Οι φαρμακοποιοί ζητούν να απαγορευτούν οι εξαγωγές ενέσιμων και αντηπηκτικών φαρμάκων – Νέο «καμπανάκι» για σοβαρές ελλείψεις
Παρά το γεγονός πως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη (4/4/24) σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 119 σκευάσματα, γεγονός που αποτελεί δείκτη ομαλοποίησης της αγοράς από τις ελλείψεις φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί επιμένουν πως δεκάδες σκευάσματα λείπουν από τα ράφια τους.
Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σημειώνει πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πολλά φάρμακα, στα οποία πρόσφατα έγινε άρση της προστασίας.
Σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή (5/5/24) στο Υπουργείο Υγείας με τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρη Αγγέλη, οι Φαρμακοποιοί κατέθεσαν στοιχεία για περίπου 30 με 40 σκευάσματα, που όπως υποστηρίζουν, δεν έπρεπε να βγουν ποτέ από το καθεστώς προστασίας.
«Ο κατάλογος έτσι όπως είναι σήμερα, πρέπει να αλλαχθεί και πρέπει να απαγορευτεί η εξαγωγή ορισμένων φαρμάκων, που βάσει στοιχείων υποχρεούται να ελέγξει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)», αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς και προσθέτει:
«Με αφορμή τη νέα λίστα που διαμορφώθηκε, ζητάμε ορισμένα φάρμακα που κρίνουμε εμείς ότι είναι ελλειπτικά να γυρίσουν ξανά σε καθεστώς απαγόρευσης».
Μεταξύ των φαρμάκων αυτών περιλαμβάνονται αντιπηκτικά ευρείας χρήσης (Eliquis tabs, Xarelto tabs), ενέσιμες θεραπείες για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης (Prolia inj) κ.α.
Σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά, πριν από μερικούς μήνες -όταν τα συγκεκριμένα σκευάσματα βρίσκονταν σε καθεστώς απαγόρευσης των εξαγωγών- όχι μόνο υπήρχε υπερκάλυψη της αγοράς, αλλά οι Φαρμακαποθήκες τα συσσώρευαν με αποτέλεσμα να τα δίνουν ακόμη και με εκπτώσεις της τάξεως του 5% έως 10%.
Τα ίδια φάρμακα τώρα έχουν εξαφανιστεί ξανά, επειδή εξάγονται, επισημαίνουν οι φαρμακοποί.
ΕΟΦ: 119 βγαίνουν από την απαγόρευση, 91 παραμένουν
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη, την ανάκληση απόφασης του Ιανουαρίου του 2024 και επέτρεψε ξανά την εξαγωγή 119 φαρμάκων.
Την ίδια στιγμή, αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 91 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Η απόφαση ελήφθη μετά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής που ελέγχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στη χώρα μας και γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε ορισμένα σκευάσματα στην εγχώρια αγορά.
Η απόφαση, ωστόσο, είναι προσωρινή και θα έχει διάρκεια 3 μήνες, από τις 04/04/2024 ως τις 04/07/2024.
Ζητούν επιπλέον μέτρα
Η νέα on-line ηλεκτρονική πλατφόρμα «Δήλωση Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης» στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης φαρμάκων υποχρεώνονται να δηλώνουν τα αποθέματά τους, έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία από την αρχή του χρόνου.
Πρόκειται για ένα μέτρο που φιλοδοξεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο των ελλείψεων, αν και όπως υποστηρίζει ο κ. Απόστολος Βαλτάς, επιδέχεται βελτιώσεων.
«Απαιτείται εμπλουτισμός του συστήματος με νέες δυνατότητες. Γι’ αυτό ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας να προστεθεί στην on – line εφαρμογή ένας αυτοματοποιημένος αλγόριθμος, ο οποίος -με βάση τα στοιχεία της διαθεσιμότητας σκευασμάτων- να εκδίδει εκ των προτέρων τις ακριβείς ποσότητες που επιτρέπεται να εξαχθούν στο εξωτερικό για να συντηρηθεί η εγχώρια επάρκεια. Καθώς, αυτή τη στιγμή ο ΕΟΦ δεν μπορεί να ελέγξει αυτή τη λειτουργία με την υπάρχουσα εφαρμογή. Να εξάγονται, δηλαδή, μόνο τα τεμάχια που είναι πραγματικά πλεονασματικά. Σήμερα το σύστημα εξαρτάται στην καλή βούληση και ειλικρίνεια των φαρμαποθηκαρίων», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Τέλος, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, υποστηρίζουν οι Φαρμακοποιοί πως θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν οι ακριβείς ποσότητες που απαιτούνται σε μηνιαία βάση για μια πληθώρα φαρμάκων για τη θεραπεία των χρονίως πασχόντων, ώστε να εξασφαλίζεται επάρκεια και να μην υπάρχει μια μονίμως οριακή διαθεσιμότητα.
«Αυτό μπορεί να είναι ένα προσωρινό μέτρο για να υπάρχει επάρκεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή. Υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας για τα παραπάνω ζητήματα που θέσαμε, ότι θα εξεταστούν και θα γίνουν», καταλήγει ο Απόστολος Βαλτάς.
Της Γιάννας Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr
To άρθρο Οι φαρμακοποιοί ζητούν να απαγορευτούν οι εξαγωγές ενέσιμων και αντηπηκτικών φαρμάκων – Νέο «καμπανάκι» για σοβαρές ελλείψεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ