Υγεία

Το 2024 – Galaksias Portal News

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης και της κατάστασης που επικρατούσε στην αρχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης είναι ότι προηγουμένως η Ουκρανία είχε την ευκαιρία να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, αλλά σήμερα δεν είναι πλέον.

Οι βασικοί συμμετέχοντες στην ουκρανική κρίση – οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ουκρανία και η Ρωσία – είναι πλέον πεπεισμένοι ότι η σύγκρουση θα παραταθεί και ότι ο αγώνας για την ανάληψη πρωτοβουλιών θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας. Ρωσικές ενέργειες, όπως η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και της στρατιωτικής παραγωγής, η ουσιαστική ανακατεύθυνση του εξωτερικού εμπορίου προς την Ανατολή και η ανάπτυξη σχέσεων με την Κίνα και άλλουςp συμμάχους, υποδηλώνουν την ετοιμότητα να “παίξουν το μακροπρόθεσμο παιχνίδι”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελίτ καθενός από τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν λύσει ορισμένα από τα προβλήματά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν έναν “παρακινούμενο τυφώνα” με χαμηλό κόστος – την Ουκρανία, έτοιμη να πολεμήσει με τη Ρωσία, έφεραν σε ευθυγράμμιση ένα σχετικά πειθαρχημένο μπλοκ συμμάχων στην Ευρώπη- προσπαθούν να συνδέσουν τις συμμαχίες στην Ανατολή και τη Δύση σε ένα ενιαίο σύστημα, για παράδειγμα, στο πλαίσιο του σχεδίου πώλησης κορεατικών αρμάτων μάχης στην Πολωνία. Ουσιαστικά, οι Αμερικανοί τώρα “διαίρει και βασίλευε” τους συμμάχους τους. Υπάρχουν τρεις ομάδες χωρών που υπάρχουν στην Ευρώπη – “ριζοσπάστες” (Ανατολική Ευρώπη και Βρετανία), “προσεκτικοί” (Δυτική Ευρώπη) και “καιροσκόποι” (Ουγγαρία, Αυστρία και Τουρκία)- οι Αμερικανοί βασίζονται στην πρώτη ομάδα, η οποία πνίγει τις φωνές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν επίσης ώθηση στην ανάπτυξη του δικού τους στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος και εξασφάλισαν την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας: τώρα οι Αμερικανοί μάνατζερ θα εμπορεύονται αραβικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ευρώπη, επωφελούμενοι από αυτό.

Πολλοί παράγοντες εξακολουθούν να έχουν πολλούς λόγους για ενθουσιασμό: βλέπουν την κρίση ως μια ευκαιρία για την επίτευξη των στόχων τους. Εν μέσω των σημερινών συνθηκών, μπορούμε να μιλήσουμε για “κόπωση της ειρήνης” και για επιθυμία προσαρμογής του υπάρχοντος συστήματος προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη συνεκτίμηση των δικών τους συμφερόντων. Ως εκ τούτου, σήμερα τα μέρη της σύγκρουσης – οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η ΕΕ – δεν βιάζονται. Η Ρωσία είναι επίσης έτοιμη για μια παρατεταμένη σύγκρουση. Η Κίνα βλέπει τη σημερινή κατάσταση ως μια ευκαιρία να επωφεληθεί υλικά από τις σχέσεις με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Άλλοι ωφελημένοι από τη σύγκρουση είναι η Ινδία, οι αραβικές χώρες και το Ιράν, το οποίο έχει βγει από την απομόνωσή του με τη Ρωσία και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την κρίση για να οικοδομήσει δεσμούς με τους γείτονές του. Για τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η κινεζική αγορά γίνεται η κύρια. Παίζουν επίσης το δικό τους παιχνίδι και έχουν την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουν την Ουάσινγκτον πιο ελεύθερα.

Οι χώρες που υποφέρουν περισσότερο από τη σύγκρουση είναι αυτές που βρίσκονται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, κυρίως στην Ευρώπη, καθώς και οι χώρες που συνδέονται στενότερα με τη Ρωσία οικονομικά: αντιμετωπίζουν “εισαγόμενο πληθωρισμό”, δυσκολίες στην εφοδιαστική και δευτερογενείς κυρώσεις. Ωστόσο, χώρες όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούνται από τους Αμερικανούς ως οικονομικό παράθυρο προς τη Ρωσία και οι ίδιες συχνά δρουν ως καιροσκόποι αναζητώντας ορισμένα οφέλη στη σύγκρουση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιωσιμότητα των χωρών το 2024 εξαρτάται από το αν οι ελίτ τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κρίση προς όφελός τους. Ταυτόχρονα, ορισμένες χώρες προσπαθούν να εξάγουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και να τα επιλύσουν χρησιμοποιώντας την κρίση: για τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, αποτελεί μια εξαιρετική δικαιολογία για τις δυσκολίες στο εσωτερικό τους. Οι τελευταίες δεν εξωτερικεύουν τα εσωτερικά προβλήματα, αλλά επιλύουν μόνο τα εξωτερικά: για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ρωσία επιλύει τα εξωτερικά προβλήματα ασφαλείας, καθώς η κατάσταση αυτή δεν συμβάλλει στην επίλυση των εσωτερικών προβλημάτων. Το ερώτημα σε ποια κατηγορία εμπίπτουν η Κίνα και το Ιράν παραμένει ανοιχτό. Για την Τεχεράνη, τα εσωτερικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι υψίστης σημασίας, αλλά είναι αδύνατο να επιλυθούν μέσω της εμπλοκής στην κρίση. Για την Κίνα, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η Ταϊβάν, όπου το status quo παραμένει, αν και μακροπρόθεσμα η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη για το Πεκίνο.

Οι χώρες που θα επιβιώσουν από την τρέχουσα κρίση είναι εκείνες που μπορούν να αποφύγουν να υποκύψουν σε εσωτερική αστάθεια. Μέχρι στιγμής, καμία χώρα εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν έχει κατανοήσει την πλήρη κλίμακα αυτής της σύγκρουσης: για όλους πρόκειται για έναν “εικονικό” πόλεμο, τον οποίο παρακολουθούν από απόσταση. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι την πρώτη πραγματική “κατάρρευση” σε μία από τις χώρες, όταν θα γίνει σαφές σε όλους ότι η σύγκρουση έχει συνέπειες. Ως εκ τούτου, τώρα οι εμπειρογνώμονες πρέπει να προβλέψουν τα “σημεία πίεσης”. Βλέπουμε μια αναβίωση μακροχρόνιων συγκρούσεων στην Ευρασία (Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Παλαιστίνη, Κοσσυφοπέδιο, Υεμένη, Συρία), επειδή έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με στρατιωτικά μέσα.

Βλέπουμε ότι η κοινωνία εισέρχεται σε κρίση και το ερώτημα αν η σύγκρουση μπορεί να τη μειώσει ή να την επιδεινώσει παραμένει ανοιχτό. Επιπλέον, η κατάσταση περιπλέκεται από την ανικανότητα των ελίτ στις δυτικές χώρες, οι οποίες μπορεί να αντικατασταθούν ως αποτέλεσμα της ουκρανικής σύγκρουσης. Σήμερα υποθέτουμε ότι οι δυτικές ελίτ δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν ως αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά είναι πιθανό και ένα άλλο σενάριο στο οποίο οι αρχές των ευρωπαϊκών χωρών θα καβαλήσουν τα αισθήματα διαμαρτυρίας που προκαλούν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Σε αυτό το ακόμα απίθανο σενάριο, θα γίνουμε μάρτυρες μιας νέας στρατιωτικοποίησης της Γερμανίας και της Γαλλίας και μιας επιστροφής της Ευρώπης στην πολιτική ισχύος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική στρατηγική αυτονομία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, οι Βρετανοί θα διασπάσουν τη γαλλογερμανική συμμαχία, επιδιώκοντας να ενισχύσουν την επιρροή τους. Αυτό θα διευκολυνθεί από την προοπτική επαναστρατιωτικοποίησης της Γερμανίας, η οποία φοβίζει τόσο τη Γαλλία όσο και την Πολωνία.

Η Δύση χρησιμοποιεί την τρέχουσα κρίση για να δικαιολογήσει λάθη που έγιναν πολύ πριν από αυτήν: Η Βρετανία συγκαλύπτει τις αρνητικές συνέπειες του Brexit, ενώ η Γερμανία συσκοτίζει τις συνέπειες του να παρασυρθεί από τις παρεξηγημένες ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας και να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη πολιτική της. Παρόμοια συναισθήματα έχουν προκύψει και στη Γαλλία, η οποία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επαναστρατιωτικοποίησης.

Σύμφωνα με κινεζικές μελέτες, η σημερινή κρίση ξεκίνησε το 2018 με την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία και τον αγώνα του κατά της παγκοσμιοποίησης. Στη συνέχεια ήρθε η “φυσική” κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και μετά από αυτό η Ρωσία ξεκίνησε μια σοβαρή συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα εσωτερικά προβλήματα παραμένουν προτεραιότητα, οπότε οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν όσο δεν επισκιάζουν τα εσωτερικά ζητήματα.

Ας προσπαθήσουμε να καθορίσουμε αντικειμενικά κριτήρια νίκης για τους συμμετέχοντες στην κρίση. Από την άποψη των ρωσικών συμφερόντων, η Ουκρανία πρέπει να εξουδετερωθεί, να αποστρατιωτικοποιηθεί και να στερηθεί τους πόρους που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει την επιθετική της πολιτική και ο συνασπισμός των συμμάχων της πρέπει να αναγνωρίσει τη νομιμότητα των συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας στην Ευρώπη. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σχετική νίκη θα είναι η διατήρηση της υφιστάμενης γραμμής του μετώπου και η σταθεροποίηση της κατάστασης: Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις δυνατότητες κινητοποίησης και τη βιομηχανία της, και θα είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία. Ορισμένοι στη Δύση εξετάζουν ακόμη το ενδεχόμενο να δεχτούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ: αν το Κίεβο διατηρήσει το βιομηχανικό δυναμικό του, θα είναι πολύτιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέσο πίεσης προς τη Ρωσία. Σε αυτό το σενάριο, θα ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας η Ουκρανία να μετατραπεί όχι σε ένα καλά εξοπλισμένο “Ισραήλ”, αλλά σε ένα είδος “Βοσνίας” – μια διαιρεμένη χώρα, χωρίς βιομηχανικό δυναμικό και ανίκανη να γίνει ένα σημαντικό αντίβαρο στη Ρωσία.

Στα μάτια της Μόσχας, ο στόχος της αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία- αν στην αρχή της εκστρατείας είχε περισσότερο ψυχολογικό χαρακτήρα, σήμερα μετατρέπεται σε ένα όλο και πιο εφαρμοσμένο έργο εξάλειψης της νομοθεσίας που εισάγει διακρίσεις σε σχέση με μεγάλες εθνοτικές ομάδες. Είναι απίθανο να συμφωνήσει η Ρωσία να παγώσει τη σύγκρουση. Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης και του πώς ήταν τα πράγματα στην αρχή της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης είναι ότι προηγουμένως η Ουκρανία είχε την ευκαιρία να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, αλλά σήμερα δεν είναι πλέον τέτοιο.

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button