«Ο Βορίδης εάν κρίνει ότι είναι ζήτημα θα παραιτηθεί» – Galaksias Portal News
Την υποστήριξή του προς το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε, σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Καταλαβαίνω πως το νομοσχέδιο δημιουργεί κάποιο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη. Όμως, δεν πρέπει να εξαντλείται ο χρόνος στο νομοσχέδιο αυτό. Οι απώλειες θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που διαβάζουμε στις εφημερίδες. Και το νομοσχέδιο θα περάσει και οι απώλειες θα είναι περιορισμένες. Αποδέχομαι πως πολλοί βουλευτές, κυρίως από την επαρχία και την περιφέρεια, μεταφέρουν κάποια ανησυχία. Όμως το νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ ισορροπημένο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας, ο Α. Γεωργιάδης επισήμανε πως «η κομματική πειθαρχία είναι ένα διαχρονικό εργαλείο στα χέρια των πολιτικών ηγεσιών και των πολιτικών κομμάτων, αν και δεν πρόκειται, με βάση την έως τώρα πληροφόρηση, να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για όσους βουλευτές θελήσουν να διαφοροποιηθούν».
Ερωτηθείς για την περίπτωση του υπουργού Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Ο Μάκης Βορίδης κάνει μια σπουδαία πολιτική σταδιοδρομία. Είναι μια αυτόφωτη πολιτική προσωπικότητα, με ξεχωριστές ικανότητες. Δεν έχει ανάγκη από τις δικές μου υποδείξεις. Ο καθένας αποφασίζει μόνος του»
«Σε γενικές γραμμές», συνέχισε ο Άδωνις, «ένας υπουργός, αν διαφωνεί, δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, να είναι μέλος του κυβερνητικού σχήματος. Ο πρωθυπουργός θα κρίνει τη στάση και τη συμπεριφορά ενός εκάστου. Ο καθένας μας θα κρίνει υπεύθυνα τη στάση που θα τηρήσει».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ο Ά. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την παρένθετη μητέρα. Για μένα, και θέλω να το πω αυτό, η παρένθετη μητέρα είναι η κόκκινη γραμμή.
Ο γάμος καθαυτός αλλάζει το ότι οι ομόφυλοι πηγαίνουν από το σύμφωνο συμβίωσης στον πολιτικό γάμο. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά και δεν θίγει τον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας. Δεν ανατρέπει τα πλαίσια της κοινωνίας μας. Η συζήτηση γύρω από τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να αποδραματοποιηθεί. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει εξ αντικειμένου κάτι το δραματικό στη ρύθμιση που προωθείται».
Καταλήγοντας, ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε πως «τα ζητήματα του γάμου μεταξύ ομοφύλων έχουν λυθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ευρωπαϊκή δεξιά. Δεν είμαι θεσιθήρας. Δεν αλλάζω δήθεν θέση για να παραμείνω στην υπουργική καρέκλα, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε εγώ, αλλά ούτε και ο Μάκης Βορίδης είμαστε θεσιθήρες. Δεν μπήκαμε στην πολιτική για να έχουμε καρέκλες. Δίνουμε τη μάχη των ιδεών μέσα από θέσεις πιο αποτελεσματικά, αλλά δεν είναι αυτό το κίνητρό μας», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Μ. Βορίδης για νομοσχέδιο ομοφύλων: «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι! Θα αναλάβει κάποιος άλλος»
Την αντίθεση του αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας πως δεν θα το ψηφίσει, αφήνοντας, μάλιστα, ανοιχτό και το ενδεχόμενο παραίτησης.
«Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι! Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα» σημειώνει σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής», απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ψήφιζε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Σύμφωνα με τον κύριο Βορίδη το επιχείρημα της ισότητας ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών δεν ισχύει, ενώ επικαλέστηκε απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπάρχει προσβολή της ισότητας γιατί η νομοθεσία είναι διαπλασμένη να προστατεύει την οικογένεια και όχι τα ομόφυλα ζευγάρια», αναφέρει σχετικά με απόφαση που εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή ομόφυλου ζεύγους.
Για την υιοθεσία
«Δεν καταλαβαίνω από πού έχουν το δικαίωμα τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτούν παιδιά. Για την υιοθεσία υπάρχουν ήδη ουρές πολλών ετών στα ιδρύματα για τα ετερόφυλα ζευγάρια, επειδή εφαρμόζονται κριτήρια, δεν δίνονται παιδιά οπουδήποτε». Όσο για την παρένθετη μητέρα, «ο νόμος επιτρέπει αυτή την επιλογή μόνο όταν υπάρχει βεβαιωμένος ιατρικός λόγος», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Έτοιμη η παραίτησή του
«Η φροντίδα όλων μας, και η δική μου, είναι να μην προκαλέσουμε κυβερνητική κρίση. Θα κινηθούμε στο ήπιο κλίμα της συνέντευξης του Πρωθυπουργού» απαντά στο αν αξίζει το θέμα αυτό για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό.
Αν ο Πρωθυπουργός ζητήσει παραιτήσεις, ο Βορίδης έχει δηλώσει ότι έχει έτοιμη τη δική του. «Προς το παρόν δεν μου ζήτησε κανένας τίποτα. Θα δούμε» αναφέρει.
Πλεύρης: «Ο θεσμός της οικογένειας πρέπει να μείνει ως έχει»
Τις ενστάσεις του για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, εξέθεσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Θάνος Πλεύρης υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο θεσμός της οικογένειας πρέπει να παραμείνει ως έχει». Μια τοποθέτηση με ιδιαίτερη σημασία καθώς σήμερα (15/1) ξεκινά η διήμερη ενημέρωση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Η ισότητα στο γάμο δεν εμπίπτει στα ατομικά δικαιώματα»
Σχολιάζοντας το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις αντιρρήσεις που έχει ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε περίπτωση μη ψήφισης του νομοσχεδίου καθώς όπως δήλωσε «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απεφάνθη ότι η ισότητα στο γάμο δεν εμπίπτει στα ατομικά δικαιώματα και είναι κυρίαρχο το κράτος κάθε μέρος να το θεσπίσει. Συνεπώς, δεν υπάρχει υποχρέωση από ανθρώπινα δικαιώματα». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι τα θέματα της αστικής φύσης ρυθμίζονται με το σύμφωνο συμβίωσης.
Αναφορικά με το θέμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το άρθρο 1592 του Αστικού Κώδικα ρυθμίζει το θέμα των παιδιών, αν και ο ίδιος δεν ψήφισε την ισχύ του ούτε και για τους ετεροφυλόφιλους.
«Θεωρώ ότι ο θεσμός είναι μόνο ένας γάμος ετερόφυλων, αλλά το ότι υπάρχει όμως το σύμφωνο (σσ συμβίωσης) δεν σημαίνει ότι δεν θα το επικαλεστούμε στα επιχειρήματα τα οποία λέγονται», σημείωσε.
«Το να λες ότι κάποιοι μπορεί να είναι σε γάμο αλλά δεν μπορούν να μεγαλώνουν παιδιά, είναι σαν να λες ότι είναι ακατάλληλοι. Εγώ δεν μπαίνω σε αυτή τη λογική. Η επιχειρηματολογία μου εδράζεται ότι ο γάμος είναι θεσμός οικογενειακού δικαίου που έχει τη μορφή της οικογένειας και την οικογένεια, την οποία θεωρώ ότι το Σύνταγμα προστατεύει» δήλωσε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλώντας για την ελληνική κοινωνία υποστήριξε ότι θα «πρέπει να μείνει στο θεσμό της οικογένειας όπως την ξέρουμε» λέγοντας ότι είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν βάζει τον διαχωρισμό γονέας 1 και γονέας 2.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη «εάν θεσμοθετήσουμε αυτή τη μορφή οικογένειας, σημαίνει ότι και στα σχολεία τα παιδιά μας θα διδάσκονται ότι αυτές είναι οι μορφές οικογένειας». Πρόσθεσε δε ότι «αν όλα στηρίζονται στην αγάπη, τότε θα υπήρχε αντίστοιχο αίτημα και από τους πολυγαμικού».
«Δεν μπορούν να υπάρχουν συγχρόνως δύο πατεράδες»
Και όπως συμπλήρωσε η ένσταση του είναι ότι δεν πρέπει να παρέμβουμε στο οικογενειακό δίκαιο. Αναφορικά με την νομική κατοχύρωση των βιολογικών ή υιοθετημένων παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου αόρατο», αλλά υιοθετείται από έναν πατέρα ή μητέρα.
Πρόσθεσε δε ότι το γεγονός ότι αλλοιώνεται η οικογένεια είναι κάτι που αφορά όλους: «Το να αλλάξουμε έναν θεσμό που τον ξέρουμε ανά αιώνες, που λειτουργεί σε όλες τις κοινωνίες με αυτόν τον τρόπο τον οποίο λειτουργεί και να πούμε ξαφνικά ότι η οικογένεια είναι κάτι άλλο από αυτό που ξέρουμε επειδή θέλουμε να ικανοποιήσουμε το εγώ κάποιου ανθρώπου ο οποίος λέει ότι ενώ είμαστε δύο άντρες μαζί και ο ένας μπορεί να υιοθετήσει ένα παιδί, θέλουμε να είμαστε συγχρόνως δύο πατεράδες. Δύο πατεράδες συγχρόνως δεν μπορεί να υπάρχουν. Αυτό είναι ένα αξιακό επιχείρημα που δεν έρχεται να αναιρέσει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το όποιο δικαίωμα, δεν πρέπει να στοχοποιούνται και προφανώς πρέπει να λύνονται και τα αστικής φύσεως θέματά τους».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτή είναι η θέση του, αν και το κόμμα του έχει πάρει σαφή θέση υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προς διαβούλευση.
Σκέρτσος: «Οι υπουργοί έχουν ευθύνη στήριξης των νομοσχεδίων»
Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και οι πολιτικές αντιδράσεις αναφορικά με αυτήν την κυβερνητική πρωτοβουλία απασχόλησαν, κατά κύριο λόγο, τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Ξεκινώντας από την ενημέρωση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ο υπουργός Επικρατείας διατύπωσε την άποψη ότι «έχει διογκωθεί κάπως υπερβολικά αυτή η ενημέρωση, η οποία γίνεται παγίως, έχουν γίνει τουλάχιστον 20 έως σήμερα. Γίνεται σε όλα τα νομοσχέδια από τον επισπεύδοντα υπουργό προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να φωτίσουν τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου».
Στη συνέχεια εξήγησε γιατί θα εισηγηθεί εκείνος το επίμαχο νομοσχέδιο: «Μιλάμε για την υλοποίηση μίας από τις θέσεις της εθνικής στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, η οποία είχε εκπονηθεί από την κυβέρνησή μας στην προηγούμενη θητεία και ξεκίνησε να υλοποιείται. Πρόκειται για μία διυπουργικού χαρακτήρα στρατηγική, που αφορά πολλά υπουργεία. Όπως, για παράδειγμα, για την εθνική στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία την αρμοδιότητα έχει ο κ. Παπασταύρου». Αντιστοίχως, έτσι, την ευθύνη για τη στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ έχει ο κ. Σκέρτσος.
Σε επόμενο, δε, σημείο της συνέντευξης, ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός έχει υπάρξει πολύ σαφής και έχει πει ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν έχει άσπρο και μαύρο. Για αυτό και δεν ερχόμαστε με όρους κατίσχυσης απέναντι στην αντίθετη άποψη. Σεβόμαστε απόλυτα και την αντίθετη άποψη όσων διαφωνούν».
Πάντως, συνέχισε, «η Ελλάδα, ως μία φιλελεύθερη δημοκρατία, δεν πρέπει να κάνει τίποτε λιγότερο, αλλά και τίποτε περισσότερο, από αυτό που έχουν κάνει 36 χώρες του κόσμου, 20 στην Ευρώπη, ως προς την ισότητα στον γάμο. Και 22 χώρες στην Ευρώπη και 39 στον κόσμο ως προς την τεκνοθεσία εντός ενός ομόφυλου γάμου. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών τα υπερασπιζόμαστε πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, δεν επιτρέπουν συγκρούσεις και στρατόπεδα».
Ως εκ τούτου, «εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που ορίζουν η δημοκρατία και το κράτος δικαίου εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας». Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, «υπάρχουν παντρεμένα ζευγάρια που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, που αναγνωρίζονται ως ζευγάρια. Έρχονται στην Ελλάδα και δεν αναγνωρίζονται ως ζευγάρια. Άρα, στερούνται ένα δικαίωμα. Υπάρχουν, αντίστοιχα, παιδιά που αναγνωρίζονται ως παιδιά ενός ζευγαριού ομοφύλων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και όταν έρχονται στην Ελλάδα χάνουν αυτά τα δικαιώματα. Είναι πολλά αυτά τα ζευγάρια; Είναι πολλά αυτά τα παιδιά; Δεν είναι. Είναι ένα ζήτημα που αφορά μία μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Σίγουρα το πρόβλημα αυτό δεν είναι στην προτεραιότητα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Όμως, είμαστε μία κυβέρνηση που πρέπει να δουλεύουμε για όλους τους πολίτες και δεν μπορούμε να στρίβουμε το βλέμμα μας από προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνική πραγματικότητα».
Επανερχόμενος στο θέμα που ανέκυψε με τους βουλευτές, ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε ότι «θα υπάρχει ψήφος κατά συνείδηση στους βουλευτές, από εκεί και πέρα οι υπουργοί που συμμετέχουμε στο υπουργικό συμβούλιο, εκεί όπου συζητιούνται τα θέματα και τελικά εγκρίνεται ή όχι ένα νομοσχέδιο, έχουμε μία αυξημένη ευθύνη στήριξης αυτών των πρωτοβουλιών».
Με την ταυτόχρονη διευκρίνιση, «ένας υπουργός δεν παύει να είναι και βουλευτής. Και ο κ. Βορίδης έχει διατυπώσει εγκαίρως τις δικές του ενστάσεις. Όλα θα τα δούμε στην ώρα τους».
Στο ερώτημα εάν ο κ. Βορίδης μπορεί να βρεθεί εκτός κυβέρνησης, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι τίθενται τέτοια ζητήματα σε αυτήν τη φάση». «Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης. Η υιοθεσία στην Ελλάδα για μόνο άντρα ή μόνη γυναίκα, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού προσανατολισμού, υφίσταται από το 1946. Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που έχουν παιδιά και που εντός μίας σχέσης ή ενός συμφώνου συμβίωσης δεν αναγνωρίζεται αυτή η σχέση προς το άλλο μέλος», πρόσθεσε.
Εξάλλου, όπως διευκρίνισε, «δεν στερούμε τίποτε ως προς τα δικαιώματα της πλειοψηφίας. Δεν παίρνουμε τίποτε από κανέναν. Επεκτείνουμε ένα αστικό δικαίωμα ως προς τον πολιτικό γάμο. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού». «Θεωρούμε ότι κάποιος πρέπει να στιγματίζεται, επειδή έχει τον α ή τη β σεξουαλικό προσανατολισμό;», διερωτήθη.
Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε, αντί του νομοσχεδίου, να επιφέρει βελτιώσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε: «Θα ήταν σαν να λέμε, “όχι Γιάννης, Γιαννάκης”. Διότι θα αποκτούσαν τα ίδια δικαιώματα ως προς την υιοθεσία/τεκνοθεσία εντός του συμφώνου συμβίωσης».
Αλλά, με αυτόν τον τρόπο «θα δημιουργούσαμε πάλι μια νέα διάκριση […] αυτό που πάμε να λύσουμε είναι η ανισότητα, το στίγμα, ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση», επιχειρηματολόγησε.
Κληθείς να πάρει θέση σε όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για τη δυνατότητα των βουλευτών να απόσχουν, σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκαν ποτέ, ότι αυτό αποτελεί δέσμευση προς υλοποίηση αυτήν την τετραετία. Η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ ήταν γραμμένο στο πρόγραμμά μας. Με αυτό το πρόγραμμα εξελέγησαν οι βουλευτές […] όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε πάνω σε ποια πλατφόρμα εξελέγη η Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός το είπε και προεκλογικά και μετεκλογικά. Εγώ σέβομαι απόλυτα τον κ. Σαμαρά, θεωρώ ότι έχει προσφέρει υπηρεσίες στην πατρίδα ως πρωθυπουργός. Οι απόψεις του είναι γνωστές, είναι σεβαστές».
Ερωτηθείς, δε, εάν θεωρεί τις απόψεις Σαμαρά ακραίες, απάντησε: «Δεν μπορώ να το πω αυτό, ο κ. Σαμαράς έχει κάνει σαφή τη θέση του. Για μας ζητούμενο είναι να αυξήσουμε τη συμμετοχή και την αντιπροσώπευση των πολιτών εντός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Γιατί υπάρχουν σήμερα “αόρατες” κοινωνικές δυνάμεις που αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται από την πολιτική τάξη».
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι χάρη στις δικές της ψήφους θα περάσει το νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γνωρίζουν κομματικούς φραγμούς. Όλοι έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε ανθρώπινα δικαιώματα οριζόντια στο πολιτικό σύστημα και στη Βουλή. Είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, πόσο μάλλον από κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως κόμματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ