Πόσο καιρό παραμένει η νικοτίνη στον οργανισμό – Άμεση Ενημέρωση
Το πόσο καιρό θα παραμείνει στο σύστημά σας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο και τη συχνότητα εισαγωγής της νικοτίνης στον οργανισμό.
Κάθε φορά που εισπνέετε ενεργά, ή παθητικά τον καπνό εντός τσιγάρου, η νικοτίνη απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Από εκεί, τα ένζυμα στο συκώτι σας διασπούν τη νικοτίνη σε κοτινίνη. Η ποσότητα κοτινίνης αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα νικοτίνης που καταναλώνετε. Αυτές οι ουσίες τελικά αποβάλλονται μέσω των νεφρών σας ως ούρα.
Σύμφωνα με μελέτη του 2016, η κοτινίνη έχει υψηλή ευαισθησία και μεγαλύτερο χρόνο ζωής σε σύγκριση με άλλα προϊόντα διάσπασης της νικοτίνης. Μετρήσεις για την κοτινίνη στον οργανισμό διακρίνουν τον ενεργό από τον παθητικό καπνιστή.
Για πόσο καιρό θα υπάρχουν ίχνη νικοτίνης στα ούρα σας
Η κοτινίνη έχει χρόνο “ημιζωής” (half life cycle) περίπου 16 ωρών. Ωστόσο, μπορεί να φτάσει και τις 40 ώρες. Ο χρόνος ημιζωής αναφέρεται στον αριθμό των ωρών πριν το ήμισυ της κοτινίνης φύγει από τον οργανισμό. Ωστόσο, οι μετρήσεις για την κοτινίνη μπορούν να την ανιχνεύσουν ακόμη και μετά τις 40 ώρες.
Οι συγκεντρώσεις της κοτινίνης στα ούρα είναι περίπου 4 έως 6 φορές υψηλότερες από ό,τι στο πλάσμα του αίματος, ή στο σάλιο. Μια μελέτη έδειξε ότι η κοτινίνη μπορεί να είναι ακόμα ανιχνεύσιμη στα ούρα για τουλάχιστον δύο μήνες.
Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα κάθε ατόμου μεταβολίζει τη νικοτίνη, για να δημιουργήσει κοτινίνη, είναι διαφορετικός.
Οι γενετικές διαφορές μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον χρόνο που ανιχνεύεται η κοτινίνη στο σώμα.
-Μια θετική εξέταση ούρων μπορεί να εξαρτηθεί από το πότε παρέχετε δείγμα ούρων σε σχέση με την τελευταία φορά που καταναλώσατε νικοτίνη. Εάν είστε καπνιστής, το τεστ δείχνει επίπεδα κοτινίνης στα ούρα από 1.000 έως 8.000 ng/mL.
-Άτομα που καπνίζουν, αλλά περνούν 2 εβδομάδες χωρίς έκθεση στη νικοτίνη πριν από την μέτρηση, μπορεί να εμφανίσουν επίπεδα κοτινίνης στα ούρα μικρότερα από 50 ng/mL.
-Άτομα με έντονη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να κάνουν τεστ σε επίπεδα μεταξύ 1 και 10 ng/mL.
Πόσο καιρό μένει νικοτίνη στο αίμα και το σάλιο
Η νικοτίνη μπορεί να μετρηθεί στο αίμα και στο σάλιο, αλλά επειδή η κοτινίνη έχει μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής, συνήθως προτιμάται η μέτρηση για κοτινίνη. Σύμφωνα με έρευνα, ο χρόνος ημιζωής της κοτινίνης είναι ο ίδιος τόσο στο πλάσμα του αίματος, όσο και στα ούρα και το σάλιο.
-Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι μπορεί να είναι ανιχνεύσιμη τουλάχιστον 3 ημέρες μετά την έκθεση.
-Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα κοτινίνης στο αίμα μπορεί να φτάσουν τον χρόνο ημιζωής τους σε λιγότερο από 1 ημέρα.
Το σάλιο και το αίμα έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση κοτινίνης από τα ούρα. Η ποσότητα της κοτινίνης στο σάλιο, ή στο αίμα μπορεί να φτάσει σε οριακά επίπεδα για ανίχνευση νωρίτερα από την μέτρηση σε δείγμα ούρων.
Το ακριβές χρονικό διάστημα κατά το οποίο η κοτινίνη είναι ανιχνεύσιμη στο αίμα σας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη γενετική σας σύνθεση και την ποσότητα νικοτίνης στην οποία εκτεθήκατε.
Η εξέταση αίματος μπορεί επίσης να είναι λιγότερο ευαίσθητη από την εξέταση με ούρα.
Η νικοτίνη στο αίμα σας μπορεί να ανιχνευθεί με τεστ που είναι ποιοτικής φύσης (αν υπάρχει, ή όχι η ουσία) και ποσοτικής φύσης (πόση νικοτίνη υπάρχει). Αυτά τα τεστ μπορούν να ανιχνεύσουν τη νικοτίνη, την κοτινίνη και ένα άλλο προϊόν διάσπασης που ονομάζεται αναβασίνη.
Για πόσο καιρό θα υπάρχουν ίχνη νικοτίνης στους θύλακες των μαλλιών σας
Ίχνη νικοτίνης μπορούν γενικά να βρεθούν στους θύλακες των τριχών για έως και εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά την τελευταία σας έκθεση σε νικοτίνη.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εξέτασης μαλλιών μπορεί να μην συσχετίζονται με την εξέταση αίματος. Το τεστ μαλλιών μπορεί επίσης να δείξει παθητική, ή περιβαλλοντική έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.
Παρόλο που η εξέταση μαλλιών είναι δυνατή, δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο η εξέταση ούρων, σάλιου, ή αίματος.
Πώς μπορείτε να καθαρίσετε τη νικοτίνη από το σώμα σας
Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τη νικοτίνη από το σύστημά σας είναι φυσικά ν’ αποφύγετε τα προϊόντα καπνού. Εάν καπνίζετε, σταματήστε. Έτσι, τα κύτταρα στο σώμα σας μπορούν να επικεντρωθούν στη διάσπαση της νικοτίνης και στην απομάκρυνσή της.
Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία:
-Πιείτε νερό: Όταν πίνετε περισσότερο νερό, απομακρύνετε περισσότερη νικοτίνη από το σώμα σας μέσω των ούρων.
-Άσκηση: Αυξάνει τον μεταβολισμό σας, κάτι που καθαρίζει τη νικοτίνη πιο γρήγορα. Ο ιδρώτας που απελευθερώνεται μέσω της άσκησης παίρνει μαζί του τη νικοτίνη και τα υποπροϊόντα της.
-Τρώτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού.
Υπάρχουν παρενέργειες καθώς η νικοτίνη φεύγει από τον οργανισμό;
Η νικοτίνη είναι το κύριο εθιστικό συστατικό στα τσιγάρα. Σε μικρές δόσεις μπορεί να λειτουργήσει ως διεγερτικό, με τρόπο παρόμοιο με τον καφέ. Όταν καταπίνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, η νικοτίνη γίνεται χαλαρωτική. Μπορεί να μειώσει την ένταση και το άγχος.
Η μείωση λήψης νικοτίνης, ή η πλήρης αποχή από τη νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης.
Τα συμπτώματα της απόσυρσης είναι:
-έντονη επιθυμία για κάπνισμα
-αυξημένη πείνα
-κούραση
-έλλειψη συγκέντρωσης
-πονοκέφαλοι
-δυσκοιλιότητα
-ναυτία
-διάρροια
-ευερεθιστότητα
-γενικευμένη ανησυχία
-κατάθλιψη
-αϋπνία
Τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι πιο έντονα τις πρώτες ώρες και μέρες αφότου κόψετε το τσιγάρο. Θα μειωθούν σε ένταση μετά τις πρώτες 3 ημέρες.
Τα μεμονωμένα συμπτώματά σας και η πιθανή διάρκειά τους εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως:
-πόσο καιρό καπνίζατε
-το είδος των προϊόντων καπνού που χρησιμοποιούσατε
-πόσο καπνίζατε σε καθημερινή βάση
Εάν θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Υπάρχουν φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά και συνταγογραφούμενα φάρμακα, που μπορεί να σας βοηθήσουν.
Οι θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης, όπως τα επιθέματα νικοτίνης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης, καθώς μειώνετε σταδιακά την ποσότητα νικοτίνης, που παίρνετε.
Πηγή: healthline.com
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ