Το 76% των γιατρών θα συνταγογραφούσε νέες θεραπείες mRNA – Galaksias.gr
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Η ισχυρή πλειοψηφία των γιατρών παγκοσμίως (το 76%) θα συνταγογραφούσε μελλοντικά νέες θεραπείες mRNA, μόλις είναι διαθέσιμες, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μελλοντικά στην υγειονομική περίθαλψη, πέρα από την Covid-19.
Σύμφωνα με έρευνα της Sermo, στην οποία συμμετείχαν 1.200 γιατροί από 14 ειδικότητες, η ογκολογία είναι ο θεραπευτικός τομέας με τα περισσότερα οφέλη από τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Ο κλινικός ενθουσιασμός είναι σε υψηλά επίπεδα με τους συμμετέχοντες γιατρούς να συμφωνούν ευρέως ότι η αποδοχή από πλευράς των ασθενών θα είναι μια πρόκληση, λόγω της παραπληροφόρησης σχετικά με την τεχνολογία που έκανε την εμφάνιση της εν μέσω της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, το 61% των ιατρών που συμμετείχαν στην έρευνα θεώρησαν ότι οι ασθενείς θα δίσταζαν να αποδεχθούν τη νέα τεχνολογία mRNA, λόγω της πόλωσης που υπάρχει με το εμβόλιο κατά της Covid-19.
«Η τεχνολογία mRNA θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας και φέτος, αλλά όχι μόνο λόγω τις συσχέτισης που υπάρχει ήδη με τις μολυσματικές ασθένειες», όπως δηλώνει ο Δρ. Γκάι Τζόουνς, Ιατρικός Διευθυντής Ογκολογίας της Νεβάδα και Μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου της Sermo. «Η συγκεκριμένη τεχνολογία δείχνει πολλά υποσχόμενες δυνατότητες για τη θεραπεία του καρκίνου, ειδικά ταυτόχρονα με άλλες ανοσοθεραπείες».
Βασικά ευρήματα
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλα βασικά ευρήματα της μελέτης Sermo, η κλινική αξιοποίηση των βιοδεικτών εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας, για την οποία δηλώνουν και μεγαλύτερο ενθουσιασμό ως προς την αξιοποίηση της το 2023.
Οι ογκολόγοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη καινοτομία, όπως δηλώνει το 60% των ερωτηθέντων. Το ενδιαφέρον των γιατρών για την αξιοποίηση των βιοδεικτών είναι πολύ υψηλό, με το 25% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι το υψηλό αρχικό κόστος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την αύξηση των κλινικών δοκιμών.
Μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις περιλαμβάνεται η διαθεσιμότητα των δοκιμών (16%) καθώς και οι σύνθετες απαιτήσεις για την διαχείριση των βιοδεικτών (14%). Ωστόσο, παρά τα εμπόδια, πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν ήδη τους βιοδείκτες, αποτελώντας κρίσιμο επιστημονικό εργαλείο.
Την ίδια στιγμή, όσον αφορά την καινοτομία στις νέες τεχνολογίες θεραπείας, ο ενθουσιασμός παραμένει υψηλός. Το 34% των ερωτηθέντων γιατρών ανέφερε ότι η εξατομικευμένη ιατρική είναι η καινοτομία που αναμένουν περισσότερα το 2023.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ