Πάνω από 25 θάνατοι από κορονοϊό τη μέρα στην Ελλάδα – Γιατί προκαλεί ανησυχία ο «Όρθρος»
Περισσότεροι από 25 είναι οι νεκροί ημερησίως από τον κορονοϊό στη χώρα μας, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες -κυρίως στις ΜΕΘ– και ειδικά ανάμεσα στους ηλικιωμένους.
Το σύστημα καταγραφής για τoν κοροονοϊό του ECDC, απέδειξε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ, στην οποία -κατά την τελευταία εβδομάδα καταγραφής, έως τις 15 Ιανουαρίου- εντοπίζεται αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και στους θανάτους από COVID-19 στα άτομα ηλικίας από 65 ετών και άνω.
Τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ΕΕ έχουμε και στις νέες μολύνσεις στις ίδιες ηλικίες.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας έχουμε σχεδόν τριπλάσιες νέες μολύνσεις COVID ηλικιωμένων, δηλαδή 942 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 312 ηλικιωμένοι στις 100 χιλιάδες.
Τη δεύτερη χειρότερη θέση (μετά την Κύπρο) καταλαμβάνουμε και στις νέες μολύνσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Με ευρωπαϊκό μέσο όρο τα 161 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα έχει 691 νέα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.
Καθησυχαστικές οι αρχές
Παρά τους 26,5 θανάτους ημερησίως, οι υγειονομικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές.
Πολλοί επιστήμονες, επίσης, τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε γιατί οι νέες παραλλαγές δεν αυξάνουν τις νοσηλείες. Κάτι που τα νέα δεδομένα, όμως, διαψεύδουν.
Έτσι, κατά την τελευταία εβδομάδα, παρουσιάστηκε αύξηση σε όλους τους κρίσιμους (σκληρούς) δείκτες του κορονοϊού:
-στις 1.748 (+116) οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες
-στις 63 (+12) οι εισαγωγές σε ΜΕΘ
-στους 146 (+19) οι διασωληνωμένοι
-Στους 186 (+37) οι θάνατοι
“Σήμερα νοσούν βαριά και χρειάζονται διασωλήνωση κυρίως άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου”, δήλωσε το Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και γιατρός στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Γιάννης Καλομενίδης.
Και συνεχίζει: “Αποτελεί μεγάλη έκπληξη να δούμε ένα 60ρη κατά τα άλλα υγιή, εμβολιασμένο να νοσεί βαριά”.
Ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους όλοι οι ηλικιωμένοι στη χώρα μας
Μόνο 1 στους 4 ηλικιωμένους με 4η δόση
Ο Καθηγητής Καλομενίδης, τονίζει πως τα δεδομένα για την ενισχυτική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο -όπως προκύπτει από τις ΗΠΑ για την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη σοβαρής νόσου- είναι πολύ καλά και εκτιμάται ότι θα προστατεύει ακόμα και από τις νέες παραλλαγές.
Ωστόσο, οι πολίτες δεν ενημερώνονται σωστά για τον κίνδυνο που υπάρχει από τις νέες παραλλαγές, ώστε να προφυλαχθούν με τη χρήση της μάσκας και την επικαιροποίηση των εμβολιασμών με την 4η δόση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 4η δόση (δεύτερη αναμνηστική) έχει πραγματοποιήσει στη χώρα μας μόλις το 25,5% των πολιτών άνω των 60 ετών, δηλαδή ο 1 στους 4.
Γιατί υπάρχει ανησυχία για τις νέες παραλλαγές Όρθρος και Κράκεν
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που διατυπώνουν ανησυχία για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα.
Κι αυτό καθώς, παρά τη χαμηλή -προς το παρόν- συχνότητα της Κράκεν στον ελλαδικό χώρο, εμφανίστηκε ξαφνικά με 93 περιστατικά από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα, η παραλλαγή Όρθρος, που εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα στη Βρετανία.
Με ανάρτησή του στα social media, o Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Παππάς, τονίζει πως το ξαφνικό ενδιαφέρον για τον Όρθρο προέκυψε εξαιτίας πρόσφατης επιστημονικής δημοσίευσης από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που καταδεικνύει ότι αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή, είναι περαιτέρω “αναίσθητη” στα εξουδετερωτικά αντισώματα.
Ως εκ τούτου, όπως λέει, “θα κολλάμε πολύ πολύ εύκολα”.
Συγκεκριμένα ανέφερε, “Ο Όθρος δεν καταλαβαίνει πολλά από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουμε αναπτύξει, με όποιον τρόπο (εμβολιασμό, νόσο, ή και τα δύο). Είναι ως παραλλαγή 16,7 φορές λιγότερο ευαίσθητη στα αντισώματα που προέρχονται από επικαιροποιημένο εμβολιασμό σε σχέση με την Όμικρον ΒΑ.5 (που κυριάρχησε στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 2022), πολύ περισσότερο αναίσθητη και από το Κράκεν. Είναι 24,6 φορές λιγότερο ευαίσθητη σε αντισώματα παραδοσιακού, μη επικαιροποιημένου εμβολιασμού σε σχέση με την Όμικρον 5. Είναι πλήρως ανθεκτική σε εξουδετέρωση από αντισώματα που επάγονται από λοίμωξη από Όμικρον 5 (σε ανεμβολίαστους). Κοινώς, θα κολλάμε πολύ πολύ εύκολα”.
«Θα αυξηθούν οι θάνατοι»
«Οι πολλές επαναμολύνσεις θα αυξήσουν νοσηλείες και θανάτους», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ο Καθηγητής Παππάς, ο οποίος προσθέτει ταυτόχρονα, πως υπάρχουν -όχι μία- αλλά τρεις δημοσιευμένες μελέτες, που αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη από τον κορονοϊό αυξάνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου στους άνω των 60 ετών, σε βάθος ακόμη και 18 μηνών:
“Επειδή θα (ξανα) κολλάμε πολύ εύκολα, θα συνεχίσουμε να μετράμε 25+ νεκρούς ημερησίως. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ (και την τελευταία εβδομάδα τα γραφήματα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι έχουμε και νοσηλεία σε ΜΕΘ ατόμων κάτω των 19 ετών). Θα συνεχίσουμε να ακούμε ειδικούς να καθησυχάζουν χωρίς να ενημερώνουν, να θεωρούν αναπόφευκτους τους 25+ νεκρούς της ημέρας (μπορεί να νιώθουν και ανακουφισμένοι με τους 60.000 νεκρούς που ανακοίνωσε η Κίνα μετά την αλλαγή πολιτικής…)”
Μελέτες έδειξαν πως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες θανάτου μετά από λοίμωξη από τον κορονοϊό, ακόμη και σε βάθος ενός έτους για τους άνω των 60. Και υπάρχει και πρόσφατη μελέτη με στοιχεία από την Βρετανία, που δείχνει ότι ακόμη και μετά από ήπια νόσο από κορωνοϊό, η πιθανότητα θανάτου σε βάθος 18 μηνών, ήταν 4,1 έως 4,8 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με άτομα (αντίστοιχου επιδημιολογικού προφίλ) που δε νόσησαν.
“Είναι σημαντικότατος παράγοντας μεσοπρόθεσμου κινδύνου ο κορωνοϊός, καιρός να το φωνάξει επίμονα η επιστημονική κοινότητα”, κατέληξε ο επιστήμονας.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.
To άρθρο Πάνω από 25 θάνατοι από κορονοϊό τη μέρα στην Ελλάδα – Γιατί προκαλεί ανησυχία ο «Όρθρος» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ