Συνταγές φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη – Galaksias Portal News
Η υποδομή myHealth@EU προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες της ΕΕ να εκτελούν συνταγές φαρμάκων σε όλες τις χώρες που είναι συνδεδεμένες με την υπηρεσία. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος διασυνοριακού κόμβου, καθώς η αρχή έγινε από τη χώρα μας.
Ολοένα και περισσότερες χώρες της ΕΕ συνδέονται στο myHealth@EU, η οποία προσφέρει στους ευρωπαίους πολίτες διασυνοριακές υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας, όπως το να εκτελούν τις συνταγές φαρμάκων στα φαρμακεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αρχή έγινε με τη διασύνδεση της Ελλάδας με δύο χώρες, την Πολωνία και την Ισπανία, ενώ η δυναμικότητα του δικτύου σύντομα θα επεκταθεί και σε ακόμη 9 χώρες της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στην Γαλλία, την Εσθονία, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Φινλανδία.
Για αρχή, τέθηκε σε λειτουργία από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) ο διασυνοριακός κόμβος που συνδέει τα ελληνικά συστήματα συνταγογράφησης με αυτά της Πολωνίας και της Ισπανίας.
Πλέον, ένας Έλληνας που επισκέπτεται την Πολωνία θα μπορεί να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε φαρμακείο της χώρας και να εκτελέσει μία ηλεκτρονική συνταγή δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ του.
Επιπλέον, ένας γιατρός στην Ισπανία θα μπορεί να έχει άμεση και ασφαλή πρόσβαση στο συνοπτικό ιατρικό ενός Έλληνα ασθενή. Το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας, δημιουργείται αυτόματα από τα δεδομένα τα οποία είναι καταχωρημένα στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) κάθε ασθενή.
Αντίστοιχες υπηρεσίες θα προσφέρονται στην Ελλάδα για τους Πολωνούς και τους Ισπανούς πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας.
MyHealth@EU: Απρόσκοπτη παροχή συνταγών φαρμάκων και υπηρεσιών μέσω συστήματος «περιαγωγής»
Όπως ανακοινώθηκε από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Ελλάδα έρχεται πιο κοντά στο σύστημα «περιαγωγής» υπηρεσιών Υγείας.
«Πρόκειται για μια ένα σημαντικό ορόσημο για τη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών να χρησιμοποιούν απρόσκοπτα ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό», σημειώνουν οι αρμόδιες αρχές.
Να σημειωθεί πως η χορήγηση φαρμάκων σε άλλες χώρες καταγράφεται στην εθνική βάση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προκειμένου να αποφευχθεί η πολλαπλή χορήγηση του ίδιου φαρμάκου στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Όπως συμβαίνει και με τη διανομή φαρμάκων εντός των συνόρων μας, ο γιατρός που συνταγογράφησε το φάρμακο ενημερώνεται ότι ο ασθενής εκτέλεσε τη συνταγή.
Τι προσφέρει η υπηρεσία MyHealth@EU
H διασυνοριακή υπηρεσία MyHealth@EU έχει στόχο να διευκολύνει τους ευρωπαίους λήπτες υπηρεσιών υγείας κατά τη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Συγκεκριμένα προσφέρει τη δυνατότητα στους γιατρούς – που βρίσκονται στη χώρα που έχει επισκεφθεί ο ευρωπαίος πολίτης – να έχουν πρόσβαση στη γλώσσα τους, στο συνοπτικό ιστορικό της υγείας του ξένου ασθενούς.
Έτσι, παρακάμπτονται πιθανά προβλήματα κατανόησης της ξένης γλώσσας ή σε περίπτωση που ο ασθενής δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει για οποιονδήποτε λόγο.
Επίσης, μέσω της διασυνοριακής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ηλεκτρονικής χορήγησης φαρμάκων δίνεται στους ευρωπαίους πολίτες η δυνατότητα να προμηθεύονται τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά στη χώρα τους, από φαρμακείο που βρίσκεται σε άλλη χώρα της ΕΕ, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση συνταγής.
Ωστόσο, θα απαιτείται ταυτοπροσωπία μέσω ΑΜΚΑ και επίδειξης αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Στην περίπτωση αυτή, ο πολίτης που εκτελεί ελληνική συνταγή θα χρειαστεί να πληρώσει εξ ολοκλήρου το κόστος του σκευάσματος, όμως, μπορεί στη συνέχεια επιστρέφοντας στη χώρα του να διεκδικήσει την επιστροφή χρημάτων από τον φορέα ασφάλισής του.
Αντίστοιχες δυνατότητες θα έχει και ο ευρωπαίος πολίτης στη χώρα μας.
«Αυτές τις ημέρες είμαστε σε επικοινωνία με την Εσθονία για να ξεκινήσουμε τις δοκιμές. Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγική λειτουργία θα ξεκινάει για κάθε έναν από τους άξονες με κάθε χώρα, εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία τα τεστ», ανέφερε πρόσφατα η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα.
Ο διασυνοριακός κόμβος θα εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες, ενώ με την έλευση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Ηλεκτρονική Υγεία (European Health Data Space – EHDS), η διαλειτουργικότητα των διασυνοριακών κόμβων καθίσταται υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη.
Οι πολίτες θα μπορούν να αναγνωρίζουν εύκολα τις διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας από τη σήμανση «Ηυγείαμου@ΕΕ» ή “MyHealth@EU”.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ