Στον «αέρα» ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος ελέω Ρεπουμπλικανών – Galaksias Portal News
«Παραπαίει» η συμφωνία-ορόσημο του 2021, η οποία επετεύχθη με την διαμεσολάβηση του ΟΟΣΑ, για την παγκόσμια φορολόγηση στους μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους και τις πολυεθνικές με σκοπό να πληρώνουν περισσότερα στον τόπο που δραστηριοποιούνται, κάτω από την αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι αναπτυσσόμενες χώρες προσπάθησαν να μεταφέρουν τις διεθνείς φορολογικές διαπραγματεύσεις από τον ΟΟΣΑ στον ΟΗΕ, όπου θα ασκούσαν μεγαλύτερη επιρροή, περιπλέκοντας περαιτέρω τις συνομιλίες για την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Όπως επισημαίνουν οι FT, αυτοί οι παράγοντες, καθώς και οι δυσκολίες οριστικοποίησης του κειμένου της Συνθήκης, θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την τήρηση της προθεσμίας για την υπογραφή της τον Ιούνιο και έχουν ωθήσει την ευρωπαϊκή πλευρά σε αναζήτηση τρόπου αναβίωσης της συμφωνίας κατά την συνάντηση των ΥΠΟΙΚ των G20 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
«Είναι κάτι σαν τέλεια καταιγίδα. Ο ΟΟΣΑ έχει κολλήσει σε ένα έργο χωρίς πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας», είπε ανώνυμος αξιωματούχος στην εφημερίδα. «Ο πρώτος πυλώνας βρίσκεται σε αδιέξοδο επειδή οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να τον επικυρώσουν… και επομένως έχουμε μια συμφωνία που δεν μπορεί να εφαρμοστεί».
Το 2021, περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν μια πολιτική συμφωνία με δύο σκέλη που προωθούσε τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση σε περισσότερο από έναν αιώνα. Ο δεύτερος πυλώνας εισάγει έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15% και άρχισε να ισχύει φέτος. Ωστόσο, το πρώτο σκέλος της συμφωνίας αποδείχθηκε πιο δύσκολο να εφαρμοστεί.
Το μορατόριουμ για τους μονομερείς φόρους ψηφιακών υπηρεσιών, προβλέπει εισφορές που ως επί το πλείστον θα γίνονταν αισθητές από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ.
Ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση, για τις διεθνείς φορολογικές συνθήκες στη Γερουσία των ΗΠΑ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων -67 ψήφους- για επικύρωση. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών, η οποία κατέχει ένα ισχνό προβάδισμα με τις 51 έδρες της, δεν έχει τις ψήφους για να ξεπεράσει την αντίθεση από τους αντίπαλους Ρεπουμπλικάνους.
Χωρίς την επικύρωση των ΗΠΑ, η απαιτούμενη ελάχιστη βάση για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία δεν θα πληρούταν.
Επιπλέον περιπλοκές από μία νέα νίκη Τραμπ
Εντωμεταξύ, μια πιθανή εκλογική νίκη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να καταστρέψει την όλη διαδικασία.
«Το ερώτημα είναι εάν μετά τις εκλογές θα υπάρξει πολιτική ανταπόκριση από τις ΗΠΑ», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
«Υπάρχει πίεση σε όλους, όχι μόνο στις ΗΠΑ. Υπάρχει πίεση στην ΕΕ και σε όλες τις άλλες 140 χώρες για να επιτευχθεί συμφωνία», σχολίασαν οι αμερικανικές πηγές των FT, προσθέτοντας πως οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ δεν θα «σπαταλούσαν τον χρόνο τους» εάν δεν «πίστευαν ότι είχαν την ευκαιρία να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού».
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να πιέσουν τους υπουργούς Οικονομικών της G20 στη Βραζιλία για να δεσμευτούν στο χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου. Ένα προσχέδιο του ανακοινωθέντος της G20, το οποίο είδαν οι Financial Times, ζητά «την επίτευξη έγκαιρης συμφωνίας για την πολυμερή σύμβαση με σκοπό την υπογραφή της έως τα τέλη Ιουνίου 2024».
Ωστόσο, η διατύπωση σχετικά με την «ταχεία εφαρμογή» που ζητήθηκε από την ΕΕ και τη Γαλλία δεν περιλαμβάνεται. Το ανακοινωθέν είναι υπό διαπραγμάτευση και μπορεί ακόμα να αλλάξει.
Εντωμεταξύ, από τη στιγμή που εξασφάλισαν μεγαλύτερο ρόλο για τον ΟΗΕ σε παγκόσμια φορολογικά ζητήματα λόγω της απογοήτευσης για τη διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΟΣΑ, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις μειώνοντας περαιτέρω τη δυναμική για την τήρηση της προθεσμίας του Ιουνίου.
Η Βραζιλία, η οποία ψήφισε υπέρ του ΟΗΕ για τη θέσπιση σύμβασης για τη διεθνή φορολογική συνεργασία πέρυσι, ασκεί επί του παρόντος την προεδρία των G20. Κάλεσε τον ΟΗΕ να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα στη φορολογική του ατζέντα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 την Πέμπτη. Έχει επίσης προσκληθεί ο ΟΟΣΑ.
Η εναλλακτική λύση στο παγκόσμιο φορολογικό πλαίσιο θα μπορούσε να είναι ένα συνονθύλευμα φόρων που θα καθορίζονται από τις χώρες σε επιμέρους βάσεις, λένε αναλυτές.
«Η ΕΕ θα πρέπει να δώσει στις ΗΠΑ προθεσμία, λέγοντας ότι το 2025 πρέπει να ανταποκριθούν με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Και αν δεν το κάνουν, η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει έναν φόρο ψηφιακών υπηρεσιών», δήλωσε ο Paul Tang, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ολλανδία.
To άρθρο Στον «αέρα» ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος ελέω Ρεπουμπλικανών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ