Ελλάδα

2η χρονιά αρχαιολογικών ερευνών στον Βοτανικό κήπο Νεοχωρίου – Galaksias.com

Για δεύτερη χρονιά θα συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου σε σημείο που έχει εντοπιστεί μία εγκατάσταση με ιδιαίτερο ερευνητικό και επιστημονικό ενδιαφέρον.

Όπως σας είχε ενημερώσει με ρεπορτάζ το KarditsaLive.Net πρόκειται για μία έρευνα με πενταετή ορίζοντα που ξεκίνησε το 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Και ήδη για το 2023 έχει εγκριθεί η σχετική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η έρευνα γίνεται υπό την διεύθυνση της Επίτιμης Διευθύντριας του ΥΠΠΟΑ Δρ. Αικατερίνης Αποστολίκα-Κυπαρίσση και του Δρ. Ορέστη Αποστολίκα και χρηματοδοτείται από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με τον Δρ. Ορέστη Αποστολίκα, ο οποίος μας ανέφερε πως πρόκειται για μία εγκατάσταση που χρησιμοποιούνταν πιθανόν για 6 μήνες τον χρόνο, στο πλαίσιο της μετακίνησης ζώων. Χρονολογικά εντάσσεται στα όρια της μέσης και αρχαιότερης νεολιθικής εποχής και οι χρονολογήσεις με άνθρακα την τοποθετούν στα 7.900 χρόνια πριν. Περίπου, δηλαδή, στο 5.900 προ Χριστού.

Κατά την διάρκεια των εργασιών το καλοκαίρι του 2022, συνεχίζει ο κ. Αποστολίκας, με την συμμετοχή 7 φοιτητών από τα πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας, αποκαλύψαμε ένα επιπλέον τμήμα της υφιστάμενης θέσης, στην προσπάθεια να βρούμε τον ορίζοντα διαβίωσης.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, προσθέτει, είναι πολύ σπάνια. Κοντά στη Θεσσαλία και σε αυτό το υψόμετρο δεν έχουμε άλλες παρόμοιες. Επί της ουσίας, τονίζει, καταρρίπτεται η άποψη ότι δεν υπήρχε μετακίνηση εκείνη την εποχή στην Θεσσαλία. Ενδεχομένων, καταλήγει, να είναι συνέχιση ακόμα παλαιότερων παραδόσεων από πλήρως νομαδικούς πληθυσμούς.

Τέλος ο κ. Αποστολίκας τόνισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και φέτος το καλοκαίρι, ενώ εξήρε την βοήθεια και την στήριξη από πλευράς Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και ειδικά από τον δήμαρχο κ. Παν. Νάνο.

Πηγή: karditsalive.net

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button