Ελλάδα

25 χρόνια μετά από τη τραγωδία στα Καμένα Βούρλα με την έκρηξη – Galaksias.com

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Απριλίου του 1999, όταν άντρες της τροχαίας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στην παράκαμψη των Καμένων Βούρλων, σταμάτησαν ένα βυτιοφόρο που μεταφέρει προπάνιο για να το ελέγξουν για παράβαση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας των φορτηγών.

Ο οδηγός του βυτιοφόρου, ο 39χρονος Ανδρέας Παπακωνσταντίνου δίνει τα χαρτιά στους αστυνομικούς και κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ένα μικρό φορτηγό, εταιρίας κρεάτων από τη Λαμία, συγκρούεται με μεγάλη ταχύτητα με το βυτιοφόρο, από το φορτηγό βγαίνει ελαφριά τραυματισμένος ο 35χρονος οδηγός του ο Κώστας Μανανάς, τα δύο οχήματα πιάνουν μετά από λίγα δευτερόλεπτα φωτιά.

Η ώρα είναι 4 το απόγευμα, οι αστυνομικοί διακόπτουν την κυκλοφορία που ήταν αρκετά μεγάλη, λόγω Πρωτομαγιάς και καλούν αμέσως την πυροσβεστική. Η πυροσβεστική φτάνει από τη Λαμία μέσα σε 20 λεπτά, με ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις άνδρες. Πλησιάζει τη φωτιά και οι τρεις πυροσβέστες προσπαθούν με το νερό της μάνικας να τη σβήσουν. Δυστυχώς, ήταν ήδη αργά, το προπάνιο, είχε συμπιεστεί μέσα στο βυτίο, λόγω της σύγκρουσης τόσο πολύ, που η έκρηξη ήταν αναπόφευκτη.

Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που το ωστικό κύμα, εκτοξεύει τους τρεις άτυχους πυροσβέστες 150 μέτρα μακριά και βρίσκουν και οι τρεις ακαριαίο θάνατο. Ο οδηγός του βυτιοφόρου, παρότι βρίσκονταν 200 μέτρα μακριά από την έκρηξη, τραυματίζεται θανάσιμα από ένα κομμάτι λαμαρίνας και ο οδηγός του φορτηγού, λόγω της τεράστιας θερμοκρασίας που εκλύεται, εξαϋλώνεται.

Κομμάτια από την καμπίνα του βυτιοφόρου πέφτουν σε μία, ευτυχώς, κλειστή καφετέρια που βρισκόταν 700 μέτρα από την έκρηξη. Το ωστικό κύμα είχε τόσο μεγάλη ένταση που τραυματίστηκαν άλλα 17 άτομα, ενώ θραύσματα από τα δύο οχήματα εκσφενδονίστηκαν μέχρι και 1000 μέτρα μακριά.

Ο αστυνομικός της τροχαίας που σταμάτησε το βυτιοφόρο, όταν έμαθε τι είχε συμβεί, έπαθε νευρικό κλονισμό.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του:

Το βυτιοφόρο είχε σταματήσει μετά την άσπρη γραμμή στη δεξιά λωρίδα και ο οδηγός του φορτηγού έτρεχε ιλιγγιωδώς και δεν πρόλαβε καν να φρενάρει

Οι νεκροί πυροσβέστες ήταν ο πυρονόμος Σωτήρης Σταμέλος, ο αρχιπυροσβέστης Ευστάθιος Ριζόπουλος και ο αρχιπυροσβέστης Νικόλαος Νικολάου. To πυροσβεστικό σώμα τους τιμάει κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου στο μνημείο που έχει στηθεί για αυτούς.

εξωτερικα

Με πληροφορίες από mikropragmata

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button