Οικονομία

Ταχέως αναπτυσσόμενη απειλή οι απάτες «Pig butchering» – Άμεση Ενημέρωση

«Pig butchering» ή αλλιώς «σφαγή του χοίρου» είναι η πρακτική κατά την οποία γίνεται πάχυνση των ζώων πριν τα σφάξουν. Ο όρος όμως μεταφορικά παραπέμπει σε μια σειρά από απάτες, που αποτελούν ταχέως αναπτυσσόμενη απειλή.

Στις περιπτώσεις αυτές οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα σε άγνωστούς τους ανθρώπους και δημιουργούν σχέσεις μαζί τους με στόχο να τους ξεγελάσουν αργότερα και να τους αποσπάσουν χρήματα. Το πρόσχημα είναι συχνά το ρομαντικό ενδιαφέρον και η συζήτηση καταλήγει σε επενδυτικές ευκαιρίες, που συνήθως περιλαμβάνουν κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία τής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ, οι ρομαντικές απάτες κόστισαν στα θύματα περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Σχεδόν 70.000 άτομα κατήγγειλαν ένα τέτοιο έγκλημα με μέση αναφερόμενη απώλεια τα 4.400 δολάρια. Ένα θύμα έχασε έως και 2,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ όταν έπεσε θύμα απάτης για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Την ίδια ώρα απάτες σημειώνονται και σε βιομηχανική κλίμακα, με πολλαπλά θύματα. Μόνο το 2021 χάθηκαν 429 εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις απάτες.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες μετάφρασης που έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο ποιότητας και μπορούν εύκολα να βοηθήσουν στη δημιουργία ηλεκτρονικών απατών σε πολλές γλώσσες, και πιο πρόσφατα το ChatGPT, βοηθούν τους απατεώνες να δημιουργήσουν ακόμα πιο πειστικά μηνύματα, ανοίγοντας την πόρτα σε διεθνείς εκστρατείες.

Η εταιρεία ESET που ειδικεύεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εξέδωσε συμβουλές για να αποφύγουμε να πέσουμε θύμα απάτης pig butchering. Συστήνεται να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ανεπιθύμητα μηνύματα και να μην εμπιστευόμαστε κάποιον που μόλις γνωρίσαμε στο διαδίκτυο. Επίσης, να μην συζητάμε την οικονομική μας κατάσταση με άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο και να είμαστε προσεκτικοί όταν λαμβάνουμε επενδυτικές συμβουλές από αγνώστους.

Επίσης, σύμφωνα με το FBI, τα ακόλουθα θα πρέπει να μας εφιστούν την προσοχή:

• Όταν επικοινωνεί μαζί μας μια επαφή έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα ή ένας άγνωστος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

• Όταν η διεύθυνση URL της επενδυτικής πλατφόρμας δεν ταιριάζει με τη διεύθυνση της επίσημης ιστοσελίδας μιας δημοφιλούς αγοράς/ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, αλλά μοιάζει πολύ (typosquatting).

• Όταν λαμβάνουμε προειδοποιήσεις ότι η επενδυτική εφαρμογή που έχουμε κατεβάσει είναι ”μη αξιόπιστη” ή δυνητικά επικίνδυνη.

• Όταν η επενδυτική ευκαιρία ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button