Ο ΕΟΠΥΥ κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας με διαμαρτυρίες από τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς – Τι απαντά ο Θάνος Πλεύρης
Οι εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου προκάλεσαν την αντίδραση δεκάδων εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν απ’ έξω για να διαμαρτυρηθούν.
Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων έδωσαν δυναμικό παρόν, την ώρα που πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Πρόκειται για κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς που διαμαρτύρονται για τα μειωμένα κονδύλια που διαθέτει το κράτος για τις διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών, αλλά και τις υπερβάσεις της δαπάνης που καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι από την τσέπη τους, ως υποχρεωτικές επιστροφές στο κράτος (clawback). Τα ποσά αυτά -όπως λένε- υπερβαίνουν ακόμη και το 50% των εσόδων τους.
Οι γιατροί ζήτησαν να εισέλθουν στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, όπου διεξάγονταν οι ομιλίες και οι εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια του ΕΟΠΥΥ, για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, όμως, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος.
Επιτόπου βρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής οργάνωσης και σχεδιασμού αγοράς υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Αγγούρης, στον οποίο διατύπωσαν τα αιτήματά τους.
Συγκεκριμένα ανέφεραν:
«Οι γιατροί κρατούν την υγεία της χώρας στην πλάτη τους με τα δικά τους τα λεφτά. Σας παρακαλούμε σεβαστείτε μας. Δεν υπάρχει αυτό το «ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος». Ευεργετημένος είναι ο ΕΟΠΥΥ όχι ο γιατρός που αγωνίζεται καθημερινά και χρωστάει για όλη του τη ζωή», ανέφερε γιατρός από διαγνωστικό κέντρο της Περιφέρειας.
Άλλη γιατρός, που μίλησε εκπροσωπώντας τον κλάδο των γιατρών της πρωτοβάθμιας τόνισε: «Η μεγαλύτερη παραδοχή σας ήταν σε εξώδικο που κάναμε εγγράφως απαντήσατε, ότι το clawback και μεταμνημονιακά δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί απλούστατα θα «πέσουν» οι πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτοί οι «πυλώνες» είμαστε εμείς».
«Τη μεσαία τάξη των γιατρών την έχετε καταστρέψει αυτή τη στιγμή. Και είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δημιούργησε χρεωμένους γιατρούς», τόνισε με έμφαση ιδιοκτήτρια διαγνωστικού εργαστηρίου στη Δράμα και κατέληξε:
«Οδηγούμαστε σε κάκιστες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Πιστεύω ότι ο πολίτης θα αδικηθεί με αυτά τα μέτρα στον αίσχιστο βαθμό. Η υγεία καταρρέει. Κρατούμε στις πλάτες μας την Υγεία. Δεν αντέχουμε άλλο με το τεχνητό χρέος. Παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες, με ISO».
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, Γιώργος Αγγούρης, απέφυγε να δεσμευτεί:
«Τις προτάσεις σας θα τις δούμε μία προς μία. Θα κάνουμε την εισήγησή μας «προς τα πάνω» και θα έχουμε άμεση συνεργασία για να τις δούμε. Το θέμα που βάζετε με το clawback, καταλαβαίνουμε ότι έχει δημιουργήσει σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών, σε σας δηλαδή, βάρη μεγάλα. Και θα πρέπει να αναδιανεμηθεί, δεν ξέρω πως θα γίνει, θα μειωθεί, θα καταργηθεί, δεν είμαι σε θέση να σας δώσω μια απάντηση τώρα. Εμείς μπορούμε να δούμε πως μπορούν οι δαπάνες οι δικές σας να εξορθολογιστούν για να μειωθεί το clawback», τόνισε.
Πλεύρης: «Οι ποιοτικοί δείκτες θα μειώσουν δραματικά το clawback»
Από την πλευρά του στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε πως η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ εν μέσω μνημονιακών χρόνων, πρόσφερε καθολική πρόσβαση σε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, στους ιδιώτες παρόχους.
Μέχρι τότε, όπως είπε, στο κάθε ταμείο που συμβαλλόταν με τους ιδιώτες παρόχους υπήρχαν μεγάλες κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνταν, γιατί τα ταμεία δεν είχαν συνεργασία.
Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες των ιδιωτών γιατρών και παρόχων κλινικοεργαστηριακών γιατρών, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.
Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες παρόχους, πληρώνει 850 εκατομμύρια στο εθνικό σύστημα υγείας, πληρώνει 2 δισεκατομμύρια στο φάρμακο και μεγάλο μέρος αυτών των πόρων είναι είτε από την κρατική χρηματοδότηση, είτε από τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων.
Οι ιδιώτες γιατροί, όπως τόνισε, τα δυο τελευταία χρόνια έχουν λάβει πάνω από 150 εκατομμύρια, «περίπου από 75 εκατομμύρια την κάθε χρονιά, από την ενίσχυση του προϋπολογισμού, ακριβώς γιατί έχει κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός του clawback και της μεταφοράς ύλης που υπάρχει από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα λόγω των δύο χρόνων της πανδημίας».
Αυτή η αύξηση του προϋπολογισμού, όπως πρόσθεσε, μαζί με την προεργασία την οποία έχουμε κάνει με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα περάσει και από το Δ.Σ. και θα αποτυπωθεί και στο 2023.
«Για το 2023 θα υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα οι πάροχοι οι οποίοι θα μπαίνουν στους ποιοτικούς δείκτες αυτομάτως η στόχευσή μας θα είναι σε αυτές τις κατηγορίες να υπάρχει και δραστική μείωση του clawback με σκοπό την πλήρη του απάλειψη. Και ήδη πιστεύω στους μαγνήτες και στους αξονικούς που βέβαια κάποιοι το έχουν προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα είναι η κατηγορία που δεν θα υπάρξει clawback για το 2023», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία συνδέεται άμεσα -όπως είπε- και με τον real time έλεγχο.
«Ήδη έχουμε ξεκινήσει με κάποιους παρόχους να έχουμε αυτή τη δυνατότητα και βλέπουμε και τα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα είναι αφενός να ξέρει και ο πάροχος ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια προέγκριση της πράξης από τον ΕΟΠΥΥ θα αποζημιωθεί. Να ξέρει και ο ΕΟΠΥΥ και να μπορεί να ελέγξει τη δαπάνη του. Όλη λοιπόν αυτή η λειτουργία του συστήματος που θέλουμε να κάνουμε με κεντρικό πυλώνα τον ΕΟΠΥΥ και βλέπετε όλες οι δράσεις σχεδόν του Υγείας ακουμπάνε στον ΕΟΠΥΥ.», κατέληξε.
Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη
To άρθρο Ο ΕΟΠΥΥ κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας με διαμαρτυρίες από τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς – Τι απαντά ο Θάνος Πλεύρης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ