Ισπανών στο ευρωπαϊκό τραπέζι γύρω στον 16ο αιώνα και κατάφερε να εξαπλωθεί και να κερδίσει το δικό του κοινό. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών κατά τον 20ο αιώνα ωφέλησε την παραγωγή γαλοπούλας αλλά όχι και τις ίδιες τις γαλοπούλες, που καθιερώθηκαν ως ένα διαιτητικό τρόφιμο με χαμηλά λιπαρά.

Το παράξενο πουλί, που ήταν κομμάτι της άγριας πανίδας της Αμερικής έμελλε να εξημερωθεί και ν’ αλλάξει και τις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίος. Το ονομάζουν «Ινδιάνο» ή «Τούρκο» αλλά η αλήθεια είναι πως ανήκει στην οικογένεια των ορνίθων.

Οι μονάδες, που εκτρέφουν στην Ελλάδα γαλοπούλα είναι ελάχιστες και κυρίως προσανατολίζονται στο κρέας της κι όχι στα κρεατοσκευάσματα. Στην Ελλάδα συνηθιζόταν στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι γουρουνόπουλο ή κόκορας.

Παρά ταύτα σιγά – σιγά εντάχθηκε και στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Αν και στην Ελλάδα δεν έχουν ζήτηση τα αβγά γαλοπούλας, αυτό το πουλί γεννά 80 έως 100 αβγά τον χρόνο.

Η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Αργεντινή και το Μεξικό είναι οι πρώτες χώρες στον κόσμο στην παραγωγή γαλοπούλας. Γερμανία και Γαλλία εξάγουν στην ευρωπαϊκή αγορά γαλοπούλα αλλά τελευταία κι η Ρωσία δίνει μεγάλη ώθηση στην παραγωγή γαλοπούλας.

Στο εξωτερικό η ονομασία γαλοπούλα είναι Turkey, δηλαδή Τούρκος. Το όνομά της φαίνεται να προήλθε επειδή οι πρώτες φραγκόκοτες στην αγορά της Ανατολής είχαν εισαχθεί από Τούρκους εμπόρους.

Οι γαλοπούλες είναι ζώα, που τρομάζουν εύκολα. Μία γαλοπούλα, που εκτρέφεται, μπορεί να φτάσει κι ως 20 κιλά κι έχουν επικρατήσει δυο είδη, που διαφέρουν σε ό, τι αφορά στη λευκότητα του κρέατος.

Στην Ελλάδα η παραγωγή γαλοπούλας είναι κυρίως για την κατανάλωση ως νωπό κρέας κι όχι ως κρεατοσκεύασμα. Πρώτοι οι Γιαννιώτες και μετά οι Θεσσαλοί – κυρίως από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα – παραγωγοί  ασχολούνται με την εκτροφή αυτών των πουλιών κι αμέσως μετά ακολουθεί η Λακωνία, ενώ σημαντική παραγωγή έχει κι η Κεντρική Μακεδονία με κεντρικό πυρήνα και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button