Υγεία

Νεκροί έξι στρατιωτικοί του Μάλι σε ενέδρα τζιχαντιστών στα σύνορα με τον Νίγηρα

Τουλάχιστον έξι μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Μάλι σκοτώθηκαν στην ενέδρα που έστησαν τζιχαντιστές εναντίον οχηματοπομπής που κατευθυνόταν προς τον Νίγηρα στην περιοχή Μενακά (βορειοανατολικά), ανέφεραν πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στον στρατό και τοπικός αιρετός χθες Παρασκευή.

«Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, χάσαμε έξι άνδρες», είπε ο αξιωματικός, προσθέτοντας ότι «αναζητούμε άλλους» που αγνοούνται και ότι «οι τρομοκράτες έχασαν τουλάχιστον 15 μαχητές».

Τοπικός αιρετός είπε από την πλευρά του πως «νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι» στις τάξεις του στρατού είναι «περίπου είκοσι», υπογραμμίζοντας πως ο απολογισμός δεν είναι «πολύ σαφής ακόμη».

Και οι δυο εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ενώ δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές στην Μπαμακό.

Ο αιρετός είπε πως στην περιοχή αναπτύχθηκαν ενισχύσεις του στρατού και μισθοφόροι της ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner.

Η στρατιωτική χούντα αρνείται πως είναι παρούσα στο Μάλι η Wagner, κάνει λόγο για Ρώσους εκπαιδευτές οι οποίοι στάλθηκαν στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας.

Η ενέδρα που έστησαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχε στόχο οχηματοπομπή του στρατού η οποία συνόδευε φορτηγά κατευθυνόμενα στον Νίγηρα, όπου εξαπλώνεται η φονική δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων κι εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα μείζων πολιτική κρίση, καθώς στρατιωτικοί ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο, σύμφωνα με πηγές στον στρατό και στην αστυνομία.

Το Μάλι, όπου κυβερνά επίσης στρατιωτικό καθεστώς από το 2020, διαβεβαίωσε τις νέες αρχές του Νίγηρα πως θα τις υποστηρίξει και –μαζί με την Μπουρκίνα Φάσο– προειδοποίησε πως οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή θα εκληφθεί ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον του ιδίου.

Μορφή της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα τόνισε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Μπαμακό, πως η συνεργασία των δυο κρατών στον αγώνα των τζιχαντιστών έχει τεράστια σημασία.

Το Μάλι έχει βυθιστεί από το 2012 σε πολυδιάστατη κρίση, πολιτική, ασφαλείας και οικονομική, αφότου ξέσπασε αρχικά αυτονομιστική και στη συνέχεια τζιχαντιστική ένοπλη εξέγερση, που κατόπιν εξαπλώθηκε στο κεντρικό τμήμα της χώρας και σε γειτονικά κράτη, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

Η περιφέρεια Μενακά έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε θέατρο προέλασης του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ). Οι επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης σε αυτή την περιοχή, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) έχουν στοιχίσει τη ζωή σε «εκατοντάδες» ανθρώπους και έχουν αναγκάσει χιλιάδες άμαχους να φυγουν από τον τόπο τους από την αρχή της χρονιάς.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button