Πολιτική

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ειρήνη Αγαπηδάκη στο υπουργείο Υγείας; Η επόμενη μέρα και τα «καυτά» θέματα του ΕΣΥ

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές δίνουν και παίρνουν και δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι εικασίες για το υπουργείο Υγείας. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει υπουργό Υγείας τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών της Κυριακής (25.06.23) ανέδειξε κυβέρνηση αυτοδυναμίας με τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι μετά την άμεση ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας “σηκώνει μανίκια” για να αρχίσει να υλοποιεί το έργο της.

Μεγάλη “παρέλαση” προσώπων και σεναριολογία σημειώθηκε στις «ζυμώσεις» του τελευταίου μήνα για το Υπουργείο Υγείας. Ονόματα, όπως αυτά της Νίκης Κεραμέως, της Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βρίσκονταν στο προσκήνιο μέχρι και τις παραμονές των εκλογών.

Ο κύβος ερρίφθη κι όπως όλα δείχνουν, εάν δεν υπάρξει “καραμπόλα” της τελευταίας στιγμής, στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας θα βρεθεί ένα έμπειρο στέλεχος με μακρά θητεία σε υπουργικά πόστα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας θα τοποθετηθεί η μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Υφυπουργός αναμένεται να οριστεί ο πρώην γενικό γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει να αναμετρηθεί με πολύ δύσκολη δουλειά, καθώς η Υγεία κατά κοινή ομολογία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στην κοινωνία την προηγούμενη τετραετία.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδεχόμενος τα κενά και τις δυσλειτουργίες έχει αναφέρει σε όλους τους τόνους πώς η Υγεία αποτελεί το “προσωπικό του στοίχημα” για τα επόμενα χρόνια

Η εύρυθμη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και ο “προσωπικός γιατρός”

Το στοίχημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν είχε κερδίσει μέχρι σήμερα καμία από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Η τελευταία κυβέρνηση, ωστόσο, προσπάθησε για πρώτη φορά να επιτύχει εκεί που άλλοι απέτυχαν.

Σημαντική συμβολή αναμένεται να έχει την επόμενη τετραετία, η αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση – με την οικονομική αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης – των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών των Κέντρων Υγείας και Πολυϊατρείων της ΠΦΥ, αλλά και η επέκταση του θεσμού του “προσωπικού γιατρού”, ώστε ο κάθε πολίτης να μην είναι υποχρεωμένος να περνά το κατώφλι κάποιου νοσοκομείου, ακόμη κι όταν υποφέρει από ένα πιο ήπιο πρόβλημα υγείας.

Ωστόσο, το εγχείρημα του “προσωπικού γιατρού” δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας της αναιμικής συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών, ενώ δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία για τα άτομα κάτω των 16 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής των πολιτών στο σύστημα -και με εξαίρεση την μεγάλη πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο- σήμερα ένα χρόνο μετά ο θεσμός φαίνεται να έχει “κολλήσει”, ως προς τον ρυθμό ένταξης νέων πολιτών και γιατρών .

Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό των εγγεγραμμένων πολιτών είναι εδώ και μήνες “παγωμένο” στο 54,7% (4.853.821 πολίτες), με το 36% εξ αυτών να είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.

Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υλοποιηθεί και το δεύτερο μεγάλο αίτημα, που είναι αυτό της δημιουργίας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ).

Σημαντικό ανάχωμα στην επίτευξη του στόχου της κάλυψης όλων των πολιτών με γιατρό (υπολείπεται το 45,3 μη εγγεγραμμένων, άνω των 16 ετών), αποτελεί η απροθυμία των ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Νοέμβριο του 2022 και μέχρι σήμερα έχουν δεχθεί να γίνουν “προσωπικοί γιατροί” μόλις 95 νέοι γιατροί. Και πιο συγκεκριμένα από τους 3.333 πριν από 7 μήνες, έφτασαν μετά βίας τους 3.428 γιατρούς σήμερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Θάνου Πλεύρη, είχε ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), με σκοπό τη θέσπιση νέας δέσμης αυξημένων κινήτρων, τα οποία αναμένεται να επιφέρουν την είσοδο στο σύστημα δεκάδων γιατρών και να οδηγήσουν στην οριστική επίλυση του προβλήματος.

Νέος “Χάρτης Υγείας” και δημιουργία νοσοκομείων ΝΠΙΔ

Το μεγάλο διακύβευμα για την Υγεία του ελληνικού λαού είναι η εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ.

Ήδη η Νέα Δημοκρατία έχει προαναγγείλλει στο προεκλογικό της πρόγραμμα πώς τα φλέγοντα θέματα, όπως είναι η κάλυψη όλων των κενών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, η εξάλειψη των μεγάλων λιστών αναμονής για επεμβάσεις, αλλά και η οριστική εξάλειψης των ράντζων, θα αντιμετωπιστούν με τη συμμετοχή ιδιωτών στο Δημόσιο Σύστημα.

Αυτή θα επιτευχθεί με την εφαρμογή του νέου Χάρτη Υγείας, ο οποίος σε πρώτη φάση περιλαμβάνει τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ προβλέπει την τοποθέτηση Διοικητή- Manager, ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο θα υπάρχουν και εκπρόσωποι ιδιωτικών φορέων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Επίσης, τα Νοσοκομεία θα αποκτήσουν και ηλεκτρονική διασύνδεση με όλες τις υπόλοιπες δομές Υγείας, ώστε να υπάρχει ενημέρωση των ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών (ΗΦΥ) σε real time.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει πιλοτικά από κάποια νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν συγχωνεύσεις δομών υγείας, αλλά και αλλαγή χρήσης σε αρκετές από αυτές.

Με την αναδιαμόρφωση του Χάρτη Υγείας η κυβέρνηση φιλοδοξεί να επιφέρει εξορθολογισμό στους πόρους – τόσο τους οικονομικούς, όσο και αυτούς που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό – αλλά και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς, όπως έχει ανακοινώσει.

Επίσης, αναμένεται να συμβάλλει στην παράκαμψη των αργών διαδικασιών προσλήψεων προσωπικού και στην ταχύτερη κάλυψη των κενών, με ιατρικό κυρίως προσωπικό.

Ωστόσο, οι συγχωνεύσεις υγειονομικών δομών αναμένεται να συναντήσουν ισχυρές αντιστάσεις από κάποιες τοπικές κοινωνίες.

Στη μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, επίσης, σθεναρά αναμένεται να αντιταχθούν και οι συνδικαλιστές υγειονομικοί, καθώς το σχέδιο προβλέπει κάλυψη των κενών με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου.

Ελλείψεις Φαρμάκων

Εξαιρετικά προκλητικό αναμένεται να αποδειχθεί για την επόμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Είναι ένα θέμα που απασχολεί – ούτως ή άλλως ολόκληρη την Ευρώπη – ωστόσο στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επιπρόσθετες επιβαρύνσεις, εάν η χώρα δεν φροντίσει να μην βρεθεί εν μέσω αντιμαχόμενων πυρών.

Σε εξωτερικό επίπεδο υπάρχουν παγκόσμιες ελλείψεις σε πρώτες ύλες, αλλά και διεκδικήσεις της Ευρωπαϊκής Φαρμακοβιομηχανίας από την ΕΕ σε σχέση με την επικείμενη αναθεώρηση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας, ενώ στο εσωτερικό της χώρας, υπάρχουν κόντρες αντικρουόμενων συμφερόντων ανάμεσα σε Φαρμακευτικές Εταιρείες, Φαρμακοποιούς και Φαρμακαποθήκες.

Σε όλα τα παραπάνω ρίχνει βαριά της σκιά της και η φαρμακευτική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία, με τους περιορισμένους κλειστούς προϋπολογισμούς για τη Φαρμακευτική Δαπάνη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τις υπέρογκες χρεώσεις της Φαρμακοβιομηχανίας, με το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Έτσι, εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν φροντίσει να απελευθερώσει μεγαλύτερα κονδύλια για το Φάρμακο, αλλά και να βάλει τάξη στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών το οποίο “χρεώνεται” σε ορισμένους παράγοντες της αγοράς φαρμάκου (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), δεν αποκλείεται οι έλληνες ασφαλισμένοι να ταλαιπωρηθούν με εξαφανίσεις βασικών φαρμάκων από τα Φαρμακεία.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ειρήνη Αγαπηδάκη στο υπουργείο Υγείας; Η επόμενη μέρα και τα «καυτά» θέματα του ΕΣΥ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button