Τα μωβ φρούτα και λαχανικά έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες – Άμεση Ενημέρωση
Οι κόκκινες, μωβ και μπλε χρωστικές σε φρούτα και λαχανικά, οι οποίες ονομάζονται ανθοκυανίνες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη επηρεάζοντας τον ενεργειακό μεταβολισμό, το μικροβίωμα του εντέρου και τη φλεγμονή.
Μια νέα μελέτη ανασκόπησης επιμέρους ερευνών δείχνει ότι η ευεργετική επίδραση των ανθοκυανινών στον διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται εάν η ανθοκυανίνη ακυλιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι μια ομάδα ακυλίου προστίθεται στα τμήματα σακχάρου της ανθοκυανίνης.
Μεγάλη ποσότητα ακυλιωμένων ανθοκυανινών μπορεί να βρεθεί σε:
-μωβ πατάτες
-μωβ γλυκοπατάτες
-ραπανάκια
-μωβ καρότα
-κόκκινο λάχανο
-μύρτιλλα τύπου bilberries και mulberries
Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες απορροφώνται ελάχιστα κατά την πέψη, αλλά έχουν προβιοτικές ιδιότητες και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη πιο αποτελεσματικά από τις μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες.
“Έρευνες έχουν δείξει ότι, πέρα από την αλλαγή των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων, η ακυλίωση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται και μεταβολίζονται οι ανθοκυανίνες”, λέει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Kang Chen της Μονάδας Επιστημών Τροφίμων του πανεπιστημίου Turku στην Φινλανδία.
Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες είναι πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά από τις μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες και μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον εντερικό φραγμό, που επιτρέπει την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες διατηρούν την ομοιόσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου (μικροβίωμα), καταστέλλουν τις προφλεγμονώδεις οδούς και ρυθμίζουν τους μεταβολισμούς της γλυκόζης και των λιπιδίων.
“Ο γονότυπος του κάθε φυτού καθορίζει το είδος των ανθοκυανινών που παράγει. Γενικά, τα μωβ φρούτα και λαχανικά περιέχουν πολλές ακυλιωμένες ανθοκυανίνες. Επίσης, οι μωβ πατάτες, ειδικά η φινλανδική ποικιλία που ονομάζεται Synkeä Sakari, είναι άφθονη σε ακυλιωμένες ανθοκυανίνες”, λέει ο Chen.
Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες ταξιδεύουν μέσω του σώματός μας από την ανώτερη γαστρεντερική οδό προς το παχύ έντερο, όπου μεταβολίζονται από την μικροχλωρίδα του εντέρου.
Μεταφορείς γλυκόζης εμπλέκονται στην απορρόφηση της ανθοκυανίνης, αλλά διαφορετικοί μεταφορείς γλυκόζης είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση των ακυλιωμένων και μη ακυλιωμένων ανθοκυανινών. Οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες έχουν επίσης διαφορετικές επιπτώσεις στα ένζυμα που εμπλέκονται στον μεταβολισμό.
“Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες μπορούν να επηρεάσουν τον διαβήτη τύπου 2 με διαφορετικούς τρόπους”, συνοψίζει ο Chen.
Πηγή: utu.fi
Αναπαραγωγή άρθου από εδώ