Πολιτισμός

Κύπρος: All that Jazz… στο 9ο Jazz & World Music Showcase

Η Λεμεσός φιλοξένησε στις 9 & 10 Δεκεμβρίου την 9η Πλατφόρμα Jazz και Μουσικών του Κόσμου στο θέατρο Ριάλτο. Αυτή η διοργάνωση, αυτό το showcase δίνει τη μοναδική ευκαιρία στους συνθέτες, τους μουσικούς και τους τραγουδιστές αυτών των ειδών να παρουσιάσουν την πρόσφατη δουλειά τους στο κοινό του νησιού. Στην 9η διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 7 μουσικά σχήματα στο κύριο πρόγραμμα και άλλα 2 στις παράλληλες εκδηλώσεις. Πάμε να γνωρίσουμε τους συντελεστές τους και να πάρουμε μια γερή γεύση από την ακμαία jazz και world μουσική σκηνή της Κύπρου.

Ο δυναμικός αυτός μουσικός θεσμός εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, χάρη στο μεγάλο μουσικό ταλέντο και τις εξαιρετικές μουσικές σπουδές των συμμετεχόντων. Το κοινό της Κύπρου απόλαυσε για δύο μέρες ένα πληθωρικό πρόγραμμα με 9 μουσικά σχήματα, με διαφορετικό μουσικό προσανατολισμό. Το κεντρικό πρόγραμμα της Πλατφόρμας πλαισίωσαν, όπως κάθε χρόνο, μια σειρά παράλληλων δράσεων που περιλαμβάνουν συναντήσεις με προσκεκλημένους από το εξωτερικό, εργαστήρια, παρουσιάσεις και Jam sessions.

Άρης Κιθάρα Τρίο

Την πρώτη μέρα, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, το σχήμα Άρης Κιθάρα Τρίο ερμήνευσε πρωτότυπα κομμάτια που συνέθεσε ο εμπνευστής του μουσικού σχήματος και κιθαρίστας, Άρης Κωνσταντίνου. Μαζί με τους Ιωάννη Καρσερά και Άδωνη Χρίστου, συμμετείχαν για πρώτη φορά στη διοργάνωση. Οι αυθεντικές συνθέσεις του Κωνσταντίνου βασίζονται στην αμερικανική bebop μουσική και στην τραγουδοποιία των δεκαετιών του ’30 και του ’40.

Ο κιθαρίστας Άρης Κωνσταντίνου μίλησε στο Euronews για το πρόγραμμα της βραδιάς και τις επιρροές του: «Θα παρουσιάσουμε αυθεντικές δικές μου συνθέσεις, καθώς μια διασκευή ενός ιμπρεσιονιστικού κομματιού του Erik Satie σε στυλ hard bop. Όλες μου οι συνθέσεις ακολουθούν το στυλ bebop, hard bop. Είμαι πολύ επηρεασμένος από κιθαρίστες όπως οι Grant Green, Kenny Burrell, Barney Kessel και βεβαίως από τους σαξοφωνίστες της δεκαετίας του ’40, Coleman Hawkins, Lester Young και εννοείται τον Charlie Parker».

Άρης Κωνσταντίνου: ηλεκτρική κιθάρα, Άδωνης Δαβίδ Χρίστου: ντραμς, Ιωάννης Καρσεράς: κοντραμπάσο

Κουιντέδο

To Κουιντέδο είναι ένα τζαζ κουιντέτο που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο. Ερμηνεύει αποκλειστικά αυθεντικές συνθέσεις, με πηγή έμπνευσης από ένα ευρύ φάσμα της modern jazz μουσικής. Στη συναυλία παρουσίασαν τρεις συνθέσεις του σαξοφωνίστα Μάριου Χαραλάμπους. Ο ίδιος αναφέρει: «Το Κουιντέδο δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο. Το ντεμπούτο μας έγινε στο φεστιβάλ τζαζ της Ρόδου. Παίζουμε συνήθως δικές μας συνθέσεις και η μουσική μας είναι επηρεασμένη από πολλές διαφορετικές περιόδους. Στη συγκεκριμένη μπάντα έχουμε μεγάλες επιρροές από τη μουσική του John Coltrane, του Kenny Garrett».

Ο ντράμερ Όμηρος Μιλτιάδους μας εξηγεί τη σημασία του showcase για την κυπριακή τζαζ σκηνή: «Είναι μια πλατφόρμα, όπου ένας νεαρός, ένας πιο έμπειρος, ένας πιο βετεράνος μουσικός μπορεί να έρθει και να παρουσιάσει την καινούργια δουλειά του ή να δημιουργηθεί ένα σχήμα που να ερμηνεύσει εδώ τη μουσική που έχει κάποιος στο μυαλό του. Είναι κάτι πάρα πολύ καλό και όμορφο αυτό το showcase, που γίνεται κάθε χρόνο. Θυμίζει περισσότερο γιορτή παρά φεστιβάλ».

Μάριος Χαραλάμπους: σαξόφωνο, Όμηρος Μιλτιάδους: ντραμς, Κυριάκος Κέστα: κοντραμπάσο, Αντρέας Παντελή: πιάνο, Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα

Funkystraat

Η τζαζ φανκ μπάντα Funkystraat αποτελείται από τέσσερις μουσικούς που γνωρίστηκαν στο Κονσερβατόριο του Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους στο Codarts και επιστρέφοντας πίσω στην Κύπρο, έφτιαξαν το δικό τους μουσικό σχήμα. Στο Ριάλτο παρουσίασαν 4 νέες αυθεντικές συνθέσεις, που γράφτηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση του πρώτου τους δίσκου.

Ο Ερμής Μιχαήλ αναφέρει: «Ξεκινήσαμε νομίζω το 2012. Παίζουμε δικές μας συνθέσεις στο στυλ της μοντέρνας funk jazz, με διάφορες επιρροές, από Joshua Redman μέχρι τους πιο μοντέρνους καλλιτέχνες». Ο Αντρέας Παντελή συμπληρώνει: «Ήμασταν όλοι μαζί στην ίδια σχολή, στο Ρότερνταμ. Το όνομα της μπάντας προέκυψε από τη λέξη straat που στα ολλανδικά σημαίνει δρόμος και funky είναι η μουσική που παίζουμε εμείς. Funkystraat είναι η φανταστική οδός που επισκεπτόμαστε, όταν βρισκόμαστε».

Ο Αντρέας Ροδοσθένους επισημαίνει: «Η Κύπρος έχει σκηνή τζαζ. Το κοινό βέβαια είναι μικρό. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερους. Υπάρχουν πολλοί μουσικοί, πολύ ταλέντο. Πολλοί μουσικοί σε σχέση με το μέγεθος της Κύπρου».

Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα, Αντρέας Παντελή: πιάνο, Αντρέας Ροδοσθένους: μπάσο, Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα

Cahit Kutrafali 4tet ft. Ezgi Akgurgen

Το κουαρτέτο του Cahit Kutrafali, ερμήνευσε νέες συνθέσεις του Τουρκοκύπριου συνθέτη και μπασίστα, τις οποίες δημιούργησε κυρίως στο πρώτο lockdown. Οι συνθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από μελωδίες, στις οποίες κυριαρχεί o groove ρυθμός της τζαζ. Η μπάντα αποτελείται από Ελληνοκύπριους μουσικούς. Το μουσικό ύφος της συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία με την modern jazz. Εδώ και αρκετά χρόνια, το σχήμα εμφανίζεται σε διάφορα φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους.

«Μου αρέσει η παραδοσιακή τζαζ μουσική, όπως το swing και το be bop. Μου αρέσει όμως επίσης το πλούσιο αρμονικό στυλ με περισσότερο σύγχρονο groove ύφος. Προσπαθώ να τα συνδυάσω όλα αυτά, την παραδοσιακή μουσική με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Αυτό που θα ακούσετε λοιπόν είναι δυνατές μελωδίες που συνδυάζονται με πολύχρωμες αρμονίες και έντονο groove ρυθμό. Γνώρισα τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, όταν σπουδάζαμε στο Ρότερνταμ. Ηχογραφήσαμε μαζί τους δύο δίσκους μου. Δεν είναι μόνο μια μουσική συνεργασία. Είμαστε πολύ φίλοι εδώ και αρκετό καιρό. Αυτή είναι η ιστορία μας. Είμαστε μαζί σχεδόν 15 χρόνια και είμαι χαρούμενος που είναι δίπλα μου» τονίζει ο Cahit Kutrafali.

Cahit Kutrafali: μπάσο, Ερμής Μιχαήλ: κιθάρα, Ανδρέας Παντελή: πιάνο, Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα, Ezgi Akgurgen: φωνητικά

Άντρια Αντωνίου & friends

Χρώματα και μελωδίες από την Λατινική Αμερική και τη Μεσόγειο Θάλασσα αναμειγνύονται οργανικά στο πρότζεκτ Wanderlust, που παρουσίασε η Άντρια Αντωνίου και το μουσικό της σχήμα, στις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνει επίσης αυθεντικές συνθέσεις της τραγουδίστριας και του Αργεντίνου συνθέτη Ρομάν Γκόμεζ από τον τελευταίο τους δίσκο Encuentro:

«Το Wanderlust είναι το καινούργιο μου μουσικό πρότζεκτ. Κάθε φορά αλλάζει ανάλογα με τους μουσικούς που έχουμε. Η σημερινή συναυλία θα περιλαμβάνει τραγούδια από το άλμπουμ που έχουμε δημιουργήσει μαζί με τον συνεργάτη μου Ρομάν Γκόμες, ο οποίος έχει γράψει τα περισσότερα τραγούδια, κάποιες δικές μου συνθέσεις και κάποιες διασκευές. Θα το χαρακτήριζα ως ένα μουσικό ταξίδι, εξ’ ου και ο τίτλος Wandelust, που αφορά αυτόν που έχει έντονη επιθυμία να ταξιδέψει, να γνωρίσει τον κόσμο και ο σκοπός μας είναι να το επιτύχουμε μέσω της μουσικής» μας εξηγεί η τραγουδίστριαΆντρια Αντωνίου.

Άντρια Αντωνίου: φωνή, Κυριάκος Κέστα: κοντραμπάσο, Roman Gomez: πιάνο, Ρόδος Παναγιώτου: κρουστά, Μιχάλης Κουλουμής: βιολί

Βασίλης Φιλίππου

Τη δεύτερη μέρα, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, παρουσίασαν τη δουλειά της, τρία μουσικά σχήματα. Το Colourful Emptiness είναι το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του συνθέτη και πιανίστα Βασίλη Φιλίππου, το οποίο είναι αφιερωμένο στον παππού του. Οι συνθέσεις του χαρακτηρίζονται από απλότητα, αυτοσχεδιαστικά στοιχεία και στοιχεία από την παραδοσιακή και τζαζ μουσική. Ο πιανίστας μοιράστηκε την σκηνή με τον Οδυσσέα Τουμάζου στην ηλεκτρική κιθάρα και τον Ηλία Ιωάννου στην τρομπέτα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νέας δουλειάς του; «Τα χαρακτηριστικά είναι η απλότητα, αν μπορώ να το εκφράσω έτσι, ο αυτοσχεδιασμός και το έντονο στοιχείο της μελωδίας. Η λυρικότητα της μελωδίας. Όλα τα κομμάτια μοιράζονται την ιδέα του κενού, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι στη ζωή μου, και πώς αυτό γίνεται εμπειρία στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Οι επιρροές στο συγκεκριμένο άλμπουμ είναι από την modal jazz και από την μεσογειακή παραδοσιακή μουσική. Αυτή η μουσική με γοήτευε πάντα ως ακροατή και έκλεβα στοιχεία της».

Ο Οδυσσέας Τουμάζου επισημαίνει: «Γνωριστήκαμε με τον Βασίλη, με την επιστροφή μας στην Κύπρο το 2017. Από τότε συνεργαζόμαστε σε διάφορα μουσικά πρότζεκτ. Πέρα από το σημερινό πρότζεκτ, συνεργαζόμαστε και σε ένα άλλο πρότζεκτ που θα ηχογραφηθεί σύντομα και αφορά δική μου μουσική δουλειά. Θα συνεργαστούμε και εκεί με τον Βασίλη. Ο Ηλίας Ιωάννου είναι guest. Συνεργαζόμαστε όμως σε διάφορα πρότζεκτ και έχουμε τη χαρά να τον έχουμε μαζί μας απόψε».

Βασίλης Φιλίππου: πιάνο, συνθέσεις, Οδυσσέας Τουμάζου: ηλεκτρική κιθάρα, Ηλίας Ιωάννου: φλούγκελχορν, τρομπέτα

Κουαρτέτο Ιωάννας Τρουλλίδου

Με πηγή έμπνευσης την τζαζ μουσική, η Ιωάννα Τρουλλίδου ερμήνευσε αυθεντικές συνθέσεις της, τόσο σε στίχους όσο και σε μουσική, όπως το Love Conquers All και για πρώτη φορά, το Free from Εxpectation. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει στο showcase, αλλά η πρώτη με κοινό, καθώς η προηγούμενη ήταν σε live streaming, λόγω κορονοϊού. Οι μουσικοί του κουαρτέτου συνεργάζονται τα τελευταία 14 χρόνια κι έχουν εμφανιστεί μαζί σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό:

Η ίδια αναφέρει: «Θα παρουσιάσω κάποια κομμάτια, για τα οποία έχω γράψει η ίδια τη μουσική και τους στίχους. Η αλήθεια είναι ότι το ένα δεν το έχω γράψει εγώ, έχω γράψει μόνο τους στίχους και η original μουσική είναι ενός φίλου συνθέτη. Τα κομμάτια αυτά έχουν άμεση σχέση με την τζαζ. Περιέχουν όλα τα είδη όπως Blues, Bossa Nova, μπαλάντα και Swing. Εμένα με ελκύει περισσότερο η κλασική τζαζ της εποχής του ’30 και του ’40. Σίγουρα όμως με ενδιαφέρει και η πιο μοντέρνα τζαζ, γιατί το φάσμα είναι τεράστιο στη μουσική αυτού του είδους. Οι δικές μου συνθέσεις όμως περιέχουν δικά μου λόγια, τα οποία βασίζονται σε μια πιο σύγχρονη εποχή και αναφέρονται σε προβλήματα που μας απασχολούν στην εποχή μας, τα οποία ήθελα να εκφράσω».

Ιωάννα Τρουλλίδου: φωνή, Μάριος Τούμπας: πιάνο, Ειρηναίος Κουλλουράς: κοντραμπάσο, Στέλιος Ξυδιάς: τύμπανα

Gaba Project

Οι Gaba Project δημιουργήθηκαν το 2019 κι αποτελούνται από την Χριστίνα Πολυκάρπου και τον Βασίλη Βασιλείου. Οι δύο μουσικοί συνδυάζουν για πρώτη φορά παγκοσμίως, το handpan, ένα όργανο που δημιουργήθηκε το 2000, με την κρητική λύρα. Στη συναυλία που έδωσαν παρουσίασαν δικές τους συνθέσεις και μια διασκευή ενός αρμένικου τραγουδιού με την συμμετοχή του Νικόλα Τρύφωνος στο κοντραμπάσο. Το αποτέλεσμα; Ένας αιθέριος ήχος, μια υποβλητική ατμόσφαιρα.

Ζητήσαμε από την Χριστίνα Πολυκάρπου να μας περιγράψει τον ήχο τους: «Νομίζω ότι τα συγκεκριμένα δύο όργανα βγάζουν έναν ήχο που κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει μαγικό. Βέβαια αυτός δεν είναι μουσικός όρος. Έχει να κάνει και με τα δύο όμως όργανα, το handpan και η λύρα που παίζω εγώ, η οποία έχει συμπαθητικές χορδές, που προκαλούν μια ηχώ. Θα περιέγραφα λοιπόν τον ήχο μας ως πολύ γεμάτο, με πολλή ηχώ, με διάρκεια. Καθώς όμως υπάρχουν και τα κρουστά, τα οποία παίζει επίσης ο Βασίλης και έχουμε σήμερα μαζί μας και το κοντραμπάσο με τον Νικόλα Τρύφωνος, υπάρχει και το ρυθμικό στοιχείο».

Ο Βασίλης Βασιλείου μας μίλησε για το handpan, ένα νέο μουσικό όργανο. Όταν το άκουσε για πρώτη φορά, το ερωτεύθηκε και αποφάσισε να ασχοληθεί εντατικά με αυτό: «Λόγω του ότι είναι ένα καινούργιο όργανο το handpan, δεν μπορούμε να το κατατάξουμε ακριβώς σε κάποιο είδος, όμως είναι αυτό το οποίο ψάχνουμε στο project μας. Σίγουρα ο ήχος από την κρητική λύρα παραπέμπει σε κάτι πιο παραδοσιακό. Προς το παρόν κινούμαστε σε ο,τι μας επηρέασε μέχρι σήμερα από τα ακούσματα που είχαμε από παιδιά. Δηλαδή μας ενδιαφέρουν τα μονά μέτρα που έχουμε στην μουσική από την παράδοσή μας, οι ήχοι από την παράδοση, αλλά επίσης και στοιχεία από το ακαδημαϊκό μας κομμάτι, από jazz, μοντέρνα μουσική που υπάρχει σήμερα και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με αυτή, κάτω από την ομπρέλα της μοντέρνας μουσικής, που ονομάζουμε τζαζ».

Βασίλης Βασιλείου: handpan, κρουστά, Χριστίνα Πολυκάρπου: λύρα με συμπαθητικές χορδές, Νικόλας Τρύφωνος: κοντραμπάσο

Δημήτρης Τερπίζης Κουαρτέτο

Το κουαρτέτο του Δημήτρη Τερπίζη εστιάζει στην progressive jazz μουσική. Είναι όλοι τους φοιτητές του Κονσερβατόριου του Μάαστριχτ, της Ολλανδίας. Το σχήμα παρουσίασε στις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης, συνθέσεις του band leader, τις οποίες άρχισε να γράφει το καλοκαίρι του 2021. Η μουσική τους είναι μια εξαιρετική μίξη μοντέρνων και παραδοσιακών τεχνοτροπιών, ένας συνδυασμός στοιχείων από τη Δύση και τη Μέση Ανατολή.

Ο Δημήτρης Τερπίζης μίλησε στην κάμερα του Euronews: «Απόψε θα παίξουμε κάποια από τα τραγούδια του debut άλμπουμ μου, που ηχογραφήσαμε φέτος το καλοκαίρι. Αυτή η συναυλία ανήκει στα prerelease concerts series. Το 2023 κανονίζουμε μια ευρωπαϊκή περιοδεία, αλλά μέχρι τότε κάνουμε διάφορες συναυλίες σε διάφορες χώρες. Μία από αυτές είναι η σημερινή. Θα χαρακτήριζα τη μουσική μου progressive modern jazz, διότι συνδυάζουμε παραδοσιακό παίξιμο, μοντέρνες αρμονίες μαζί με εκρηκτικούς ρυθμούς. Επειδή προέρχομαι από την Κύπρο και μένω στην Ολλανδία, στο κέντρο της Ευρώπης, ήθελα να συνδυάσω στοιχεία από δυτική μουσική και από μουσική της Μέσης Ανατολής. Επομένως η μουσική μου συνδυάζει ανατολίτικα ηχοχρώματα με ευρωπαϊκά μοντέρνα στοιχεία».

Δημήτρης Τερπίζης: τύμπανα, Παντελής Κωνσταντίνου: μπάσο, Finn Grah: σαξόφωνο τενόρο, Abhin Iype: πιάνο, συνθεσάιζερ

Η Γεωργία Ντέτσερ είναι στην Οργανωτική Επιτροπή της Πλατφόρμας. Επισημαίνει: «Το μουσικό ταλέντο στην Κύπρο είναι πραγματικά πολύ πλούσιο. Αυτό το είχαμε προσέξει πριν από πολλά χρόνια, όταν διαπιστώσαμε ότι ενώ το θέατρο και ο χορός είχαν προχωρήσει γρηγορότερα στο να βγουν στο εξωτερικό, στο να καταφέρουν μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια, η μουσική μας είχε παραμείνει σχεδόν κολλημένη στο νησί. Έτσι αρχίσαμε να κάνουμε δειλά τα πρώτα μας βήματα, πριν σχεδόν 10 χρόνια. Φέτος είναι η ένατη διοργάνωση για να δείξουμε ακριβώς αυτούς τους μουσικούς, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κάνει πολύ καλές σπουδές στο εξωτερικό και ερχόμενοι πίσω, έβρισκαν μικρές δυνατότητες απασχόλησης ως μουσικοί. Γι’ αυτό και ήταν λίγο «κολλημένοι» στο έδαφος. Δώσαμε λοιπόν την ευκαιρία με την πρώτη διοργάνωση να δείξουν τις δουλειές τους πιο επαγγελματικά, γιατί ένας από τους στόχους μας ήταν να δημιουργήσουμε τις συνθήκες επαγγελματικής ανάδειξης αυτών των ανθρώπων. Έδειξαν λοιπόν τις δουλειές τους με επαγγελματικό τρόπο. Καλέσαμε κόσμο από το εξωτερικό: διευθυντές φεστιβάλ, παραγωγούς και τους παρουσιάσαμε τους μουσικούς μας τους οποίους πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε. Είδαμε λοιπόν από τα πρώτα χρόνια την επιτυχία αυτής της κίνησής μας. Είμαστε πλέον στην ένατη διοργάνωση και τα αποτελέσματα είναι πια ξεκάθαρα. Έχουμε επιτύχει επίσης οι δικοί μας μουσικοί να γίνουν και καλύτεροι επαγγελματίες. Αναδεικνύουν λοιπόν και οι ίδιοι μέσα από τη δουλειά τους πολύ καλύτερα τον εαυτό τους. Άρα είναι διττός ο χαρακτήρας αυτής της διοργάνωσης και νομίζω ότι η επιτυχία που έχουμε τα τελευταία χρόνια να ακούμε τις κυπριακές ομάδες μας σε ξένα φεστιβάλ, σε μεγάλες διοργανώσεις στο εξωτερικό, οφείλεται σε ένα βαθμό και σ’ αυτή τη διοργάνωση».

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button