Υγεία

Η πράσινη διαδρομή της ΔΕΗ προς τη χρήση της βιομάζας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Σε μια εποχή, που ορίζεται από τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής διαχείρισης, συνειδητοποιούμε πόσο κρίσιμη είναι η συμβιωτική σχέση μεταξύ της βιωσιμότητας, του περιβάλλοντος και των υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών. Ήδη, σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνονται προσπάθειες για μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ΔΕΗ. αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δέσμευση και την καινοτομία σε αυτόν τον τομέα. Για τη ΔΕΗ, η αειφόρος ανάπτυξη και ο επιχειρησιακός προγραμματισμός ευθυγραμμίζουν το στρατηγικό μονοπάτι στην προσπάθειά της να οδηγήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Ως επιχείρηση προχωρά σε σημαντικές συνεργασίες για την υλοποίηση «πράσινων» έργων σε όλη την Ελλάδα και επιταχύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, υβριδική, γεωθερμία και βιομάζα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, τι είναι η ενέργεια από βιομάζα;

Η ενέργεια από βιομάζα προέρχεται από υλικά οργανικής προέλευσης, που περιέχουν αποθηκευμένη ενέργεια, όπως υπολείμματα γεωργικών και δασοκομικών εργασιών, παραπροϊόντα γεωργικών βιομηχανιών, ζωικά απόβλητα, το οργανικό τμήμα των αστικών απορριμμάτων και οι ενεργειακές καλλιέργειες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς μετατρέπεται η βιομάζα σε ηλεκτρική ενέργεια;

Η βιομάζα μέσα από διάφορες διεργασίες, μπορεί να απελευθερώσει αυτή την αποθηκευμένη ενέργεια με διάφορες μορφές. Ειδικά στην Ελλάδα, που  χαρακτηρίζεται από πολυμορφία πρώτων υλών με τοπικό χαρακτήρα συγκέντρωσης, μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις ανάλογα με το είδος και τις δυνατότητες τελικής αξιοποίησης της (παραγωγή θερμικής κι ηλεκτρικής ενέργειας, υγρών βιοκαυσίμων, κ.ά).

Είναι η ενέργεια από βιομάζα φιλική προς το περιβάλλον;

Η βιομάζα θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και για να είναι θετικός ο περιβαλλοντικός της αντίκτυπος θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην πηγή της βιομάζας και στην αποτελεσματικότητα των διαδικασιών μετατροπής. Επομένως, όλος ο σχεδιασμός που γίνεται από την ΔΕΗ αφορά στη βιώσιμή διαχείριση, ώστε η βιομάζα να είναι πηγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενέργειας από βιομάζα;

Το είδος κι η προέλευση των διαφόρων πρώτων υλών βιομάζας συνδυάζεται με μεγάλο αριθμό αγροτικών δραστηριοτήτων (συγκομιδή υπολειμμάτων καλλιεργειών όπως το άχυρο σιτηρών, τα στελέχη του βαμβακιού, υλοτομίες δασικών συμπλεγμάτων, διάθεση αποβλήτων ζωοτροφικών μονάδων, κ.ά.) καθώς και με την εισαγωγή νέων ενεργειακών καλλιεργειών στο γεωργικό σύστημα. Επομένως, έχουμε και μείωση της ανάγκης για νέες χωματερές.

H ΔΕΗ μέσα από την  Εταιρική Κοινωνική Ευθύνης αναλαμβάνει υπεύθυνες πρωτοβουλίες και εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές αναφορικά με τη διαχείριση του αποτυπώματος που αφήνει στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Επομένως, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου κι αειφόρου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, έχει ως βασικό  στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών της άμεσης σύνδεσης της βιομάζας με την αγροτική παραγωγή, που μπορεί να αποτελέσει πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος και δημιουργίας θέσεων εργασίας για την τοπική κοινωνία. Τέλος, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής βιομάζας μπορούν να αποτελούν μια σταθερή και αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του δικτύου.

Πώς συγκρίνεται η βιομάζα με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Η βιομάζα έρχεται να συμπληρώσει τις άλλες πηγές ενέργειας όπως αιολική, ηλιακή, και υδροηλεκτρική καθώς έχει ως πλεονέκτημα ότι μπορεί να διασφαλίσει τη συνεχή παροχή τροφοδοσίας και ότι εξαρτάται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την ενέργεια από βιομάζα;

Το μέλλον της ενέργειας από βιομάζα εξαρτάται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και την υπεύθυνη διαχείριση των πόρων. Οι βελτιωμένες τεχνολογίες μετατροπής, η αυξημένη χρήση γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων και οι βιώσιμες πρακτικές παραγωγής βιομάζας μπορούν να κάνουν τη βιομάζα πιο ελκυστική και φιλική, προς το περιβάλλον, ενεργειακή επιλογή.

Η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας κι εντάσσεται στις προτεραιότητες του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ώστε να συμβάλει δραστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και λοιπών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη θερμική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές συμβατικών ορυκτών καυσίμων, στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button