Το European Chips Act προσφέρει ευκαιρίες στην Ελλάδα στο χώρο των ημιαγωγών
Το ερώτημα αυτό ήρθε στο προσκήνιο μετά την ομιλία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη στο Emerging Tech Forum που διοργάνωσε μέσα στην εβδομάδα η HETIA (Hellenic Emerging Technologies Industry Association).
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για τεράστιες αλλαγές στις αλυσίδες αξίας καθώς οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έχουν ως αποτέλεσμα «το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να συμβαίνει στην πραγματικότητα μία “επαναβιομηχάνιση” της Δύσης και κομμάτια των εφοδιαστικών αλυσίδων να περνάνε πίσω στις χώρες από τις οποίες είχαν φύγει».
Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης «κομμάτια της αλυσίδας αυτής μεταφέρονται από την Ανατολή πίσω στη Δύση. Βλέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνουν συγκεκριμένες χρηματοδοτικές και νομοθετικές προσεγγίσεις για το πώς θα μπορούσαν να δράσουν ως καταλύτες σε αυτήν τη προσπάθεια. Και εκ των πραγμάτων με δεδομένο το Chips Act, το οποίο έρχεται, πρέπει και εμείς ως χώρα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα ενταχθούμε σε αυτή την αλυσίδα αξίας». Αναλύοντας πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό, εξήγησε ότι η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί σε μια σειρά από ζητούμενα.
«Το ένα είναι να κάνουμε capacity building, δηλαδή να βρούμε πώς αυτό το αποτύπωμα μπορεί να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα γίνει μοχλεύοντας τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αξιοποιώντας τις πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες θα έρθουν τα επόμενα χρόνια μέσω του chips act και μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ένα ακόμη κομμάτι της εξίσωσης είναι πώς μπορούμε για το συγκεκριμένο πεδίο να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες να είναι “έξυπνες” σε επίπεδο νομοθεσίας ή και γενικά στο πλαίσιο ενός industrial policy που θα συμβάλει στο να παράξουμε μεγαλύτερη αξία. Και βεβαίως να προσπαθήσουμε, όπως κάναμε σε άλλες περιπτώσεις, σε αυτή τη μεγάλη γεωπολιτική ανακατάταξη να διεκδικήσουμε και εμείς το δικό μας κομμάτι με δεδομένο ότι στη χώρα συντελείται μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος γενικά στον τομέα της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού».
Το European Chips Act
Η ευκαιρία της Ελλάδας βρίσκεται στο European Chips Act, μία πρωτοβουλία της ΕΕ με σκοπό την κινητοποίηση έως 43 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην παραγωγή chips μέχρι το 2030!
Ο λόγος για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι απλός. Όπως επεσήμανε στο ίδιο συνέδριο ο Θωμάς Σκορδάς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EE – DG CONNECT, το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών αξίας 440 δισ. ευρώ είναι περίπου στο 8%, και η ΕΕ βασίζεται αυτή την στιγμή σε ημιαγωγούς που κατασκευάζονται στο εξωτερικό. «Αυτή η εξάρτηση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή κατά την πανδημία» τόνισε ο κ. Σκορδάς. Γι’ αυτό και προχωρά με την πρωτοβουλία του European Chips Act που «θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 43 δισ. ευρώ και θα θεσπίσει μέτρα για την προετοιμασία, την πρόβλεψη και την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, από κοινού με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους μας».
Article inline ad #5
Η πράξη για τα μικροκυκλώματα εστιάζεται σε τρεις πυλώνες:
-την πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη», η οποία στηρίζει την ανάπτυξη τεχνολογικών ικανοτήτων και τη σχετική έρευνα και καινοτομία
– ένα νέο πλαίσιο για την εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας μέσω της προσέλκυσης αυξημένων επενδύσεων
-έναν μηχανισμό για την παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών και τον συντονισμό των δράσεων σε καταστάσεις κρίσης
Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα καθώς έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο από τους πόρους που θα διατεθούν δημιουργώντας πλατφόρμες λογισμικού, οι οποίες θα δίνουν προστιθέμενη αξία στα εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών που θα δημιουργηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και στους υπόλοιπους συμμάχους της Γηραιάς Ηπείρου όπως τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ