Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη για την καρδιά σας από το να κάθεστε
Ζήσης Ψάλλας Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, είναι η πρώτη που αξιολογεί πώς τα διαφορετικά μοτίβα κίνησης κατά τη διάρκεια του 24ώρου συνδέονται με την υγεία της καρδιάς. Είναι τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν από τη διεθνή κοινοπραξία Prospective Physical Activity, Sitting and Sleep (ProPASS).
Σε αυτή τη μελέτη, ερευνητές από University College του Λονδίνου (UCL) ανέλυσαν δεδομένα από έξι μελέτες, που περιλάμβαναν 15.246 άτομα από πέντε χώρες, για να δουν πώς η συμπεριφορά της κίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς, όπως μετράται με έξι κοινούς δείκτες. Κάθε συμμετέχων χρησιμοποίησε μια φορητή συσκευή στον μηρό του για να μετρήσει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια του 24ώρου και μετρήθηκε η υγεία της καρδιάς του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι ερευνητές εντόπισαν μια ιεραρχία συμπεριφορών που συνθέτουν ένα τυπικό 24ωρο, με το χρόνο που αφιερώνεται σε μέτρια-έντονη δραστηριότητα να παρέχει το μεγαλύτερο όφελος στην υγεία της καρδιάς, ακολουθούμενη από την ελαφριά δραστηριότητα, την ορθοστασία και τον ύπνο σε σύγκριση με τις αρνητικές επιπτώσεις της καθιστικής συμπεριφοράς.
Η ερευνητική ομάδα μοντελοποίησε τι θα συνέβαινε εάν ένα άτομο άλλαζε διάφορες δοσολογίες μιας συμπεριφοράς για κάθε μέρα για μια εβδομάδα, προκειμένου να εκτιμήσει την επίδραση στην υγεία της καρδιάς. Κατά την αντικατάσταση της καθιστικής συμπεριφοράς, με μόλις πέντε λεπτά μέτριας-έντονης δραστηριότητας την ημέρα υπήρχε αξιοσημείωτη επίδραση στην υγεία της καρδιάς.
Για μια γυναίκα 54 ετών με μέσο ΔΜΣ 26,5, για παράδειγμα, μια αλλαγή 30 λεπτών μεταφράστηκε σε μείωση του ΔΜΣ κατά 0,64, που είναι μια διαφορά 2,4%. Η αντικατάσταση 30 λεπτών καθημερινής καθιστικής συμπεριφοράς με μέτρια ή έντονη άσκηση θα μπορούσε επίσης να μεταφραστεί σε μείωση της περιφέρειας μέσης κατά 2,5 εκατοστά (2,7%) ή σε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης κατά 1,33 mmol/mol (3,6%).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι ερευνητές έγραψαν: «Οι φλεγμονώδεις, μεταβολικοί ή αγγειακοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η μέτρια ή έντονη άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας είναι καλά εδραιωμένοι. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν περαιτέρω ότι ακόμη και μικρές αλλαγές που αυξάνουν την μέτρια ή έντονη άσκηση σχετίζονται με στατιστικά σημαντικά και κλινικά σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη.
Ο Δρ. Jo Blodgett, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Το μεγάλο πλεονέκτημα από την έρευνά μας είναι ότι ενώ μικρές αλλαγές στον τρόπο που κινείσαι μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην η υγεία της καρδιάς, η ένταση της κίνησης έχει σημασία. Η πιο ωφέλιμη αλλαγή που παρατηρήσαμε ήταν η αντικατάσταση του καθίσματος με μέτρια έως έντονη δραστηριότητα -που θα μπορούσε να είναι τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή αναρρίχηση σκαλοπατιών- βασικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και σας κάνει να αναπνέετε πιο γρήγορα έστω για ένα ή δύο λεπτά».
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ