Ελλάδα

Με σατυρικό ύφος ο «Βλάχικος Γάμος» στη Θήβα – Ειδήσεις

Αρκετός κόσμος θεωρεί ότι πρόκειται για ένα κατάλοιπο της πανάρχαιης Διονυσιακής λατρείας. Ένα από τα γραφικότερα λαϊκά έθιμα της Βοιωτίας είναι ο Βλάχικος γάμος της Θήβας που γίνεται την Καθαρή Δευτέρα και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών.

Όλοι μαζί οι βλάχοι στρώνουν κοινό τραπέζι με νηστήσιμα φαγητά (τουρσιά, ελιές, ταραμά, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλια, χταπόδια και λαγάνες) τα οποία μοιράζονται μαζί με τους επίσημους καλεσμένους κι όλον τον κόσμο.

Στις 14.00 – 15.00 ξεκινά η «πομπή» και άφιξη – εξήγηση από τα μεγάφωνα του εθίμου και βλάχικα τραγούδια από ντόπιους τραγουδιστές. Ακούμπημα προικιών «νύφης». Ξύρισμα γαμπρού. Κορύφωση του εθίμου με τον «χορό του πεθαμένου» (προχριστιανικό κατάλοιπο) και στη συνέχεια ξεφάντωμα χαράς, γλέντι και χορός.

Το έθιμο τούτο, παραλλαγή ενός γάμου Βλάχων, φέρνει στο προσκήνιο και στο νου του θεατή ένα πλήθος από προβλήματα που ανάγονται στη σχέση του με τα πανάρχαια λατρευτικά έθιμα της Διονυσιακής θρησκείας, στην καταγωγή των «Βλάχων», στη μεταφορά του εθίμου από τις βουνοκορφές της Πίνδου στην πόλη του Κάδμου και πολλά άλλα.

Παλιότερα η τελετή άρχιζε απ’ το βράδυ του Σαββάτου και συνεχιζόταν ως τη νύχτα της Δευτέρας, ασταμάτητα, όπως ακριβώς γίνονταν και στους αληθινούς γάμους σε πολλά χωριά της Βοιωτίας.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button