Πρόγραμμα διατροφής και τρόπου ζωής αντιστρέφει τη βιολογική ηλικία σε γυναίκες
Ζήσης Ψάλλας
Μια νέα ερευνητική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging, με τίτλο, «Πιθανή αναστροφή της βιολογικής ηλικίας σε γυναίκες μετά από πρόγραμμα διατροφής και τρόπου ζωής που υποστηρίζει τη μεθυλίωση οκτώ εβδομάδων: μια σειρά περιπτώσεων».
Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι Kara N. Fitzgerald, Tish Campbell, Suzanne Makarem και Romilly Hodges από το Ινστιτούτο Λειτουργικής Ιατρικής του Virginia Commonwealth University και την Αμερικανική Ένωση Διατροφής, ανέφεραν σειρά περιπτώσεων έξι γυναικών που ολοκλήρωσαν μια δίαιτα υποστήριξης της μεθυλίωσης και πρόγραμμα τρόπου ζωής σχεδιασμένο για να επηρεάζει τη μεθυλίωση του DNA, σχετικά με την επίδραση που είχε σε μέτρα βιολογικής γήρανσης.
«Η παρέμβαση στον τρόπο ζωής που χρησιμοποιήθηκε από τις συμμετέχουσες σε αυτή τη σειρά περιπτώσεων διερευνήθηκε για πρώτη φορά σε μια πιλοτική κλινική δοκιμή στην οποία οι συμμετέχοντες (όλοι άνδρες ηλικίας μεταξύ 50-72 ετών) μείωσαν τη βιολογική τους ηλικία κατά μέσο όρο 3,23 ετών σε σύγκριση με άλλα άτομα. Η σειρά περιπτώσεων που αναφέρεται εδώ διεξήχθη για την περαιτέρω διερεύνηση μιας τροποποιήσιμης παρέμβασης στον τρόπο ζωής που ήταν σε μεγάλο βαθμό η ίδια σε άλλους πληθυσμούς, κυρίως στις γυναίκες», έγραψε η ερευνητική ομάδα.
Η ομάδα πραγματοποίησε μια παρέμβαση αποτελούμενη από ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων. Αυτό το πρόγραμμα περιελάμβανε καθοδήγηση σχετικά με τη διατροφή, τον ύπνο, την άσκηση και τη χαλάρωση, συμπληρώματα προβιοτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών. Η μεθυλίωση του DNA και η ανάλυση βιολογικής ηλικίας (ρολόι Horvath DNAmAge χρησιμοποιώντας SeSAMe) διεξήχθη σε δείγματα αίματος κατά την έναρξη και στο τέλος της περιόδου των οκτώ εβδομάδων.
Πέντε από τις έξι συμμετέχουσες εμφάνισαν μείωση της βιολογικής ηλικίας μεταξύ 1,22 και 11,01 ετών από την αρχική βιολογική ηλικία τους. Υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στη μέση βιολογική ηλικία πριν (55,83 έτη) και μετά (51,23 έτη) την παρέμβαση δίαιτας και τρόπου ζωής οκτώ εβδομάδων, με μέση μείωση 4,60 ετών.
Η μέση χρονολογική ηλικία κατά την έναρξη του προγράμματος ήταν 57,9 έτη και όλες οι συμμετέχουσες εκτός από μια είχαν βιολογική ηλικία μικρότερη από τη χρονολογική τους ηλικία κατά την έναρξη του προγράμματος.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ