ΝΑΤΟ: Οι Σουηδοί πολίτες απαντούν για την ένταξη της χώρας τους στη συμμαχία
Μετά από 200 χρόνια ουδετερότητας, η Σουηδία διάλεξε πλευρά
Η Σουηδία εγκατέλειψε την ουδετερότητα ουσιαστικά λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Νιώθοντας την καυτή ανάσα των Ρώσων, αποφάσισε να ζητήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να προστατευτεί καλύτερα. Τα 2/3 των Σουηδών πολιτών στηρίζουν αυτή την κίνηση παρά την εγκαθιδρυμένη νοοτροπία στρατιωτικής ουδετερότητας.
«Νομίζω ότι είναι πολύ καλή κίνηση. Γιατί έτσι θα έχουμε προστασία εάν η Ρωσία προσπαθήσει να μας βομβαρδίσει» λέει μία κοπέλα.
«Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι έπερεπε να μπούμε στο ΝΑΤΟ. Γιατί πιστεύω ότι ο πόλεμος δεν είναι καλός για κανέναν» λέει μια γυναίκα.
Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε αμέσως μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου για να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στα κράτη-μέλη, ξεκινώντας αρχικά με 12 χώρες ενώ μετά την ένταξη της Σουηδίας πλέον απαριθμεί 32 μέλη.
«Θα συμμετέχουμε πλήρως στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Κατά δεύτερον θα καθόμαστε στο τραπέζι όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και θα αποφασίζουμε μαζί με τους συμμάχους μας. Και τρίτον, και πιο σημαντικό είναι το άρθρο 5, οι αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας»λέει ο Μάγκνους Πίτερσον, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.
Η Σουηδία, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, θυμάται ακόμη το έτος 1981, όταν η διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Στοκχόλμη και Μόσχα, κράτησε 11 ολόκληρες μέρες λόγω του σοβιετικού υποβρυχίου που είχε προσαράξει στις σουηδικές ακτές.
Αυτοί που διαφωνούν με την ένταξη της Σουηδίας λένε ότι μία σημαντική απόφαση πάρθηκε χωρίς δημοψήφισμα ενώ οι υποστηρικτές τονίζουν πως το ζήτημα απαντήθηκε στις εκλογές.
«Είχαμε δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το ευρώ αλλά δεν είπαμε τίποτα για το ΝΑΤΟ που είναι πολύ πιο σημαντικό. Χρειάστηκε μία πολύ μεγάλη κρίση όπως ο πόλεμος για να πειστεί ο κόσμος, καθώς αγαπούσαμε την ουδετερότητα» λέει η Καΐσα Έκις Έκμαν, διευθύντρια περιοδικού Parabol.
«Είχαμε γενικές εκλογές τον Σεπτεμβριο, η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ λήφθηκε τον Μάιο. Και αυτό σημαίνει ότι η κοινή γνώμη είχε τη δυνατότητα ανα απαντήσει για την απόφαση αλλαγής της στρατηγικής για την ασφάλεια» λέει ο Μάικ Γουίνερστιγκ, της Σουηδικής Υπηρεσίας Αμυντικής Έρευνας.
Οι ενώσεις πασιφιστών της Σουηδίας λένε πως πλέον θα έχουν σκοπό να μην επιτρέψουν την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στα σουηδικά εδάφη, κάτι που φοβούνται ότι θα είναι το επόμενο βήμα ως νέο μέλος του ΝΑΤΟ. Και ελπίζουν η Σουηδία να δράσει ως ειρηνοποιός δύναμη μέσα στη Συμμαχία.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.