Πολιτισμός

14 εξαιρετικές εκθέσεις τέχνης που πρέπει να δείτε στην Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στα Αγγλικά

Η Ευρώπη είναι ένας θησαυρός από κορυφαίες εκθέσεις τέχνης, και αυτό το φθινόπωρο δεν διαφέρει! Δείτε τις αγαπημένες μας επιλογές που δεν θα θέλετε να χάσετε.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι γκαλερί παγκόσμιας κλάσης σε όλη την Ευρώπη βάζουν τα δυνατά τους φέτος το φθινόπωρο με μια πληθώρα από εκθέσεις, εγκαταστάσεις και αναδρομικές εκθέσεις τέχνης που δεν πρέπει να χάσετε.

Από μια έκθεση του Βαν Γκογκ που παρουσιάζεται «μία φορά στον αιώνα» στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου μέχρι ένα πολυπόθητο αφιέρωμα στην Gabriele Münter στο Εθνικό Μουσείο Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης, οι λάτρεις της τέχνης θα έχουν πραγματικά πολλές επιλογές.

Αισθάνεστε λίγο συγκλονισμένοι ή δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Μην ανησυχείτε – εδώ είναι ο οδηγός μας για 14 από τις καλύτερες εκθέσεις για τις οποίες θα θέλετε να κλείσετε πτήση.

«Σουρεαλισμός» στο Κέντρο Πομπιντού (Παρίσι, Γαλλία)

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Σουρεαλισμού – γιορτάζοντας τη δημοσίευση του Σουρεαλιστικού Μανιφέστου τον Οκτώβριο του 1924. Έτσι, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να δείτε την έκθεση «Σουρεαλισμός;» στο Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού, η οποία συγκεντρώνει έργα εμβληματικών καλλιτεχνών όπως ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Ρενέ Μαγκρίτ, ο Μαξ Ερνστ και ο Joan Miró. Σχεδιασμένη «σαν λαβύρινθος», η έκθεση τιμά επίσης τις γυναίκες σουρεαλίστριες, όπως η Leonora Carrington και η Dora Maar. Το αξιοθέατο της έκθεσης; Ένα κεντρικό «τύμπανο» που φιλοξενεί το πρωτότυπο σουρεαλιστικό μανιφέστο, ως ειδικό δάνειο από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, συνοδευόμενο από μια προβολή πολυμέσων που ζωντανεύει τη δημιουργία του μανιφέστου.

Η έκθεση«Σουρεαλισμός» στο Centre Pompidou θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου 2025.

Mark Bradford: Bahnhof (Βερολίνο, Γερμανία).

Σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του ιστορικού κτηριακού συγκροτήματος Rieckhallen στο Hamburger Bahnhof στο Βερολίνο. Εκτείνεται σε δύο δεκαετίες, η παράσταση παρουσιάζει 20 από τα έργα του 62χρονου καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων πίνακες, γλυπτά και εγκαταστάσεις, που εξερευνούν τη φυλή, το φύλο και την οικονομική ανισότητα. Η τέχνη του Μπράντφορντ, που έχει τις ρίζες της στην ανατροφή του στο Λος Άντζελες, χρησιμοποιεί αντικείμενα όπως αφίσες και αποκόμματα εφημερίδων για να αντιμετωπίσει κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, ιδιαίτερα την εμπειρία των Μαύρων Αμερικανών. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν το μνημειακό γλυπτό Spoiled Foot και τη διαδραστική ζωγραφική δαπέδου Float. Το «Mark Bradford: Keep Walking» στο Hamburger Bahnhof θα διαρκέσει έως τις 18 Μαΐου 2025.

«Noah Davis» at DAS Minsk (Potsdam, Germany)

Η DAS MINSK στο Πότσνταμ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη θεσμική έρευνα για τον αείμνηστο Noah Davis (1983-2015), η οποία θα προβάλλεται από τις 7 Σεπτεμβρίου. Με περισσότερα από 50 έργα, αυτή η αναδρομική έκθεση καλύπτει ολόκληρη την καριέρα του Davis και θα ταξιδέψει αργότερα στο Barbican του Λονδίνου και στο Μουσείο Hammer στο Λος Άντζελες. Επιμελημένη χρονολογικά, η έκθεση αναδεικνύει τη δημιουργική πορεία του Davis από την πρώτη του έκθεση το 2007 έως τον πρόωρο θάνατό του στα 32 του χρόνια το 2015, και περιλαμβάνει αθέατους πίνακες, έργα σε χαρτί και γλυπτά. Υπόσχεται να είναι ένας συναισθηματικός, αξέχαστος φόρος τιμής σε έναν καλλιτέχνη του οποίου η κληρονομιά συνεχίζει να έχει απήχηση.

Η έκθεση«Noah Davis» στο DAS Minsk θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2025.

«Βαν Γκογκ: Ποιητές και εραστές» στην Εθνική Πινακοθήκη (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)

Σε αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως ένα θέαμα “μία φορά στον αιώνα”, η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει πάνω από 60 εκπληκτικά έργα του θρυλικού Βίνσεντ Βαν Γκογκ έργα, όπως τα «Starry Night Over the Rhône», «The Yellow House» και «Sunflowers». Εκτός από αυτά τα παγκοσμίως γνωστά αριστουργήματα, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια επιλογή από σπάνια εμφανιζόμενους πίνακες και σχέδια του Βαν Γκογκ, προσφέροντας μια εις βάθος εξερεύνηση της δημιουργικής εξέλιξης του καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια των μεταμορφωτικών του χρόνων στην Αρλ και στο Σεν Ρεμί. Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά περισσότερα – αυτή είναι μια έκθεση που απλά δεν πρέπει να χάσετε!

Η έκθεση «Van Gogh: Poets and Lovers» στην Εθνική Πινακοθήκη θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου 2025.

«Γερμανικός εξπρεσιονισμός» στο Moderna Museet (Στοκχόλμη, Σουηδία)

Αυτή η έκθεση συγκεντρώνει το ζωντανό, οριοθετικό έργο της ομάδας Die Brücke (Η Γέφυρα), η οποία συγκλόνισε την καλλιτεχνική σκηνή των αρχών του 20ού αιώνα με τα ζωηρά χρώματα και τις απλοποιημένες μορφές της. Ιδρύθηκε το 1905 από μια επαναστατική ομάδα φοιτητών αρχιτεκτονικής και η τέχνη της Brücke σηματοδοτεί την αρχή της σημαντικής συμβολής της Γερμανίας στον μοντερνισμό και τη δημιουργία του εξπρεσιονισμού. Για πρώτη φορά στη σκανδιναβική περιοχή, το Moderna Museet της Σουηδίας επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν μια συλλογή από πίνακες, σχέδια και γλυπτά των ιδρυτών της Brücke – Ernst Ludwig Kirchner, Otto Bleyl, Erich Heckel και Karl Schmidt-Rottluff – καθώς και μεταγενέστερων μελών όπως ο Emil Nolde και ο Max Pechstein.

Η έκθεση«Γερμανικός Εξπρεσιονισμός» στο Moderna Museet θα διαρκέσει από τις 21 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 9 Μαρτίου 2025.

Η έκθεση Céline Laguarde (1873-1961): Musée d’Orsay (Παρίσι, Γαλλία)

Το Musée d’Orsay αναδεικνύει το έργο της Σελίν Λαγκάρντ, μιας πρωτοποριακής φιγούρας στον πικτοραλισμό των αρχών του 20ου αιώνα, σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση. Είναι η πρώτη έκθεση αποκλειστικά αφιερωμένη σε γυναίκα φωτογράφο που δραστηριοποιήθηκε στη Γαλλία πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έκθεση, με περίπου 140 πρωτότυπες εκτυπώσεις της Laguarde, αποκαλύπτει την τεράστια συμβολή της στη φωτογραφία και την επιρροή της στον καλλιτεχνικό κόσμο της εποχής της. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε όχι μόνο «μια γυναίκα φωτογράφο που αναγνωρίζεται τώρα ότι ήταν η πιο σημαντική που εμφανίστηκε στη Γαλλία κατά τα πρώτα εβδομήντα πέντε χρόνια της ύπαρξης του μέσου, αλλά και, και κυρίως, μιας καλλιτέχνιδας που έχει ήδη αναγνωριστεί σε αυτήν. ως μια από τις σημαντικότερες φωτογράφους της εποχής της». Το «Céline Laguarde (1873-1961): Photographer» στο Musée d’Orsay θα διαρκέσει από τις 24 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 12 Ιανουαρίου 2025.

«Monet and London: Views of the Thames’ at Courtauld Gallery» (London, UK)

Για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια, η εξαίσια γκαλερί Courtauld στο Λονδίνο συγκεντρώνει τους ιμπρεσιονιστικούς πίνακες του Κλοντ Μονέ για το Λονδίνο. Δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του Γάλλου καλλιτέχνη στην πρωτεύουσα μεταξύ 1899 και 1901 και περιλαμβάνουν έργα με τη γέφυρα Charing Cross, τη γέφυρα Waterloo και τα σπίτια του Κοινοβουλίου. Η μεγάλη έκθεση εκπληρώνει επιτέλους την πάγια επιθυμία του Μονέ να εκτεθούν οι πίνακες αυτοί στο Λονδίνο, μόλις 300 μέτρα από το σημείο όπου πολλοί από αυτούς ζωγραφίστηκαν. Πάρτε τον Μονέ μου!

“Ο Μονέ και το Λονδίνο: Views of the Thames” στην Courtauld Gallery θα διαρκέσει από τις 27 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 19 Ιανουαρίου 2025.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Helen Frankenthaler»: στο Palazzo Strozzi (Φλωρεντία, Ιταλία).

Μέσω της καινοτόμου τεχνικής της soak-stain, η οποία περιελάμβανε την έκχυση αραιωμένων λαδομπογιών σε μη ασταρωμένο καμβά και τη μοναδική προσέγγιση της αφαίρεσης, η Helen Frankenthaler μεταμόρφωσε τον τομέα της ζωγραφικής και άνοιξε το δρόμο για τις μελλοντικές γενιές καλλιτεχνών. Τώρα, αυτό το φθινόπωρο, το ιστορικό Palazzo Strozzi φιλοξενεί μια εκτεταμένη έκθεση που παρουσιάζει το έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα. Θα εξερευνήσει την καλλιτεχνική της εξέλιξη από το 1953 έως το 2002, στην οποία μπόρεσε να ξεχωρίσει στον κυρίως ανδρικό τομέα των Αφηρημένων Εξπρεσιονιστών. Το «Helen Frankenthaler: Painting without Rules» στο Palazzo Strozzi θα διαρκέσει από τις 27 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 26 Ιανουαρίου 2025.

«Chagall» at ALBERTINA Museum (Vienna, Austria)

Από τις 28 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το μουσείο ALBERTINA παρουσιάζει περίπου 90 μαγευτικά έργα του Marc Chagall, ίσως του πιο διάσημου Εβραίο καλλιτέχνη του 20ου αιώνα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βυθιστούν στις ζωντανές απεικονίσεις της αγάπης και της ζωής του Chagall, που κατοικούνται από ιδιότροπες επαναλαμβανόμενες φιγούρες όπως γαϊδούρια και κοκόρια, πολλά από τα οποία βρίσκονται στο οδυνηρό σκηνικό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Το «Chagall» στο Μουσείο ALBERTINA διαρκεί από τις 28 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2025.

«Paula Rego: Power Games» at Kunstmuseum Basel (Basel, Switzerland)

Η Paula Rego, μία από τις πιο συναρπαστικές παραστατικές ζωγράφους των τελευταίων δεκαετιών, παρουσιάζεται επιτέλους στην Ελβετία στο Kunstmuseum της Βασιλείας. Το έργο της 87χρονης Πορτογαλο-Βρετανίδας καλλιτέχνιδας είναι ένας ανεμοστρόβιλος εικόνων και κρυπτικού χιούμορ, μεταμορφώνοντας αρχετυπικές φιγούρες από παραμύθια και λαϊκές παραδόσεις σε πραγματικές, σύνθετες γυναίκες που περιηγούνται στη σκληρή πραγματικότητα της ζωής. Με πίνακες, γραφικά έργα και αντικείμενα που μοιάζουν με κούκλες από την καριέρα της, η έκθεση-ορόσημο στη Βιέννη προσφέρει στο ελβετικό κοινό την πρώτη ευκαιρία να γνωρίσει το ισχυρό και συχνά στοιχειωτικό καλλιτεχνικό όραμα της Rego στη χώρα μας.

«Paula Rego»: στο Kunstmuseum Basel θα διαρκέσει από τις 28 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 2 Φεβρουαρίου 2025.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Rembrandt-Hoogstraten» στο Kunsthistorisches Museum Vienna (Βιέννη, Αυστρία)

Επίσης στη Βιέννη, και για πρώτη φορά, το Kunsthistorisches Museum παρουσιάζει τον δάσκαλο του μπαρόκ Ρέμπραντ σε μια πρωτοφανή έκθεση. Η παρουσίαση συγκεντρώνει μια εξαιρετική σειρά διεθνών δανείων για να αναδείξει τη συναρπαστική σχέση μεταξύ του σημαίνοντος Ολλανδού καλλιτέχνη της Χρυσής Εποχής και του ταλαντούχου μαθητή του, Samuel van Hoogstraten. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της έκθεσης, το μουσείο αναλαμβάνει ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης, σε συνεργασία με διεθνή ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Rembrandthuis στο Άμστερνταμ, για να αποκαλύψει τα μυστικά πίσω από τις τεχνικές και τα υλικά ζωγραφικής του Ρέμπραντ. Κομβικά κομμάτια, όπως η περίφημη «Μικρή αυτοπροσωπογραφία”» εξετάζονται σχολαστικά και αποκαθίστανται με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής.

Η έκθεση«Rembrandt-Hoogstraten» στο Kunsthistorisches Museum Wien θα διαρκέσει από τις 8 Οκτωβρίου 2024 έως τις 12 Ιανουαρίου 2025.

«Jean Tinguely» στο Pirelli HangarBicocca (Μιλάνο, Ιταλία)

Από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1980, αυτή η έκθεση στο Pirelli HangarBicocca παρουσιάζει πάνω από 30 από τα πιο σημαίνοντα κινητικά γλυπτά του Ελβετού καλλιτέχνη Jean Tinguely (γνωστά επίσημα ως Métamatics). Ο Tinguely, πρωτοπόρος της τέχνης του 20ου αιώνα, είναι γνωστός για την τέχνη του που μεταμορφώνει καθημερινά αντικείμενα σε ιδιότροπα, θορυβώδη, μηχανικά θαύματα, που χορεύουν και κραυγάζουν με απρόβλεπτη ενέργεια. Η παράσταση που δεν χάνεται έχει υποσχεθεί να είναι ένα «ηχητικό και οπτικό σκηνικό μνημειακών κινητικών έργων, όπου οι πολύχρωμες μουσικές εγκαταστάσεις θα αντιπαρατίθενται με κακοφωνικές μηχανές». Το «Jean Tinguely» στο Pirelli HangarBicocca θα διαρκέσει από τις 10 Οκτωβρίου 2024 έως τις 2 Φεβρουαρίου 2025.

«Human, Prix Pictet» at Cercle Cité’s Ratskeller (Luxembourg, Luxembourg)

Αν είστε οπαδός της φωτογραφίας, τότε πρέπει να δείτε την έκθεση ‘Human, Prix Pictet’, που εγκαινιάζεται στο ιστορικό Ratskeller του Cercle Cité στο Λουξεμβούργο. Παρουσιάζεται το έργο 12 φωτογράφων παγκόσμιας κλάσης που έχουν συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα, ενωμένοι κάτω από το θέμα ‘Human’. Μεταξύ των σημαντικότερων στιγμών είναι η νικήτρια του φετινού βραβείου Prix Pictet, Gauri Gill, της οποίας οι υποβλητικές εικόνες καταγράφουν πάνω από δύο δεκαετίες ζωής στην αγροτική περιοχή του Ρατζαστάν της Ινδίας. Εξίσου ισχυρή είναι και η εντυπωσιακή καταγραφή του Ragnar Axelsson για τους αυτόχθονες πληθυσμούς που ζουν στα όρια των κατοικήσιμων περιοχών.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η έκθεση «Human, Prix Pictet» στο Ratskeller του Cercle Cité θα διαρκέσει από τις 18 Οκτωβρίου 2024 έως τις 19 Ιανουαρίου 2025.

«Gabriele Münter»: Thyssen-Bornemisza Museo Nacional (Μαδρίτη, Ισπανία)

Η Gabriele Münter, ιδρυτικό μέλος της επαναστατικής ομάδας Blue Rider, γιορτάζεται σε μια νέα σαρωτική έκθεση στο Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, που σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου της στην Ισπανία. Με πάνω από 100 ζωηρά έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά και φωτογραφίες, η έκθεση ελπίζει να βυθίσει τους θεατές στον βαθιά προσωπικό κόσμο της Münter – όπου καθημερινά αντικείμενα, τοπία και οικείες σχέσεις αποστάζονται στις πιο καθαρές μορφές τους μέσα από τολμηρές γραμμές και εντυπωσιακά χρώματα. Η έκθεση ανοίγει με μια σπάνια ματιά στα πρώιμα εγχειρήματα της Münter στη φωτογραφία, ένα μέσο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής της εξέλιξης, πριν εξερευνήσει τα ταξίδια της στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική με τον σύντροφό της, Wassily Kandinsky. Τα σημαντικότερα έργα περιλαμβάνουν αριστουργήματα από την περίοδο του Μπλε Καβαλάρη, ενώ ακολουθούν τα λιγότερο γνωστά έργα που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της εξορίας της στη Σκανδιναβία.

«Gabriele Münter»: στο Thyssen-Bornemisza Museo Nacional θα διαρκέσει από τις 12 Νοεμβρίου 2024 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2025.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button