Υγεία

Οι εργαζόμενοι δεν θεωρούν την Κρ. Λαγκάρντ… κατάλληλη – Galaksias Portal News

Το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εργαζομένους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) ανέφερε ότι με βάση έρευνα που διεξήγαγε, η πλειοψηφία των εργαζομένων εκτιμά ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγείται της ΕΚΤ.

Η έρευνα του Οργανισμού Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δημόσιων Υπηρεσιών (IPSO) έδειξε ότι η εμπιστοσύνη του προσωπικού σε ολόκληρη την ηγετική ομάδα της ΕΚΤ είναι χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με σχεδόν το 60% να έχει αρνητική άποψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα του συνδικάτου, που συμπίπτει με το μέσο της οκταετούς θητείας της Λαγκάρντ ως προέδρου και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έδειξε ότι τα θέματα που απασχολούσαν περισσότερο τους εργαζομένους της ΕΚΤ είναι ζητήματα όπως οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας.

Ωστόσο, ο IPSO τόνισε ότι περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν αμφιβολίες για τις επιδόσεις της Λαγκάρντ στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, πρωταρχικό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Λαγκάρντ και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια απότομη άνοδο των τιμών που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο αυτού στις τιμές της ενέργειας – μια άνοδος την οποία επίσης δεν είχαν προβλέψει πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες και οικονομολόγοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ έκρινε πως η έρευνα ήταν πλημμελής, υποστηρίζοντας ότι αυτή περιλάμβανε θέματα «για τα οποία είναι αρμόδιο το Εκτελεστικό Συμβούλιο ή το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι αποκλειστικά η πρόεδρος και δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του IPSO».

Η ΕΚΤ τόνισε ότι η πρόεδρος και το διοικητικό της συμβούλιο «είναι πλήρως επικεντρωμένοι στην εντολή που έχουν και έχουν εφαρμόσει πολιτικές για να ανταποκριθούν σε πρωτοφανή γεγονότα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, όπως η πανδημία και οι πόλεμοι».

Παράπονα για οργανωτικά ζητήματα ήταν μια σταθερά στις έρευνες του IPSO υπό τους δύο άμεσους προκατόχους της Λαγκάρντ, του Μάριο Ντράγκι και του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αλλά οι δύο τελευταίοι είχαν θετικές αξιολογήσεις από το προσωπικό για τις επιδόσεις τους ως κεντρικοί τραπεζίτες.

Ο IPSO ανέφερε ότι σχεδόν το 64% των περίπου 1.100 ερωτηθέντων στην έρευνα πιστεύει ότι η Λαγκάρντ δεν έχει βελτιώσει τη φήμη της ΕΚΤ, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Στις έρευνες που έγιναν στις λήξεις των θητειών του Ντράγκι και του Τρισέ, περισσότερο από το 70% εξέφρασαν την άποψη ότι οι δύο άνδρες βελτίωσαν τη φήμη της ΕΚΤ παρά τις αντιρρήσεις για άλλα ζητήματα. Ο IPSO δεν διεξήγαγε έρευνες στο μέσο των θητειών του Ντράγκι και του Τρισέ.

Από τους τρεις προέδρους της ΕΚΤ, μόνο η Λαγκάρντ χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια περίοδο παρατεταμένου παγκόσμιου πληθωρισμού, που έπληξε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ απασχολεί περισσότερους από 3.500 εργαζομένους που έχουν εκλέξει εκπροσώπους του IPSO σε έξι από τις εννέα έδρες στην επιτροπή προσωπικού της τράπεζας.

Η ΕΚΤ επικρίνει την έρευνα

Περίπου το 53,5% των ερωτηθέντων στην έρευνα κρίνει ότι η Λαγκάρντ, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν είναι η κατάλληλη πρόεδρος για την ΕΚΤ σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ενώ το 22,8% να λέει ότι είναι κατάλληλη και ένα 23,8% δεν απάντησε στην ερώτηση. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταλήγει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα για τον/την επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον IPSO.

Χωρίς καμία εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, ο διορισμός της Λαγκάρντ ως προέδρου της ΕΚΤ το 2019 αμφισβητήθηκε εκείνη την περίοδο από ορισμένους αναλυτές και πολιτικούς.

Η ΕΚΤ αμφισβήτησε τα συμπεράσματα της έρευνας του IPSO, λέγοντας ότι πολλά από τα ερωτηματολόγια της έρευνας μπορεί να είχαν συμπληρωθεί από το ίδιο άτομο, κριτική που έχει ξανακάνει στο παρελθόν για προηγούμενες έρευνες.

Προσέθεσε ότι σε μία από τις έρευνες της ίδιας της Τράπεζας, που διεξήχθη το 2022, το 83% των σχεδόν 3.000 ερωτηθέντων δήλωσε περήφανο που εργάζονται για την ΕΚΤ και το 72% θα το συνιστούσε.

Ο IPSO απάντησε ότι «δεν εντόπισε καμία ύποπτη δραστηριότητα» στην έρευνά του και τουλάχιστον το 91,5% των απαντήσεων έγιναν από την ΕΚΤ με βάση τη διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP). Ο IPSO δήλωσε πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα δίνουν μια δίκαιη εικόνα των απόψεων του προσωπικού.

Μια έρευνα της κυβέρνησης των ΗΠΑ το 2023 σε υπαλλήλους σε υπουργεία και ομοσπονδιακούς οργανισμούς διαπίστωσε ότι το 63% των ερωτηθέντων είχε «υψηλό επίπεδο σεβασμού» για τα ανώτερα στελέχη των οργανισμών τους – ένα ποσοστό που αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ποσοστά υπέρ και κατά

Περισσότεροι ερωτηθέντες στην έρευνα ενέκριναν τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΚΤ υπό τη Λαγκάρντ παρά τις αποδοκίμασαν, αλλά η υποστήριξη κινείτο περίπου στο 38,4%, σε σύγκριση με την υποστήριξη σχεδόν άνω του 65% υπό την προεδρία Ντράγκι.

Ωστόσο, μόνο το 26,5% πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει διαφορετική πορεία, σε σύγκριση με ποσοστό 38,9% την περίοδο του Ντράγκι όταν επικρίθηκε στα τέλη της θητείας του ότι τηρούσε πολύ χαλαρή πολιτική.

Επί Λαγκάρντ, η ΕΚΤ δέχθηκε πυρά από επενδυτές και οικονομολόγους για καθυστέρηση σε πολιτικές σύσφιξης, αλλά έκτοτε η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σε υψηλά ρεκόρ.

Άλλοι επικεφαλής μεγάλων κεντρικών τραπεζών έχουν επίσης επικριθεί για το πώς αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών, όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

Σε σχεδόν 400 ανώνυμα σχόλια, το προσωπικό της ΕΚΤ έγραψε αξιολογήσεις του, εστιάζοντας κυρίως σε εσωτερικά ζητήματα, όπως οι αυξήσεις μισθών, πολιτικές διαφορετικότητας και η στάση της Λαγκάρντ απέναντι στο προσωπικό.

Άλλα σχόλια του προσωπικού για τη Λαγκάρντ ήταν θετικά, με κάποιους να σημειώνουν ότι έχει μάθει τη δουλειά και έναν να την περιέγραφε ως «άριστη ηγέτιδα».

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button