Οικονομία

Συναγερμός για τα αυξανόμενα κρούσματα στρεπτόκοκκου – Galaksias Portal News

Ανησυχία έχει προκληθεί μετά τον θάνατο από στρεπτόκοκκο, τόσο του 28χρονου από τον Τύρναβο Λάρισας, όσο και της 9χρονης από το Διδυμότειχο.

Ειδικά στην περίπτωση του 28χρονου, ενώ είχε προσβληθεί από στρεπτόκοκκο για αρκετό καιρό, οι γιατροί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τι έχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος;

Η «Ζούγκλα» ήρθε σε επικοινωνία με τον παιδίατρο Μάριο Ανδρέου, προκειμένου να διαφωτίσει σχετικά με τη λοίμωξη, που έχει παρουσιάσει έξαρση τον τελευταίο καιρό.

Αρχικά, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι πρόκειται «για ένα κοινό μικρόβιο, το οποίο το έχει αρκετός πληθυσμός στο λαιμό του, χωρίς να νοσεί και λέγεται φορέας».

«Το 30% του πληθυσμού μπορεί να έχει αυτόν τον στρεπτόκοκκο στον φάρυγγα του, χωρίς να νοσεί. Υπάρχουν όμως άτομα, τα οποία μόλις ο στεπτόκοκκος “εγκατασταθεί” στο φάρυγγα, δημιουργείται μια νόσος, η οποία λέγεται “φαρυγγοαμυγδαλίτιδα”», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της λοίμωξης ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι: «Μέχρι τώρα είναι πάρα πολύ απλή. Δίνουμε αντιβίωση, όπως είναι το amoxil, για περίπου 10 ημέρες και το παιδί γίνεται πολύ εύκολα καλά, δηλαδή μέσα σε 36 ώρες απύρετο, ενώ μπορεί να επιστρέψει και στο σχολείο του, αλλά συνεχίζουμε την αντιβίωση για 10 μέρες».

Ακόμη, τόνισε ότι ο στρεπτόκοκκος παρατηρείται κατά κύριο λόγο σε παιδιά μέχρι 10 ετών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τις αρχές του 2023 μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του 2024, έχουν παρουσιαστεί συνολικά, 91 κρούσματα, εκ των οποίων τα 41 σε ενήλικες και τα άλλα 50 σε παιδιά ηλικίας, στην πλειοψηφία τους, κάτω των 10 ετών.

Όμως, το ανησυχητικό το οποίο έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές είναι ότι από τα περιστατικά νόσησης έχουν καταγραφεί 24 θάνατοι, από τους οποίους οι 11 αφορούν παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως 8 ετών και αντίστοιχα 13 θάνατοι σε ενήλικες.

Ο κ. Ανδρέου, προειδοποίησε ότι «οποιοσδήποτε πυρετός, ο οποίος είναι πάνω από 38-39, με συμπτωματολογία όπως πόνος στον λαιμό, φαρυγγαλγία και πυρετός είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος».

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου.

Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

Υπάρχει διαθέσιμο στο κοινό κάποιο εμβόλιο;

Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει εμβόλιο για πρόληψη από στρεπτόκοκκο.

Βέβαια, σύμφωνα με ειδικούς υπάρχουν εμβόλια υπό μελέτη.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button