Κοινό φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να αποτρέψει τη μυϊκή ατροφία
Ζήσης Ψάλλας
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Utah Health ανακάλυψαν ότι η μετφορμίνη, ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του διαβήτη για περισσότερο από μισό αιώνα, έχει εκπληκτικές εφαρμογές σε κυτταρικό επίπεδο. Μπορεί να στοχεύσει τα «κύτταρα ζόμπι», τα γηρασμένα κύτταρα που επηρεάζουν τη λειτουργία των μυών.
Τα γηρασμένα κύτταρα εκκρίνουν παράγοντες σχετιζόμενους με τη φλεγμονή που μπορεί να υποκρύπτουν τον ινώδη ιστό, μια σκλήρυνση ή ουλή των ιστών. Η μετφορμίνη μειώνει επίσης τη μυϊκή ατροφία. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Aging Cell.
«Μας ενδιαφέρει η κλινική εφαρμογή αυτής της έρευνας», λέει ο Micah Drummond, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής φυσικοθεραπείας και αθλητικής προπόνησης στο College of Health. «Για παράδειγμα, οι χειρουργικές επεμβάσεις στο γόνατο στους ηλικιωμένους είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αποκατασταθούν. Εάν χορηγήσουμε έναν παράγοντα τύπου μετφορμίνης κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους μυς να επανέλθουν στο φυσιολογικό γρηγορότερα».
Υπάρχει ένα βέλτιστο επίπεδο γηρασμένων κυττάρων που είναι ευεργετικό, ανεξάρτητα από την ηλικία. Σε νεότερους, υγιέστερους ανθρώπους, απαιτείται μια βραχυπρόθεσμη γήρανση κυττάρων για σωστή ανάρρωση από τραυματισμό και η πλήρης παρεμπόδιση αυτής της γήρανσης εμποδίζει τις προσπάθειες του σώματος να επουλωθεί. Τυπικά, ένα νεότερο άτομο μπορεί να επανέλθει πιο εύκολα μετά από αχρησία μυών χωρίς τη χρήση παρέμβασης όπως αυτή της μετφορμίνης.
Οι αντιγηραντικές ιδιότητες της μετφορμίνης έχουν αποδειχθεί μέσω προκλινικών μελετών. Για να δοκιμάσουν την παρέμβαση σε ανθρώπους, οι ερευνητές προσέλαβαν 20 υγιείς ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες για μια μελέτη πολλών εβδομάδων. Έβαλαν τους συμμετέχοντες να υποβληθούν σε βιοψία μυών και μαγνητική τομογραφία πριν από την παρέμβαση, η οποία περιέλαβε πέντε ημέρες ανάπαυσης στο κρεβάτι. Δέκα άτομα έλαβαν μετφορμίνη και άλλα δέκα έλαβαν χάπια εικονικού φαρμάκου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου προετοιμασίας δύο εβδομάδων, στη συνέχεια κάθε ομάδα συνέχισε τη θεραπεία με εικονικό φάρμακο ή μετφορμίνη κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης στο κρεβάτι.
Μετά την ανάπαυση στο κρεβάτι, οι συμμετέχοντες έλαβαν άλλη βιοψία μυών και μαγνητική τομογραφία και στη συνέχεια διέκοψαν τις θεραπείες. Όλοι οι ασθενείς ολοκλήρωσαν μια περίοδο επανάληψης επτά ημερών ακολουθούμενη από τελική βιοψία μυών.
«Είδαμε δύο πράγματα στη μελέτη μας», είπε ο Drummond. «Όταν οι συμμετέχοντες λάμβαναν μετφορμίνη κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης στο κρεβάτι, είχαν λιγότερη μυϊκή ατροφία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης, οι μύες τους είχαν επίσης λιγότερη ίνωση ή υπερβολικό κολλαγόνο -αυτή η συσσώρευση μπορεί να δυσκολέψει τη σωστή λειτουργία του μυός».
Συνδέοντας αυτά τα αποτελέσματα με τη γήρανση, οι ερευνητές εξέτασαν βιοψίες μυών από τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν μετφορμίνη είχαν λιγότερους δείκτες κυτταρικής γήρανσης.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ