Πώς η θερινή ώρα και η διατήρηση της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Όταν ζούμε χρόνια ασυγχρόνιστοι με το εσωτερικό μας ρολόι μας, υπάρχει κίνδυνος για απώλεια ύπνου, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, διαταραχές της διάθεσης, ακόμη και για ορισμένους τύπους καρκίνου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η θερινή ώρα έχει τελευταία γίνει θέμα συζήτησης, τόσο για το κατά πόσο τελικά προσφέρεται για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά κυρίως για τις επιπτώσεις στην υγεία μας.
Η αλλαγή σε θερινή ώρα, στην Ευρώπη -και την Ελλάδα- εφαρμόζεται από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) ξεκινάει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, και διαρκεί για 5 μήνες.
Σήμερα το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που υφίσταται την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία, αφού σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Πολλές την έχουν ήδη καταργήσει, ενώ άλλες που σχεδίαζαν να το κάνουν «κόλλησαν», λόγω… κορωνοϊού και άλλων τεχνικών προβλημάτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή της χειμερινής ώρας.
Ωστόσο το ερώτημα τίθεται αν μια χώρα σταματήσει την εναλλαγή ώρας, ποια ώρα θα διατηρήσει ως μόνιμη – την κανονική ή την θερινή;
Οι ειδικοί λένε ότι με τη θερινή ώρα το χαμένο φως του ήλιου νωρίς το πρωί της κανονικής ώρας θα χαθεί. Ο πρωινός ήλιος είναι το κλειδί για τη διατήρηση των κιρκάδιων ρυθμών, των κύκλων ύπνου-αφύπνισης και της συνολικής υγείας μας.
Η Phyllis Zee, νευρολόγος και επικεφαλής της ιατρικής ύπνου στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, είπε χωρίς αυτό το φως του ήλιου, μπορούμε να γλιστρήσουμε σε κακή κιρκαδική ευθυγράμμιση — «όταν τα εσωτερικά ρολόγια του σώματός σας δεν συγχρονίζονται με αυτά του ηλιακού ρολογιού και των κοινωνικών ρολογιών σας».
«Θα ήμασταν λάθος ευθυγράμμιση όλο το χρόνο», είπε η Beth Malow, καθηγήτρια νευρολογίας και παιδιατρικής και διευθύντρια του τμήματος ύπνου του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
Πώς γίνεται μια ώρα να έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο;
Δείτε το βιντεάκι με το κινούμενο σχέδιο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος και η υγεία μας από τις αλλαγές του χρόνου:
– Αυτός είσαι εσύ. Ο εγκέφαλός μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι
– Βοηθά να κρατάμε τον χρόνο κάθε μέρα, διασφαλίζοντας ότι τα σωστά πράγματα συμβαίνουν τις σωστές στιγμές μέσα στο σώμα μας, όπως οι καρδιακές λειτουργίες, οι μεταβολικές διεργασίες, οι ορμονικές διακυμάνσεις και ο ύπνος.
– Αλλά για τους περισσότερους από εμάς, αυτό το εσωτερικό ρολόι λειτουργεί λίγο περισσότερο από 24 ώρες.
– Ευτυχώς, ο ήλιος μπαίνει για να μας βοηθήσει στέλνοντας σήματα σε εξειδικευμένους υποδοχείς στα μάτια μας.
– Κάθε πρωί, το φως του ήλιου επαναφέρει το εσωτερικό μας ρολόι «τραβώντας» μας ξανά σε συγχρονισμό με ένα 24ωρο.
– Στη συνέχεια, μετά τη δύση του ηλίου, η έλλειψη ηλιακού φωτός επιτρέπει στο σώμα μας να παράγει ορμόνες όπως η μελατονίνη, η οποία προάγει τον ύπνο.
– Παρόμοια με το πώς το φως του ήλιου το πρωί μπορεί να τραβήξει το εσωτερικό μας ρολόι νωρίτερα, το φως από οποιαδήποτε πηγή πολύ αργά μέχρι το βράδυ μπορεί να κάνει το αντίθετο και να «σπρώξει» το εσωτερικό μας ρολόι αργότερα.
– Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να κοιμηθούμε.
– Με την αλλαγή της ώρας κάθε άνοιξη σε θερινή ώρα, διακόπτουμε απότομα αυτή τη σημαντική σχέση μεταξύ του εγκεφάλου μας και του ήλιου. Να το γιατί.
– Το εσωτερικό μας ρολόι εξελίχθηκε για να ευθυγραμμιστεί με την ανατολή, τη δύση του ηλίου και το 24ωρο.
– Ομοίως, τα ρολόγια που αναπτύξαμε για να προγραμματίσουμε τις μέρες μας σχεδιάστηκαν για να ευθυγραμμίζονται με την 24ωρη ηλιακή ημέρα.
– Όταν τηρούμε την τυπική ώρα, το μεσημέρι είναι όταν ο ήλιος είναι γενικά στο υψηλότερο σημείο του. Ας το ονομάσουμε ηλιακό μεσημέρι.
– Για τους περισσότερους από εμάς, τα ρολόγια και τα ρολόγια του τηλεφώνου μας υπαγορεύουν πώς ζούμε μεγάλα κομμάτια της ζωής μας – πότε να ξυπνήσουμε, να είμαστε στη δουλειά και να πάμε για ύπνο.
– Κάθε Μάρτιο, όταν μεταβαίνουμε στη θερινή ώρα, τα καθημερινά μας προγράμματα αλλάζουν κατά μία ώρα.
– Παρατηρήστε πώς τώρα ξυπνάμε στο σκοτάδι και φεύγουμε από τη δουλειά με περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός που απομένουν μέσα στην ημέρα.
– Αλλά ο ήλιος δεν κινείται. Το ηλιακό μεσημέρι, το οποίο συγχρονίζεται με το εσωτερικό σας ρολόι, εξακολουθεί να είναι την ίδια ώρα με την προηγούμενη μέρα. Τώρα το καθημερινό σας πρόγραμμα και το ηλιακό μεσημέρι δεν ευθυγραμμίζονται σωστά.
– Δυστυχώς, το εσωτερικό ρολόι στον εγκέφαλό σας δεν μπορεί να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα όσο το ρολόι σας. Χρειάζεται το εσωτερικό σας ρολόι τουλάχιστον μία ημέρα για να προσαρμοστεί σε μία ώρα αλλαγής ώρας. Και για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από αυτό.
– Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με την αλλαγή στη θερινή ώρα είναι ότι διαταράσσει τον ύπνο. Το σώμα σας δεν είναι ακόμα έτοιμο να αποκοιμηθεί τη συνηθισμένη ώρα του ύπνου, που είναι τώρα μια ώρα νωρίτερα.
– Και το πρωί, το σώμα σας θέλει επίσης την παλιά του ώρα αφύπνισης. Αλλά το ξυπνητήρι σας ξυπνά μια ώρα νωρίτερα, ώστε να μπορείτε να φτάσετε στη δουλειά στην ώρα σας. Τώρα κοιμάστε και στα δύο άκρα.
– Αυτή η ξαφνική μετατόπιση μιας ώρας κάθε άνοιξη έχει συσχετιστεί με περισσότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Αυξάνονται επίσης τα αυτοκινητιστικά και άλλα είδη ατυχημάτων.
– Υπάρχει επίσης ένας σωρευτικός φόρος κιρκάδιου κακής ευθυγράμμισης. Δείτε τι θα συνέβαινε αν παραμείναμε στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.
– Το θερινό ηλιοστάσιο, γύρω στις 21 Ιουνίου στο βόρειο ημισφαίριο, είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου. Σε ορισμένες τοποθεσίες, μπορεί να υπάρχουν σχεδόν 15 ώρες ημέρας, και περισσότερο.
– Αυτή η επιπλέον ώρα ηλιακού φωτός μετά τη δουλειά μπορεί να σας αρέσει, αλλά το να έχετε ένα ηλιοβασίλεμα αργότερα, κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη αυτών των ορμονών ύπνου, πιέζοντας το εσωτερικό σας ρολόι αργότερα.
– Παρόλο που μπορεί να καταλήξετε να χάσετε λίγο ύπνο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα έχετε ακόμα τον πρωινό ήλιο για να σας «τραβήξει» λίγο πίσω.
– Ας φανταστούμε όμως αν η θερινή ώρα γίνεται μόνιμη, όπως έχει προταθεί. Έξι μήνες αργότερα, στη συντομότερη μέρα του χρόνου, στις 21 Δεκεμβρίου, θα είχατε ένα διαφορετικό πρόβλημα.
– Θα υπήρχαν λιγότερες ώρες ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας.
– Θα ξυπνούσατε στο σκοτάδι και ο ήλιος δεν θα ανέτειλε μέχρι να ξυπνήσετε καλά και να είστε ήδη στη δουλειά.
– Επειδή θα ήσασταν ήδη ξύπνιοι για ώρες πριν ανατείλει ο ήλιος, θα ήταν λιγότερο ικανό να «τραβήξει» το ρολόι σας πίσω στην ευθυγράμμιση.
– Εάν το εσωτερικό σας ρολόι δεν «τραβήξει» αρκετά, δεν μπορεί να επαναρυθμιστεί.
– Έτσι, το εσωτερικό σας ρολόι μπορεί να παραμείνει ελαφρώς μεγαλύτερο από 24 ώρες, με αποτέλεσμα να μην συγχρονίζεται με την ηλιακή ημέρα.
– Κάθε μέρα που περνά, αυτά τα επιπλέον λεπτά μπορούν να συσσωρεύονται. Με την πάροδο του χρόνου, το εσωτερικό σας ρολόι και τα ρολόγια του πραγματικού κόσμου απομακρύνονται περισσότερο.
– Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση, μια αναντιστοιχία μεταξύ των προγραμμάτων μας που μας λένε πότε πρέπει να ξυπνήσουμε, «και τι θέλει να κάνουμε το εξωτερικό μας περιβάλλον, δηλαδή να μένουμε στο κρεβάτι και να κοιμόμαστε επειδή έξω είναι σκοτεινά», είπε ο Malow.
– Ως αποτέλεσμα, η παραμονή στη θερινή ώρα όλο το χρόνο θα μπορούσε να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εποχική κατάθλιψη τους χειμερινούς μήνες, λένε οι ειδικοί. Οι ειδικοί λένε επίσης ότι η κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σημαντικών ορμονών όπως η μελατονίνη.
– Όταν ζούμε χρόνια ασυγχρόνιστοι με το εσωτερικό μας ρολόι μας, υπάρχει κίνδυνος για απώλεια ύπνου, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, διαταραχές της διάθεσης, ακόμη και για ορισμένους τύπους καρκίνου.
– Η μελατονίνη έχει ογκοστατικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου, δήλωσε ο Charles Czeisler, επικεφαλής του Τμήματος Διαταραχών Ύπνου και Κιρκάδιου στο Brigham and Women’s Hospital.
– Τι θα συνέβαινε όμως αν υιοθετούσαμε την τυπική ώρα όλο το χρόνο; Οι ειδικοί λένε ότι θα εξαλείψουμε τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται με την προσαρμογή των ρολογιών μας δύο φορές το χρόνο.
– Το πιο σημαντικό, το εσωτερικό μας ρολόι θα έμενε σε συγχρονισμό με την ηλιακή ημέρα.
– Με καλύτερη κιρκαδική ευθυγράμμιση, μπορεί να μειώσουμε τον κίνδυνο για πολλά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
– Οι εμπειρογνώμονες του κιρκάδιου και του ύπνου λένε ότι υπάρχει ένας ισχυρός βιολογικός λόγος για να παραμείνουμε στην κανονική ώρα όλο το χρόνο. Η αλλαγή των ρολογιών δεν αλλάζει τη συνολική διάρκεια του ηλιακού φωτός σε μια μέρα. Με τη μόνιμη κανονική ώρα, τουλάχιστον θα λαμβάνατε αυτό το φως τη σωστή ώρα της ημέρας, για βέλτιστη υγεία.
Με πληροφορίες από Washington Post
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ