Οικονομία

Με ανοικτή τη στρόφιγγα της ρευστότητας, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και υγιή χαρτοφυλάκια, οι τράπεζες

Με ανοικτή τη στρόφιγγα της ρευστότητας και σε ετοιμότητα να στηρίξουν τους Έλληνες επιχειρηματίες, τους οποίους και καλούν να επιλέξουν το δρόμο των επενδύσεων χωρίς αναβολές, οι εκπρόσωποι των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, συστημικών και μη, δηλώνουν ότι παρά το ελαφρώς ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο, αυτές διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, υγιή χαρτοφυλάκια και πληθώρα προϊόντων να υποστηρίξουν το ελληνικό γίγνεσθαι, επιχειρείν και μη.

Σε τοποθέτησή τους στο 9o Export Summit που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ, με θέμα «Greek Exporters Hall of Fame, Honouring our Partners», αμφότεροι οι εκπρόσωποι των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας μας, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον, υπογραμμίζοντας το ασφαλές και φιλικό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί πλέον.

Τόνισαν επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τις αντοχές να αντιμετωπίσουν και ακραίες οικονομικές συγκυρίες και είναι οι ασφαλέστερες στην Ευρώπη, καθώς τα τελευταία χρόνια λειτουργούν κάτω από ένα πολύ αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την αύξηση των επιτοκίων, δήλωσαν ότι δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα μείωση στη ζήτηση των δανείων ενώ υπήρξε και τοποθέτηση που εκτίμησε ότι δεν θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδός τους και ίσως και να αποκλιμακωθούν, πιο πιθανόν αρχές του 2024.

Με κεφάλαια, ρευστότητα, όρεξη και στρατηγική η τράπεζα Πειραιώς στο 2023

Ως μια καλή χρονιά, στην οποία η τράπεζα Πειραιώς επέστρεψε στην κερδοφορία, χαρακτήρισε το 2022 ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Commercial Banking, Αντώνιος Κατραούρας, λέγοντας ότι πέρυσι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ανέπτυξε την εμπορική του αξία και ολοκλήρωσε την εξυγίανση του ισολογισμού του.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας Πειραιώς σκαρφάλωσε πέρυσι κατά 400 μονάδες στο 16,4%, πέτυχε αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου κατά 2,7 δισ. ευρώ στα 37,3 δισ.ευρώ και μείωσε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στο 7%, από 13% το 2021.

Οι καταθέσεις της τράπεζας Πειραιώς καταγράφηκαν πέρυσι αυξημένες στα 58,4 δισ. ευρώ, με τον δείκτη δάνεια προς καταθέσεις στο 62% και με τα κέρδη ανά μετοχή στα 0,42 ευρώ/μετοχή, έναντι στόχου στα 0,37 ευρώ/μετοχή και σε σχέση με το 0,13 ευρώ/μετοχή πρόπερσι. «Έτσι, το σύνολο των κερδών για μετόχους έφτασε στα 899 εκατ. ευρώ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε κεφάλαια, ρευστότητα, όρεξη και στρατηγική για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και τα επόμενα χρόνια την ελληνική οικονομία», επισήμανε ο κ. Κατραούρας και αναφερόμενος στην συμβολαιακή γεωργία τόνισε ότι με τη συνδρομή της τράπεζας Πειραιώς η σχέση παραγωγών/μεταποιητών μετεξελίχθηκε, οργανώθηκε καλύτερα και αποδίδει καλά.

Καλώντας τους Έλληνες επιχειρηματίες να επιλέξουν επενδύσεις αντί για αναβολή, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «προσωπικά ψηφίζω 100% επενδύσεις». Μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι η τράπεζα Πειραιώς μπήκε στο 2023 με “φόρα” από το 2022, ανέφερε ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα παραμείνει ανθεκτική ,«βλέποντας» το ρυθμό ανάπτυξης στο 3%.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «η κύρια αναπτυξιακή μηχανή της ελληνικής οικονομίας θα είναι η ανάπτυξη των επενδυτικών δαπανών, που θα τρέξουν με υψηλό ρυθμό μέχρι και το 2025, υποστηριζόμενες από τη ρευστότητα των τραπεζών, αλλά και την αξιοποίηση των σημαντικά αυξημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ε[ισημαίνοντας ότι τα επόμενα χρόνια πάνω από 70 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην χώρα μας, ο ίδιος είπε ότι ήδη η τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε συμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η εξωστρέφεια στρατηγική προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας

«Η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής Τραπεζικής Εταιρικών Συναλλαγών της, Χάρης Βώβος, λέγοντας ότι το 2022 η ΕτΕ, κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της, αξιοποιώντας το βελτιωμένο μοντέλο λειτουργίας της στον τετραετή μετασχηματισμό της και τεχνολογικά και βελτιώνοντας ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και τη λειτουργική αποδοτικότητα. «Η ΕΤΕ πλέον κατατάσσεται στο 10% των κορυφαίων ψηφιακών πρωτοπόρων, σε δείγμα από περισσότερες από 400 τράπεζες διεθνώς, τόσο παραδοσιακές όσο και ψηφιακές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων, η ΕΤΕ στήριξε με ισχυρή καθαρή επέκταση ύψους 2,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το στόχο για 1,5 δισ. ευρώ κυρίως μέσω ισχυρών εκταμιεύσεων στην εταιρική τραπεζική, ενώ στο κομμάτι των συνολικων εκταμιεύσεων η ανάπτυξη άγγιξε τα 6,7 δισ. ευρώ, +39% έναντι του 2021.

Αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ΕΤΕ σύμφωνα με τον ίδιο υπέγραψε ως το τέλος του 2022 δανειακές συμβάσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ (μερίδιο αγοράς αντικατοπτρίζει το 29%), με το 1/3 μάλιστα από τα δάνεια να εμπίπτουν στον πυλώνα της πράσινης ανάπτυξης.

Η ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ παρέμεινε ισχυρή και βελτιώθηκε περαιτέρω το 2022, με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται στο 5,1%, το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15,7% και σε επίπεδο ρευστότητας, όπως τόνισε «οι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 55 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 58,6%».

Η ΕΤΕ, διαθέτει κατά τον ίδιο ισχυρή οργανική κερδοφορία στα 700 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, με το 13% των καθαρών εσόδων από τόκους, το 21% από αύξηση προμηθειών και τη συγκράτηση λειτουργικών της δαπανών κατά 3% και παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων της ΕΤΕ ανήλθαν πέρυσι στα 1,2 δισ ευρώ.

Η ΕΤΕ, διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, χαμηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και η τεχνολογία της βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι είναι αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της δίνουν πλεονέκτημα στο ευμετάβλητο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος κάλεσε τους επιχειρηματίες να διαχειριστούν ενεργά τους κινδύνους που προέρχονται από τις διεθνείς αγορές και μπορούν να επηρεάσουν τα κόστη , το περιθώριο κέρδους, τις ταμειακές ροές αλλά και την ανταγωνιστικότητά τους.

Χρονιά ορόσημο το 2022 για την Eurobank

Xρονιά ορόσημο, χαρακτήρισε το 2022 ο γενικός διευθυντής, επικεφαλής γενικής διεύθυνσης Commercial Banking της Τράπεζας Eurobank, Ανδρέας Χασάπης, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων 15 ετών.

Ανέφερε ότι το 2022 η Eurobank κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ, έναντι 424 εκατ. το 2021, αύξηση καταθέσεων 4 δισ. ευρώ και μείωση του δείκτη Non performing exposure στο 5,2% από 6,8% το 2021. Σημείωσε ότι ο δείκτης κάλυψης των δανείων είναι στο 75%, από 69% το 2021 και τόνισε ότι ως στόχο τριετίας, έχει τεθεί η αύξηση χορηγήσεων κατά 7% ετησίως, «που σημαίνει ότι θα δώσουμε δηλαδή νέα δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ», διευκρίνισε.

Για την επόμενη τριετία, η Eurobank σύμφωνα με τον κ. Χασάπη, στοχεύει σε αύξηση κερδοφορία 12% ετησίως, απόδοση στα ίδια της κεφάλαια 12%-13% ανά έτος και εξέφρασε και την πρόθεση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να επαναγοράσει το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα, ήτοι το 1,4% και να δώσει μέρισμα από τα κέρδη του 2023.

Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν υπάρχει κανένα ανησυχητικό σημάδι στα χαρτοφυλάκια της και η Eurobank όπως δήλωσε θέλει να γίνει πιο απλή, πιο ψηφιακή και πιο στοχευμένη με επίκεντρο τους πελάτες της.

Από τη θέση του…οδηγού η Alpha Bank, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια & κερδοφορία

Τη θέση του ότι για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να μεγαλώσουν, ώστε να διεισδύσουν περαιτέρω στις ξένες αγορές, είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης, είτε μέσω συγχωνεύσεων ή μέσω εξαγορών εταιρειών ή κλάδων ή και προϊόντων, διατύπωσε ο Senior Manager της γενικής διεύθυνσης Εμπορικής Τραπεζικής της Alpha Bank, Τηλέμαχος Γεωργάκης και χαρακτηρίζοντας το 2022 ως μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σημείωσε «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις του 2023 από τη θέση του οδηγού».

Στην τοποθέτησή του ο ίδιος εξήρε τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, την πορεία των εξαγωγών και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα μας 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο το 2022 επενδύθηκαν στην Ελλάδα 7,2 δισ. ευρώ, όταν ο μέσος όρος τα προηγούμενα χρόνια ήταν στα 2,8 δισ. ευρώ».

Για τις εξαγωγές ειδικότερα, ο ίδιος είπε ότι το μέλλον είναι ευοίωνο, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες πενταπλασίασαν εξαγωγές τα τελευταία 20 χρόνια και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «φαίνεται ότι ένα από τα καλά της κρίσης είναι ότι κοιτάξαμε και άλλους δρόμους». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και η Ελλάδα έχουν πλέον πολύ καλό όνομα στο εξωτερικό, προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις για την υποστήριξη των εξαγωγών και το οικονομικό περιβάλλον είναι πιο φιλικό από ποτέ σε-μεταξύ άλλων- επίπεδο τραπεζών και υποδομών.

Το 2022 η Alpha Bank όπως πρόσθεσε, πέτυχε σημαντική οργανική ανάπτυξη, με αύξηση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10%, αύξηση του επιχειρηματικού της δανειακού χαρτοφυλακίου ύψους 2,4 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 3,3 δισ. ευρώ ενισχύθηκε η βάση των καταθέσεων και τα NPEs μειώθηκαν στο 7,8%.

Σημείωσε ότι Alpha Bank συνεχίζει τον εν εξελίξει μετασχηματισμό της με κέντρο τους πελάτες επενδύοντας σε ανθρώπους και τεχνολογία, αλλάζοντας προφίλ αλλά παραμένοντας πιστή στη φιλοσοφία και τις αξίες, που την «έχουν εδραιώσει στο μυαλό των επιχειρήσεων για πολλές δεκαετίες σαν την πρώτη τους τραπεζική επιλογή».

Σίγουρα πριν το τέλος του 2023 στο Χ.Α η OPTIMA Bank

Η προκήρυξη των εθνικών εκλογών στις 21 Μαϊου 2023 «επιβραδύνει ελαφρώς τα σχέδια μας για την εισαγωγή της Optima Bank στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά σίγουρα θα συμβεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους», επισήμανε o Επικεφαλής Wholesale Banking της τράπεζας, Πάρις Οικονόμου.

Αναφερόμενος στο 2022, είπε ότι ήταν μια καλή χρονιά για την Optima Bank, με αύξηση του συνόλου του ενεργητικού της 1 δισ. ευρώ, αύξηση καταθέσεων 800 εκατ. ευρώ, εκταμιεύσεις πάνω από 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το ένα δισ. ευρώ πήγε σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και δυο νέα καταστήματα σε Ηράκλειο και Λάρισα.

Για το 2023 η Optima Bank προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη των καταθέσεων που θα πλησιάσουν τα 3 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις θα παραμείνουν υψηλές ξεπερνώντας το 1,5 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε ότι το 2023 παρά το ευμετάβλητο κλίμα στην οικονομία «παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι τόσο για την παρουσία της Optima, όσο και για την ελληνική οικονομία συνολικά».

Προσανατολισμένη στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Attica Bank-προς αύξηση μ/κ

«Θέλουμε να είμαστε η τράπεζα των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με ευελιξία και αμεσότητα να καλύψουμε τις ανάγκες τους», επισήμανε ο Chief Corporate Banking Officer, της Attica Bank, Αθανάσιος Ψύλλος, αναφέροντας ότι η τράπεζα, που είναι ηλικίας 100 χρόνων, από το 1925, αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται από πλευράς προϊόντων και συστημάτων.

Προαναγγέλλοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 473 εκατ. ευρώ στην Attica Bank,εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κάλυψη «κακών» δανείων και 173 εκατ. ευρώ για νέα δάνεια, ο ίδιος είπε ότι τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας έχει ανάγκη από πολλές τράπεζες.

Τόνισε ότι από πλευράς ενεργητικού η Attica Bank είναι η 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με 3,5 δισ. ευρώ ενεργητικό και 3 δισ. ευρώ καταθέσεις. «Η στρατηγική μας είναι διττή, να είμαστε κοντά στον πελάτη και να εκσυγχρονίζεται η τράπεζα», είπε ο ίδιος και μιλώντας για την κρίση επιτοκίων, απόρροια πληθωριστικών πιέσεων, τόνισε ότι «είναι εισαγόμενη δεν τη δημιουργήσαμε εμείς, εκτιμώ ότι θα μειωθούν και σίγουρα θα αποκλιμακωθούν από τις αρχές του 2024».

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button