Υγεία

Η ΕΕ υποστηρίζει την 1η ψυχεδελική μελέτη για ανίατες ασθένειες – Galaksias Portal News

Με μια πρωτοποριακή κίνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) διαθέτει 6,5 εκατομμύρια ευρώ και πλέον μέσω του προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη” για τη χρηματοδότηση της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις της ψιλοκυβίνης, κοινώς γνωστής ως μαγικά μανιτάρια, σε ασθενείς με ανίατες ασθένειες.

Όπως γράφει το POLITICO, η κλινική δοκιμή επικεντρώνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και άτυπη νόσο του Πάρκινσον.

Η δοκιμή διεξάγεται σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen (UMCG) στην Ολλανδία και στοχεύει στην εγγραφή περίπου 100 ασθενών σε τέσσερις τοποθεσίες στην Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Δανία. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που επικεντρώνονταν κυρίως σε δύσκολα θεραπεύσιμους ασθενείς με κατάθλιψη ή σε ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου, η πρωτοβουλία αυτή διευρύνει το πεδίο εφαρμογής για να συμπεριλάβει μια πιο ποικιλόμορφη ομάδα ασθενών.

Συνεδρίες…

Οι συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε πολλαπλές συνεδρίες με θεραπευτές, οι οποίοι θα λάβουν υπόψη τους τις ειδικές ιατρικές τους συνθήκες για την προσαρμογή της θεραπείας. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της δοκιμής είναι ότι οι ασθενείς θα λάβουν δύο συνεδρίες ψιλοκυβίνης, με την αρχική δόση να είναι χαμηλότερη, ώστε να επιτραπεί στους συμμετέχοντες να εγκλιματιστούν στην εμπειρία. Σε ορισμένα άτομα θα χορηγηθεί εικονικό φάρμακο στο πλαίσιο του ελεγχόμενου σχεδιασμού της μελέτης.

Ο επικεφαλής ερευνητής Robert Schoevers, ψυχίατρος από το UMCG, υπογραμμίζει ένα βασικό ερώτημα στην ψυχεδελική έρευνα: τον προσδιορισμό της βέλτιστης συχνότητας των ψυχεδελικών συνεδριών για αποτελεσματική θεραπεία. Τονίζει την ανάγκη να διερευνηθεί αν η παρέμβαση αυτή παρέχει μια εφάπαξ λύση ή αν είναι απαραίτητη η συνεχής ψυχοθεραπεία.

Το πρωτόκολλο της μελέτης βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η δοκιμή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025, ενώ τα αναμενόμενα αποτελέσματα αναμένονται έως το 2027. Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα σηματοδοτεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον και την επένδυση της ΕΕ στη διερεύνηση των θεραπευτικών δυνατοτήτων των ψυχεδελικών ουσιών για τα άτομα που παλεύουν με την ψυχολογική δυσφορία λόγω ανίατων ασθενειών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button