«Να δυναμώσουν οι εργατικοί αγώνες ενάντια στις αντεργατικές κατευθύνσεις ΕΕ και κυβερνήσεων» – Galaksias Portal News
«Η στρατηγική της ΕΕ που τσακίζει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και η ανάγκη για οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια σε αυτές τις κατευθύνσεις αναδείχτηκαν», σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ευρωκοικοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απόψε στις Βρυξέλλες με θέμα: «Να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας ενάντια σε ΕΕ – κυβερνήσεις και τις οδηγίες τους για εργασιακή ζούγκλα».
Την εισήγηση στην εκδήλωση, πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, και ακολούθησε ομιλία από τον Θανάση Γκώγκο, μέλος του τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική – συνδικαλιστική δουλειά, μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους: ‘Αχμετ Μουσταφά, ταμία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), Γιάννη Βασίλο, γραμματέα κλαδικού συνδικάτου φαρμάκου Αττικής, Γιάννη Ανδρέου, αναπληρωτή γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Πολύκαρπο Μηλιώνη, από το Συνδικάτο Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) και τον Γιώργο Μπρανίκα, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης).
Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λ. Νικολάου – Αλαβάνος ανέδειξε «το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο ΕΕ και κυβερνήσεων», σημειώνοντας: «H κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής και της επίθεσης του κεφαλαίου, περνά μέσα από το συνολικό αντεργατικό οπλοστάσιο. Από εκτρωματικούς νόμους όπως εκείνος του Χατζηδάκη, ή οι νόμοι Βρούτση – Αχτσιόγλου, νόμοι που έχουν τη ‘βούλα’ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύουν στην αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, τη διευθέτησή του, αλλά και στο να βάλουν εμπόδια στην εργατική-λαϊκή πάλη και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την οργάνωση της αντεπίθεσής του».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στη «διαχρονική πολιτική της ΕΕ με στόχο να χτυπήσει τα εργατικά δικαιώματα», ενώ εστίασε και σε «εμβληματικές» Οδηγίες της ΕΕ που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και έφερε παραδείγματα για το πώς «επιδρούν στις ζωές των εργαζομένων και συρρικνώνουν το λαϊκό εισόδημα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στους «μεγάλους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες που εκτυλίσσονται τα τελευταία χρόνια σε χώρες της ΕΕ» και κατέληξε λέγοντας: «Σε αυτά τα πλαίσια, η δική μας παρέμβαση, η παρέμβαση των κομμουνιστών, αποκτά μεγάλη σημασία, και αυτοτελώς, με την επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ μέσα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, που αποτελεί όρο για την άνοδο της απαιτητικότητας και της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων, την εξαγωγή και γενίκευση πολιτικών συμπερασμάτων, την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και την ενίσχυση του ρεύματος της αμφισβήτησης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, της εξουσίας του κεφαλαίου».
Στην ομιλία του ο Θ. Γκώγκος πραγματοποίησε αναφορά στην προετοιμασία των συνδικάτων για την απεργία στις 28 Φεβρουαρίου τονίζοντας παράλληλα: «Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, νέα παιδιά. Το σύνθημα ‘το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί’ που τράνταξε τη χώρα, είναι λόγος που η 28η Φλεβάρη δε μπορεί να είναι μόνο μέρα πένθους, αλλά να μετατραπεί σε μέρα αγώνα και διεκδίκησης για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα».
Έπειτα ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «η προπαγάνδα των κυβερνήσεων προσπαθεί να καθαγιάσει την ΕΕ στα μάτια των εργαζομένων, η οποία έχει τη βασική ευθύνη για τις εργασιακές ανατροπές σε όλα τα κράτη – μέλη και στην Ελλάδα, παρουσιάζοντάς την ως φορέα θετικών αλλαγών στα εργασιακά».
«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να επιβάλει με αλλεπάλληλους νόμους, γύψο στις εργατικές διεκδικήσεις, με μέτρα που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά μητρώα στα συνδικάτα – φακέλωμα των εργαζομένων. Καταστρατηγεί τα καταστατικά τους, εισάγει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία, χτυπώντας τις συλλογικές ζωντανές διαδικασίες, φέρνοντας την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που άνοιξε το δρόμο με νέα εμπόδια στην απεργία» σημείωσε.
Στάθηκε επίσης στις «καθημερινές μάχες των συνδικάτων» αλλά και στις «σημαντικές εργατικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων σε μεγάλους χώρους δουλειάς».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Θ. Γκώγκος σημείωσε: «Κανείς δεν θα λύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας απέναντι στο κράτος, την ΕΕ και την εργοδοσία. Και αυτή ήταν η βάση και η αφετηρία όλων των αγώνων ως σήμερα. Και αυτή θα είναι η βάση για τους αγώνες που ακολουθούν, που θα ακολουθήσουν, που σε αυτούς οι κομμουνιστές πρωτοστατούν και θα είναι μπροστά, μέσα από τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς που συμμετέχουν».
Στην παρέμβασή του, ο Α. Μουσταφά αναφέρθηκε στην κατάσταση στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, και μίλησε για «τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ που θέλει να γενικεύσει τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράρια, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία από απόλυση, όπου θα δουλεύουμε 13 ώρες την ημέρα σε πάνω από 1 εργοδότη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον εργοδότη να μην πληρώνει υπερωρίες με την έκδοση ενός δεύτερου ΑΦΜ, να δουλεύουμε με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με συμβάσεις ‘μηδενικών ωρών’».
Ο Α. Μουσταφά ανέδειξε τις δράσεις του σωματείου την περίοδο της πανδημίας, αλλά και έπειτα, σημειώνοντας πως «όλη αυτή η δράση ήταν που ενίσχυσε το σωματείο στις πρόσφατες εκλογές».
Ο Γ. Βασίλος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο του Φαρμάκου, με «εντατικοποίηση, ελαστικά ωράρια, εργολαβική εργασία, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ‘παγωμένους’ μισθούς για πάνω από μια δεκαετία».
Ο Π. Μηλιώνης σημείωσε πως «στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι, όλες οι κυβερνήσεις πήραν μαζί με όλα τα άλλα, και μέτρα για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα».
Ο Γιώργος Μπρανίκας αναφέρθηκε «στις άθλιες συνθήκες δουλειάς και στην καθημερινότητα που ‘τρώει’ τους εργαζόμενους» στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού στη Θεσσαλονίκη.
Η τελευταία παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Γιάννη Ανδρέου, που τόνισε ότι «η τηλεργασία καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και στο μη εργάσιμο χρόνο, μιας και ο εργαζόμενος πλέον δε χρειάζεται να είναι στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης για να δουλέψει μέσα στο ωράριο το οποίο έχει συμφωνήσει με τον εργοδότη, αρκεί μονάχα να έχει ένα laptop και πρόσβαση στο ίντερνετ για να μπορέσει να συνδεθεί και να εργαστεί».
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ