Σοβαρές επιπτώσεις από το σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022, 10:06
Έντονες αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα προκαλούν οι αιτιάσεις για διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.
Εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ότι την Κυριακή θα αποφασιστεί εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και αν θα παραμείνουν στη φυλακή οι πέντε προσαχθέντες που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οδηγήθηκαν στην εισαγγελία την Παρασκευή για ενδεχόμενη εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της εισαγγελίας «μία χώρα του περσικού Κόλπου», που δεν κατονομάζεται, επιχειρεί εδώ και μήνες να ασκήσει επιρροή σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρίζοντας «μεγάλα ποσά σε μετρητά ή δώρα μεγάλης αξίας» σε άτομα τα οποία επίσης δεν κατονομάζονται, μέχρι στιγμής.
Ήδη η υπόθεση προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δηλώνει μέσω Twitter ότι «το Κοινοβούλιο στέκεται απέναντι στη διαφθορά, με αποφασιστικότητα» και ότι θα συνεργαστεί πλήρως με όλες τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη. Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν θέλει να σχολιάσει εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων σε μία δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Our @Europarl_EN stands firmly against corruption.
Article inline ad #5
At this stage, we cannot comment on any ongoing investigations except to confirm that we have & will cooperate fully with all relevant law enforcement & judicial authorities.
We’ll do all we can to assist the course of justice.
— Roberta Metsola (@EP_President) December 10, 2022
«Μένω άναυδη από αυτές τις καταγγελίες, οι οποίες προφανώς έχουν αρνητικές επιπτώσεις για το Κοινοβούλιο», δηλώνει η Γερμανίδα αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Νίκολα Μπέερ από το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP). «Η διαφθορά δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο, η έρευνα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους» δηλώνει στο Euronews εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στην Ευρωβουλή. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα. Ο Ντάνιελ Φρόιντ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και συμπροεδρεύων στην «ομάδα εργασίας κατά της διαφθοράς» δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος» από τις καταγγελίες και απαιτεί «πλήρη διαλεύκανση».
«Αναβάλλονται» οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ;
Τη Δευτέρα επρόκειτο να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Κατάρ, αλλά και το Κουβέϊτ, για την απολοποίηση των διαδικασιών παροχής βίζας στην ΕΕ. Ωστόσο, υπό το βάρος των τελευταίων καταγγελιών η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), ζήτησε να αναβληθούν οι διαπραγματεύσεις. Το αίτημα προσυπογράφουν ευρωβουλευτές των Πρασίνων, καθώς και ο συμπροεδρεύων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μάρτιν Σίρντεβαν. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν έχει ασκηθεί επιρροή προς τους βουλευτές ή τους υπαλλήλους της Ευρωβουλής καθώς συντάσσεται το σχέδιο ψηφίσματος για την απελευθέρωση της βίζας» αναφέρει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μάρτιν Μάρκβαρντ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Σειρά δημοσιευμάτων στο Βέλγιο, αλλά και στη Γερμανία, εμπλέκουν στην υπόθεση την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου δεν υπήρχε σχετική επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά της εισαγγελίας. Ήδη, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει διαγράψει την Εύα Καϊλή. Η Γερμανίδα αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Νίκολα Μπέερ δηλώνει ότι η ευρωβουλευτής «θα πρέπει σε ένα πρώτο βήμα να αποχωρήσει από τη θέση της αντιπροέδρου» και, εάν τυχόν επιβεβαιωθούν οι υποψίες περί διαφθοράς, στη συνέχεια να παραδώσει και την έδρα της. Πάντως η Νίκολα Μπέερ επισημαίνει ότι έχει γνωρίσει την Εύα Καϊλή από τη συνεργασία τους στο προεδρείο του Κοινοβουλίου και είχε αποκομίσει την εντύπωση ότι ήταν πάντα «επιμελής, ευπρεπής, με σταθερό φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό».
Μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Tagesspiegel, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν καλεί επίσης την Εύα Καϊλή να αποχωρήσει. «Ελπίζω να έχει την ευαισθησία να παραδώσει την έδρα της», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Η διαφθορά δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό», προειδοποιεί από την πλευρά της η Διεθνής Διαφάνεια. Όσο για τη γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, επισημαίνει ότι «η δικαστική έρευνα είναι ακόμη στην αρχή, αλλά είναι σαφές ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι υποψίες περί διαφθοράς, το κύρος και η νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υποστούν βαρύ πλήγμα».
Πηγή: Deutsche Welle
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ