Μεγάλη μελέτη διαπιστώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιταχύνει την απώλεια οστικής μάζας
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023, 10:33
Ζήσης Ψάλλας
Τα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων σχετίζονται με οστική βλάβη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη με επικεφαλής τους επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Τα αποτελέσματα ήταν πιο εμφανή στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, με τα οξείδια του αζώτου να είναι δύο φορές πιο επιβλαβή για την περιοχή από ό,τι στην κανονική γήρανση.
Προηγούμενες μελέτες σε μεμονωμένους ρύπους έχουν προτείνει δυσμενείς επιπτώσεις στην οστική πυκνότητα, τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και τα κατάγματα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τη σύνδεση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της οστικής πυκνότητας ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και η πρώτη που διερευνά τις επιπτώσεις των μιγμάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αποτελέσματα των οστών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω της μελέτης Women’s Health Initiative, μια εθνοτικά διαφορετική ομάδα 161.808 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Εκτίμησαν τις εκθέσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (PM10, NO, NO2 και SO2) με βάση τις διευθύνσεις κατοικίας των συμμετεχόντων. Χρησιμοποίησαν απορρόφηση ακτίνων Χ διπλής ενέργειας για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας (ολόκληρου του σώματος, ολικού ισχίου, μηριαίου αυχένα και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης) κατά την εγγραφή και κατά την παρακολούθηση στο έτος ένα, το τρίτο και το έτος έξι.
Το μέγεθος των επιδράσεων των οξειδίων του αζώτου στην οστική πυκνότητα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ανερχόταν σε 1,22% ετήσιες μειώσεις – σχεδόν διπλάσιες από τις ετήσιες επιπτώσεις της ηλικίας σε οποιαδήποτε από τις ανατομικές θέσεις που αξιολογήθηκαν. Αυτά τα αποτελέσματα πιστεύεται ότι συμβαίνουν μέσω του θανάτου των οστικών κυττάρων μέσω οξειδωτικής βλάβης και άλλων μηχανισμών.
«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την απώλεια οστικής μάζας, ανεξάρτητα από κοινωνικοοικονομικούς ή δημογραφικούς παράγοντες. Για πρώτη φορά, έχουμε στοιχεία ότι τα οξείδια του αζώτου, ειδικότερα, συμβάλλουν σημαντικά στην οστική βλάβη και ότι η οσφυϊκή σπονδυλική στήλη είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία αυτής της βλάβης», είπε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Diddier Prada, ερευνητής στο Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στο Columbia Mailman School of Public Health.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό eClinicalMedicine.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ