Υγεία

3D εκτυπωμένα όργανα και ένα χειρουργικό μαχαίρι που «μυρίζει» όγκους

Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Τα νοσοκομεία εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα και τα αυτόνομα χειρουργικά ρομπότ είναι μόνο η αρχή. Για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που εργάζονταν πριν από 75 χρόνια, όταν ιδρύθηκε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ένας σύγχρονος θάλαμος θα ήταν εντελώς αγνώριστος. Κάνοντας μια γρήγορη προβολή στο μέλλον, τα νοσοκομεία πιθανότατα φαίνονται ακόμη πιο διαφορετικά. Αυτές είναι λίγες από τις αλλαγές που είναι πιθανό να δούμε τα επόμενα χρόνια:

 

Πλήρως αυτόνομα χειρουργικά ρομπότ

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins αναπτύσσουν ένα χειρουργικό ρομπότ ικανό να εκτελεί χειρουργικές επεμβάσεις, πλήρως αυτόνομα. Το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με τρισδιάστατη όραση και έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που του επιτρέπει να σχεδιάζει και να προσαρμόζεται κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Πέρυσι, το ρομπότ – που ονομάζεται Smart Tissue Autonomous Robot – πραγματοποίησε μια λαπαροσκοπική διαδικασία σε μοντέλα από ιστό χοίρου ράβοντας με επιτυχία κολοβώματα εντέρου του.

 

Έξυπνες τουαλέτες για παρακολούθηση και ανίχνευση ασθενειών

Τον Μάρτιο του 2023, η εταιρεία έξυπνων κατοικιών Withings ανακοίνωσε το U-Scan, μια συσκευή ανάλυσης ούρων σε σχήμα βότσαλου 90 mm που μπορεί να προσαρτηθεί σε λεκάνη τουαλέτας, από όπου παρακολουθεί βιοδείκτες στα ούρα, όπως τα επίπεδα κετόνης και βιταμίνης C. Η συσκευή, της οποίας η μπαταρία διαρκεί τρεις μήνες μεταξύ των φορτίσεων, μπορεί επίσης να παρακολουθεί τις μηνιαίες ορμονικές διακυμάνσεις των γυναικών, μετρώντας τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης και του pH.

 

Θεραπεία εικονικής πραγματικότητας

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την εταιρεία τεχνολογίας υγείας Oxford VR διαπίστωσαν ότι η θεραπεία εικονικης πραγματικότητας ήταν πιο αποτελεσματική από την τυπική θεραπεία στη μείωση των συμπτωμάτων των αγοραφοβικών ασθενών. Η θεραπεία, που ονομάζεται gameChange, τοποθετεί τους ασθενείς σε ένα προσομοιωμένο περιβάλλον, όπως σε ένα καφέ ή σε ένα λεωφορείο, και τώρα χρησιμοποιείται στο Greater Manchester Mental Health Foundation Trust.

 

Τρισδιάστατα εκτυπωμένα όργανα

Τον περασμένο Φεβρουάριο, μια γυναίκα στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, έλαβε ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο εμφύτευμα του  εξωτερικού τμήματος του δεξιού αυτιού της. Το αυτί κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας κύτταρα χόνδρου που συλλέχθηκαν από το αριστερό της αυτί, τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν σε δισεκατομμύρια αντίγραφα και τελικά εξήχθησαν από τον βιοεκτυπωτή GMPrint της 3DBio Therapeutics. Αυτό ήταν το πρώτο εμφύτευμα αυτού του είδους, αλλά πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης εκτυπώσει με επιτυχία δέρμα, οστά και μίνι όργανα με τρισδιάστατη εκτύπωση.

 

Ανέπαφη παρακολούθηση

Μια ομάδα Αυστραλών και Ιρακινών μηχανικών έχουν αναπτύξει μια οθόνη που μπορεί να μετρήσει την αρτηριακή πίεση ενός ασθενούς χωρίς επαφή. Η συσκευή καταγράφει πρώτα τον ασθενή από μικρή απόσταση για δέκα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αναλύει το βίντεο χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο επεξεργασίας εικόνας που μπορεί να εξάγει ζωτικά σήματα υγείας από δύο περιοχές στο μέτωπο. Η ίδια ομάδα έχει επίσης αναπτύξει παρόμοιες ανέπαφες οθόνες για θερμοκρασία και κορεσμό οξυγόνου.

 

Αυτόματη και αδιαμεσολάβητη τεκμηρίωση περιβάλλοντος

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο γιατροί ήδη χρησιμοποιούν λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας για γρήγορη πλοήγηση στα λειτουργικά συστήματα και πρόσβαση στα αρχεία ασθενών. Τον Μάρτιο του 2023, η Nuance, μια εταιρεία αναγνώρισης ομιλίας που ανήκει στη Microsoft, κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση του λογισμικού που επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να δημιουργεί αυτόματα κλινικές σημειώσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού ενός ασθενούς. Το λογισμικό, που ονομάζεται DAX Express, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη περιβάλλοντος και το GPT-4 του OpenAI.

 

Φορητοί μαγνητικοί τομογράφοι

Η εταιρεία τεχνολογίας υγείας Hyperfine κατασκευάζει το Swoop, έναν φορητό σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Το Swoop είναι τροχήλατο και μπορεί να μεταφερθεί στο δωμάτιο ενός ασθενούς, να συνδεθεί σε μια τυπική πρίζα και να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου σε περίπου 30 δευτερόλεπτα. Ο μαγνητικός τομογράφος χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία 25 φορές πιο αδύναμα από τους συμβατικούς τομογράφους. Τα αποτελέσματα είναι βέβαια, χαμηλότερης ανάλυσης – αλλά με τιμή 250.000 δολ. είναι επίσης έξι φορές φθηνότερος από τα κοινα μηχανήματα.

 

Ένα χειρουργικό μαχαίρι που «μυρίζει» όγκους

Έξυπνα χειρουργικά εργαλεία – όπως το iKnife – μπορούν να ανιχνεύσουν ασθένειες όπως καρκίνους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η συσκευή συνδυάζει μια ηλεκτροχειρουργική λεπίδα με ένα φασματόμετρο μάζας και αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου. Λειτουργεί διοχετεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα στον ιστό προς βιοψία και αναλύοντας χημικά τον καπνό που προέρχεται από αυτόν. Σε μια πρόσφατη μελέτη, το iKnife πέτυχε διαγνωστική ακρίβεια 89 % για τον καρκίνο της μήτρας.

Πηγή: Wired UK

Αναπαραγωγή άρθου από εδώ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button