Οικονομία

Οι τρεις λόγοι για την εκτίναξη τις τιμής – Ποιες είναι οι προοπτικές της – Galaksias Portal News

Η τιμή του χρυσού σημείωσε ρεκόρ για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες και τώρα βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών περίπου 2.195 δολάρια ανά ουγγιά.

Ένας λόγος για το πρόσφατο ράλι στην τιμή του χρυσού είναι η αυξανόμενη ελπίδα για πτώση των επιτοκίων, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό από μόνο του δεν μπορεί να το εξηγήσει. Αποδίδουν την ανάκαμψη σε ένα σύνθετο μείγμα διαφορετικών παραγόντων και αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται μεσοπρόθεσμα, αλλά και μια διόρθωση βραχυπρόθεσμα.

Παρόμοια με τον χρυσό, το Bitcoin επωφελείται επίσης από τις προσδοκίες της αγοράς ότι τα επιτόκια θα πρέπει σιγά – σιγά να μειωθούν ξανά και μερικές φορές αυξήθηκαν στο υψηλό ρεκόρ των 70.175 δολαρίων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Υπήρξε επίσης κάποια συσχέτιση στη συμπεριφορά των επενδυτών σε χρυσό και Bitcoin τις προηγούμενες ημέρες.

Εάν οι μειώσεις των επιτοκίων γίνουν πιο πιθανές, αυτό συνήθως ενισχύει την τιμή του χρυσού. Αντίθετα, τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν τις τιμές, επειδή το πολύτιμο μέταλλο δεν παράγει κανένα τρέχον εισόδημα. Σε σύγκριση με άλλα περιουσιακά στοιχεία ασφαλούς καταφυγίου, όπως τα ομόλογα των ΗΠΑ, ο χρυσός χάνει την ελκυστικότητά του σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σημειώνει η Handelsblatt.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι μειώσεις των επιτοκίων πλησίαζαν και η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξέφρασε επίσης την προοπτική έναρξης της ανάκαμψης της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσαν ουσιαστικά τις υποθέσεις των επενδυτών.

Ως εκ τούτου, πολλοί εμπειρογνώμονες χρυσού προβληματίζονται σχετικά με το ποιοι διαφορετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει το κυνήγι χρυσού ρεκόρ. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν σε αυτό που λέει ο αναλυτής της UBS, Tζιοβάνι Σταουνόβο (Giovanni Staunovo): «Δεν υπάρχει σαφής σκανδάλη αυτή τη φορά».

1. Ο πυρετός του χρυσού της Κίνας

Ένας βασικός παράγοντας της τιμής του χρυσού αυτή τη φορά είναι η φυσική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με τον Νίτες Σαχ (Nitesh Shah), επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων και μακροοικονομικών προϊόντων στον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Wisdomtree. Οι κινεζικές εισαγωγές χρυσού βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν περισσότερο χρυσό από ποτέ τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον Shah, η τάση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε ακόμη και να συνεχιστεί για άλλη μια δεκαετία ή ακόμα και δύο δεκαετίες. «Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών εξακολουθούν να έχουν σημαντικά λιγότερο χρυσό στα χαρτοφυλάκιά τους από τις κεντρικές τράπεζες της G7, επομένως υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης», πιστεύει.

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες θα αντισταθμίσουν πιθανές κυρώσεις από τις χώρες της G7 με χρυσό. Σε περίπτωση κυρώσεων, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να διαθέτουν ελεύθερα χρυσό.

Σύμφωνα με τον Shah, παράγοντες όπως η φυσική ζήτηση από τους επενδυτές και τις κεντρικές τράπεζες έχουν στην πραγματικότητα δευτερεύουσα σημασία για τη διαμόρφωση της τιμής του χρυσού μέχρι σήμερα. Τώρα, ωστόσο, θα μπορούσαν να βρεθούν στο επίκεντρο. Σύμφωνα με την ένωση του κλάδου World Gold Council (WGC), οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες χρυσού στις αρχές του έτους.

Τον Ιανουάριο, το συνολικό ποσό ανήλθε σε 39 τόνους – υπερδιπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά μόνο η κινεζική κεντρική τράπεζα αγόρασε άλλους δώδεκα τόνους χρυσού και η ινδική κεντρική τράπεζα σχεδόν πέντε τόνους.

Όπως αναφέρει ο Άντριαν Ας (Adrian Ash), επικεφαλής της έρευνας στον έμπορο χρυσού Bullionvault, οι αγορές των κεντρικών τραπεζών και η ζήτηση φυσικού χρυσού από τα κινεζικά και ινδικά νοικοκυριά έχουν σαφώς στηρίξει την τιμή του χρυσού. Ο Τζον Ρίντ (John Reade), επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, έχει μια πιο διαφοροποιημένη άποψη.

Στις αρχές του έτους, η ζήτηση από τα κινεζικά νοικοκυριά ήταν ισχυρή, λέει ο Reade. «Ωστόσο, όταν η τιμή του χρυσού ξέσπασε στις αρχές Μαρτίου, η σιωπηρή ζήτηση από την Κίνα φαίνεται ότι επιβραδύνθηκε σημαντικά». Ο ίδιος βλέπει τον άμεσο λόγο για την αύξηση της τιμής στις αρχές Μαρτίου περισσότερο στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων στις ΗΠΑ.

2. Στοιχήματα στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων

Σύμφωνα με τον Ριντ, ο αριθμός των ανοικτών θέσεων προθεσμιακών συμβολαίων που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να στοιχηματίζουν στις κινήσεις της τιμής του χρυσού στο χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων Comex της Νέας Υόρκης αυξήθηκε κατά περίπου 80.000 συμβόλαια την περασμένη εβδομάδα. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε όγκο περίπου 240 τόνων χρυσού.

«Εάν τα ανοικτά συμβόλαια αυξάνονται ραγδαία ταυτόχρονα με την τιμή του χρυσού, αυτό υποδηλώνει έντονα ότι έχουν ληφθεί νέες κερδοσκοπικές θέσεις αγοράς στο Comex», εξηγεί ο Ριντ. Με άλλα λόγια, οι έμποροι στοιχηματίζουν στην άνοδο των τιμών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι προθεσμιακές συναλλαγές: ο πωλητής είναι συμβατικά υποχρεωμένος να παραδώσει μια ορισμένη ποσότητα του εμπορεύματος στον αγοραστή σε μια προηγουμένως συμφωνημένη ημερομηνία και τιμή. Και ο αγοραστής με τη σειρά του αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραλάβει το εμπόρευμα.

Ο αναλυτής της UBS, Σταουνόβο (Staunovo) υποθέτει επίσης ότι οι αγορές των κεντρικών τραπεζών έχουν στηρίξει την τιμή του χρυσού – αλλά η βραχυπρόθεσμη ώθηση προήλθε από την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, όπου πιθανώς δημιουργήθηκαν θέσεις αγοράς και μειώθηκαν οι θέσεις πώλησης.

Σε μια τέτοια βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία, οι επενδυτές δανείζονται περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές ή χρυσό και τα πωλούν με την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να τα αγοράσουν πίσω φθηνότερα πριν από την ημερομηνία επιστροφής. Αν ο υπολογισμός βγει, η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής επαναγοράς είναι το κέρδος μείον μια μικρή αμοιβή δανεισμού.

Όταν πολλοί short traders ρευστοποιούν τις θέσεις τους ταυτόχρονα, η τιμή ανεβαίνει. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της Wisdomtree σε θέματα χρυσού, Σαχ, αυτό ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί. Στο τέλος του 2023, πολλοί έμποροι στοιχημάτισαν σε πτώση των τιμών του χρυσού και ξανά όταν ο χρυσός έπεσε για λίγο κάτω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά τον Φεβρουάριο.

«Όταν οι τιμές ανέβηκαν και πάλι, οι πρώτοι έμποροι ξετύλιξαν τις short θέσεις τους. Στη συνέχεια, η τιμή συνέχισε να αυξάνεται, οπότε περισσότεροι έμποροι έπρεπε να κλείσουν τις short θέσεις τους και η τιμή αυξήθηκε ακόμη περισσότερο», σημειώνει ο Σαχ.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα φαινόμενο ντόμινο. Αλλά ο εμπειρογνώμονας Ας (Ash )από το Bullionvault αμφιβάλλει για αυτή τη θεωρία. Και αυτό διότι τα στοιχεία από την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (CFTC) δείχνουν ότι Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, οι κερδοσκόποι στις προθεσμιακές αγορές προχώρησαν σε περισσότερες θέσεις αγοράς από ό,τι θέσεις πώλησης.

Η CFTC δημοσίευσε νέα στοιχεία το βράδυ της Παρασκευής. Δείχνουν ότι οι μακροχρόνιες θέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 92% συνολικά μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τις 10 Οκτωβρίου, αναφέρει ο Ας. Παρ’ όλα αυτά, οι καθαρές θέσεις αγοράς -δηλαδή η διαφορά μεταξύ των θέσεων αγοράς και των θέσεων πώλησης- βρίσκονται μόνο σε υψηλό εννέα εβδομάδων, παρά τον σχεδόν διπλασιασμό τους.

3. Γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Εκτός από τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορεί επίσης να συνέβαλαν στο ράλι του χρυσού, πιστεύει ο Σαχ από την Wisdomtree.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε αρχικά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε και πάλι. Πολλοί επενδυτές είχαν προετοιμαστεί για μια περιορισμένη διμερή σύγκρουση, εξηγεί ο Σαχ.

Αλλά τώρα είναι Μάρτιος και οι αντάρτες Χούθι συνεχίζουν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. «Πολλοί συνειδητοποιούν τώρα ότι αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει περισσότερο και αντισταθμίζουν τις πιθανότητες». Ωστόσο, οι κερδοσκοπικοί έμποροι στο Comex τείνουν να καθοδηγούνται από τους τεχνικούς δείκτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της αγοράς WGC, Ριντ.

Ο Αλεξάντερ Τσούμπφε (Alexander Zumpfe), έμπορος χρυσού στην εταιρεία Heraeus, που ειδικεύεται στα πολύτιμα μέταλλα, συμφωνεί: Η τιμή του χρυσού έχει εισέλθει σε ανοδική τάση με την άνοδό της πάνω από το ιστορικό υψηλό του Δεκεμβρίου και αυτό έχει προκαλέσει τεχνικά προσανατολισμένες αγορές παρακολούθησης. Στην πραγματικότητα, οι θεμελιώδεις κίνδυνοι και τα τεχνικά σήματα διαπραγμάτευσης θα μπορούσαν να είναι στενά συνδεδεμένα.

Τα μαθήματα του παρελθόντος

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα χρυσού Ας (Ash) της Bullionvault, ο χρυσός έχει σημειώσει υψηλό όλων των εποχών σε τέσσερις διαδοχικές ημέρες 33 φορές τα τελευταία 55 χρόνια. Την άνοιξη του 1969, για παράδειγμα, οι τιμές αυξήθηκαν καθώς αυξήθηκαν οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ θα εγκατέλειπαν τη σύνδεση του δολαρίου με τον χρυσό στα 35 δολάρια ανά ουγγιά.

Τέσσερις φορές στην ιστορία υπήρξε επίσης κυνήγι ρεκόρ έξι ημερών, για παράδειγμα τον Μάιο του 1973 στον απόηχο της κρίσης των τιμών του πετρελαίου. Το 2008, ο χρυσός είχε ακόμη και επταήμερο τρέξιμο, καθώς επιταχύνθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση.

Τα παραδείγματα δείχνουν: Κατά κανόνα, οι γεωπολιτικές και οικονομικές κρίσεις αποτέλεσαν το έναυσμα για την ανάκαμψη. Στις αρχές Αυγούστου του 2020, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, η τιμή του χρυσού ανήλθε επίσης σε υψηλό ρεκόρ για τρεις συνεχόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Ρικάρντο Εβανγκελίστα (Ricardo Evangelista), αναλυτή του χρηματιστή Activtrades.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της Wisdomtree, Σαχ (Shah) η άνοδος τον Αύγουστο του 2020 ήταν μάλλον ασυνήθιστη. Σε ετήσια βάση, η τιμή του χρυσού ήταν τότε κατά 40% υψηλότερη, δέκα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι είχε προβλέψει ο Σαχ. «Ο λόγος για αυτή την ασυνήθιστα ισχυρή αύξηση ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν αρκετά αραιές εκείνη την εποχή και οι τιμές μπορούσαν να κινηθούν έντονα με μεγάλες θέσεις».

Οι προσδοκίες των αναλυτών για τις τιμές

Τόσο ο Σαχ (Shah) όσο και ο αναλυτής της UBS, Σταουνόβο (Staunovo) επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση στην αγορά χρυσού μετά το ράλι.

Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, και οι δύο αναμένουν άνοδο των τιμών: Ο Σαχ (Shah) βλέπει ως στόχο την τιμή των 2.210 δολαρίων ανά ουγγιά έως το τέλος του έτους, ενώ ο Staunovo υποθέτει επί του παρόντος ότι η τιμή μπορεί να φτάσει έως και τα 2250 δολάρια. Ο Evangelista από την Activtrades βλέπει επίσης περιθώρια για ανοδική κίνηση: «Η σημαντική αντίσταση στα 2100 δολάρια έχει ξεπεραστεί, οπότε βλέπουμε τη δυνατότητα για άνοδο των τιμών, ενδεχομένως φτάνοντας τα 2200 δολάρια ή και περισσότερο», λέει.

Ο έμπορος χρυσού της Heraeus, Τσούμπφε (Zumpfe), βλέπει τον χρυσό να διαπραγματεύεται σε ένα εύρος τιμών έως και 2250 δολάρια ΗΠΑ φέτος. Ωστόσο, αναμένει επίσης μια σταθεροποίηση προς το παρόν, επειδή η αγορά είναι σαφώς υπεραγορασμένη.

Από τεχνικής άποψης, ο Γιεργκ Σέρερ (Jörg Scherer), επικεφαλής της τεχνικής ανάλυσης της HSBC Γερμανίας, θεωρεί επίσης ότι οι τιμές έως και 2.250 δολάρια ανά ουγγιά είναι πιθανές. Μετά τη σύντομη φάση διόρθωσης πριν από λίγες εβδομάδες, η τιμή του χρυσού όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά ξέφυγε προς τα πάνω. Αυτό δείχνει «ότι η αρχική ανοδική τάση ήταν ισχυρότερη».

To άρθρο Χρυσός: Οι τρεις λόγοι για την εκτίναξη τις τιμής – Ποιες είναι οι προοπτικές της δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button