Πώς λειτουργεί πραγματικά ο εγκέφαλος – Galaksias Portal News
Ο εγκέφαλος χωρίζεται σε δύο ημισφαίρια. Μέσα σε κάθε ένα συγκεκριμένες περιοχές διαχειρίζονται συγκεκριμένες λειτουργίες.
Οι δύο πλευρές του εγκεφάλου σας μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται τις πληροφορίες. Παρά το αντίθετο στυλ τους, τα δύο μισά του εγκεφάλου σας δεν λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα περίπλοκο όργανο. Έχει βάρος περίπου 1,3 κιλά και 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και 100 τρισεκατομμύρια συνδέσεις. Επίσης, αναδιοργανώνεται συνεχώς. Είναι προσαρμόσιμος στην αλλαγή, είτε είναι φυσική είτε μέσω της εμπειρίας της ζωής. Είναι ειδικά σχεδιασμένος για μάθηση.
Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να χαρτογραφούν τον εγκέφαλο, αποκτούμε καλύτερη εικόνα για το ποια μέρη ελέγχουν τις απαραίτητες λειτουργίες. Αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της έρευνας σχετικά με ασθένειες και τραυματισμούς του εγκεφάλου και πώς να αναρρώσει κανείς από αυτά.
Ο μύθος του αριστερού έναντι του δεξιού ημισφαιρίου
Στη θεωρία ο εγκέφαλος κάποιου είναι είτε αριστερόστροφος είτε δεξιόστροφος. Δηλαδή η μία πλευρά του εγκεφάλου τους είναι κυρίαρχη. Εάν είστε ως επί το πλείστον αναλυτικοί και μεθοδικοί στη σκέψη σας, η θεωρία λέει ότι έχετε αριστερόστροφο εγκέφαλο. Αν τείνετε να είστε πιο δημιουργικοί, ή καλλιτεχνικοί, έχετε δεξιόστροφο εγκέφαλο.
Αυτή η θεωρία βασίζεται στο γεγονός ότι τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου λειτουργούν διαφορετικά. Αυτό ήρθε για πρώτη φορά στο φως τη δεκαετία του 1960, χάρη στην έρευνα του ψυχοβιολόγου και νομπελίστα Roger W. Sperry.
Το αριστερό ημισφαίριο είναι πιο λεκτικό, αναλυτικό και ορθολογικό από το δεξιό. Είναι καλύτερο σε πράγματα, όπως η ανάγνωση, η γραφή και οι υπολογισμοί.
Σύμφωνα με την παλιά έρευνα του Sperry, ο αριστερός εγκέφαλος σας βοηθά στα εξής:
-λογική
-αλληλουχία
-γραμμική σκέψη
-μαθηματικά
-αναζήτηση αποδείξεων
-σκέψη με λόγια
Ο δεξιός εγκέφαλος είναι πιο οπτικός και διαισθητικός. Έχει πιο δημιουργικό και λιγότερο οργανωμένο τρόπο σκέψης.
Η παλιά έρευνα του Sperry δείχνει ότι το δεξί ημισφαίριο σας βοηθά στα εξής:
-φαντασία
-ολιστική σκέψη
-διαίσθηση
-τέχνες
-ρυθμός
-μη λεκτικές ενδείξεις
-οπτικοποίηση συναισθημάτων
-αφηρημάδα
Γνωρίζουμε ότι οι δύο πλευρές του εγκεφάλου μας είναι διαφορετικές. Αλλά σημαίνει αυτό απαραίτητα, ότι έχουμε ένα κυρίαρχο ημισφαίριο, όπως ακριβώς έχουμε ένα κυρίαρχο χέρι;
Μια ομάδα νευροεπιστημόνων ξεκίνησε να δοκιμάσει αυτή την υπόθεση. Σε μια ερευνητική ανασκόπηση του 2013, δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι αυτή η θεωρία είναι σωστή. Μαγνητικές τομογραφίες σε 1.000 άτομα αποκάλυψε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος στην πραγματικότητα δεν ευνοεί την μία πλευρά έναντι της άλλης. Τα δίκτυα στην μία πλευρά δεν είναι γενικά ισχυρότερα από τα δίκτυα στην άλλη πλευρά.
Δέσμες νευρικών ινών συνδέουν τα δύο ημισφαίρια μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν “αυτοκινητόδρομο” πληροφοριών. Αν και τα δύο ημισφαίρια λειτουργούν διαφορετικά, συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν χρησιμοποιείτε μόνο την μία πλευρά του εγκεφάλου σας κάθε φορά.
Είτε εκτελείτε μια λογική, είτε μια δημιουργική λειτουργία, λαμβάνετε στοιχεία και από τις δύο πλευρές του εγκεφάλου σας.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι πιστώνουν τη γλώσσα στο αριστερό ημισφαίριο, αλλά το δεξί σας βοηθά να κατανοήσετε το πλαίσιο και τον τόνο. Το αριστερό χειρίζεται μαθηματικές εξισώσεις, αλλά το δεξί βοηθάει με συγκρίσεις και πρόχειρες εκτιμήσεις.
Τα γενικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, οι ατομικές προτιμήσεις, ή τα στυλ εκμάθησης δεν σημαίνουν ότι έχετε αποκλειστικά αριστερόστροφο ή δεξιόστροφο εγκέφαλο.
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι δύο πλευρές του εγκεφάλου σας είναι διαφορετικές και ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου σας έχουν ξεχωριστές δεξιότητες. Οι ακριβείς περιοχές ορισμένων λειτουργιών μπορεί να διαφέρουν λίγο από άτομο σε άτομο.
Πηγή: healthline.com
To άρθρο Η αλήθεια για τις διαφορές αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου: Πώς λειτουργεί πραγματικά ο εγκέφαλος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ