Υγεία

Μπορεί το Instagram να είναι μια θετική δύναμη για τις γυναίκες με ψυχικές ασθένειες;


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023, 11:06

Ζήσης Ψάλλας

Η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Instagram που βασίζεται σε εικόνες έχει δεχθεί επανειλημμένες κριτικές σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που έχει στους χρήστες της, ιδιαίτερα σε νεαρές γυναίκες και κορίτσια, τα τελευταία χρόνια.

Η έκταση της πιθανότητας βλάβης λόγω ενασχόλησης με το Instagram εξακολουθεί να συζητείται ευρέως, αλλά ερευνήτρια Fanny Gravel-Patry που είναι υποψήφια για Ph.D στο Concordia University, του Καναδά, υποστηρίζει σε μια δημοσίευσή της στο περιοδικό Feminist Media Studies, ότι η τακτική χρήση της εφαρμογής δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι κάτι ωφέλιμο για γυναίκες με προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών διαταραχών και του άγχους.

Η Gravel-Patry έκανε μια μελέτη της χρήσης του Instagram από τρεις γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή. Παρακολούθησε τις συνήθειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τριών γυναικών του Κεμπέκ που ζουν με ψυχικές ασθένειες και έχουν ενσωματώσει τη χρήση του Instagram στις καθημερινές τους συνήθειες, διαπιστώνοντας ότι αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Σημειώνει ότι χρησιμοποιούν την εφαρμογή με διάφορους τρόπους ανάλογα με την προσωπικότητά τους, είτε δημιουργούν και βρίσκουν πόρους ψυχικής υγείας, μοιράζονται τα θεραπευτικά τους ταξίδια ή τραβούν στιγμιότυπα οθόνης εμπνευσμένων αναρτήσεων.

Η Gravel-Patry λέει ότι το Instagram έχει μια καταπραϋντική επίδραση σε αυτές τις γυναίκες που τις βοηθά να αντιμετωπίσουν την περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους ψυχικής υγείας. «Με ενδιέφερε να μάθω γιατί στρέφονται στην πλατφόρμα, τι είδους περιεχόμενο καταναλώνουν και δημιουργούν και τι βρίσκουν εκεί που δεν μπορούν να βρουν αλλού», είπε η ερευνήτρια.

Και οι τρεις γυναίκες της μελέτης της ήταν μεταπτυχιακές φοιτήτριες στο Κεμπέκ. Η μία πάσχει από διατροφική διαταραχή, η άλλη αντιμετωπίζει γενικευμένο άγχος και διατροφική διαταραχή και η τρίτη ζει με άγχος, προβλήματα εικόνας σώματος και τραύματα που σχετίζονται με παιδικές εμπειρίες ρατσισμού. Όλες χρησιμοποιούσαν το Instagram τακτικά ως τρόπο αντιμετώπισης της ψυχικής τους ασθένειας αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Η μία αποφάσισε να μοιραστεί τη διαδικασία ανάρρωσής της μέσω του λογαριασμού της, ενώ οι άλλες δύο προτίμησαν μια πιο ανώνυμη προσέγγιση, όπως λήψη στιγμιότυπων οθόνης θετικών μιμιδίων ή παρακολούθηση λογαριασμών με περιεχόμενο που καταπραΰνει τα συναισθήματα του άγχους τους.

 

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button