Υγεία

Η Ελλάδα είναι ουραγός στην ΕΕ σε θέματα Κοινωνικού κράτους – Galaksias Portal News

«Η Ελλάδα καταγράφει απαράδεκτες ντροπιαστικές πρωτιές, όπου το 26% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» τόνισε η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής συνοχής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου στο τελευταίο στρογγυλό τραπέζι που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του κόμματος στην Κοζάνη.

Η κ. Νοτοπούλου ανέφερε ότι στους 20 στρατηγικούς στόχους που αποτελούν τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων της ΕΕ, «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φέρει την Ελλάδα στην τελευταία κατάταξη». Την ίδια στιγμή αρνητικό πρόσημο καταγράφει και η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, αφού σύμφωνα με την βουλευτή, «βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος, μεταξύ των 13 περιφερειών με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού, 25,40% να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ξεπερνώντας κατά πολύ το μέσο όρο της χώρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

‘Η χώρα μας, συνέχισε η κα Νοτοπούλου, είναι η 4η στην ΕΕ και 2η στην ευρωζώνη στην παιδική φτώχεια, με το 32% του παιδικού πληθυσμού να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό κράτος όπως την ανέλυσε η κ. Νοτοπούλου αφορά τον κοινωνικό μισθό που χωρίζεται σε τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει «το νέο κοινωνικό εισόδημα, ένα στοιχειώδες αξιοπρεπές εισόδημα που δίδεται σε όσους έχουν ανάγκη»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 2ος πυλώνας περιλαμβάνει «ειδικά επιδόματα, παροχές και κοινωνική προστασία για τον ηλικιωμένο, την προστασία της μητέρας, του παιδιού, του απόρου» κι ο 3ος πυλώνας περιλαμβάνει «δημόσιες υπηρεσίας πρόνοιας υψηλού επιπέδου».

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται «η δημιουργία ενός δικτύου ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας με επίκεντρο την κοινότητα».

Τέλος, αναφερόμενη στο φλέγον ζήτημα της στέγης που απασχολεί χιλιάδες νοικοκυριά σημείωσε ότι «αποτελεί την βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε «το 85% των ανθρώπων από 18 έως 29 ετών ζουν στα παιδικά τους δωμάτια με τους γονείς τους ενώ ένα στα τρία νοικοκυριά ξοδεύει το 40% του εισοδήματός του στην στέγη, γεγονός που μας κατατάσσει στην χειρότερη θέση της Ευρώπης».

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button